Πρόσκληση σε 17 Δήμους για τις «Έξυπνες Πόλεις»

Αναρτήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Έξυπνες Πόλεις», συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Αφορά 16 μεγάλους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Αθηναίων
Θεσσαλονίκης
Πατρέων
Ηρακλείου
Πειραιώς
Λαρισαίων
Βόλου
Περιστερίου
Ρόδου
Ιωαννίνων
Χανίων
Αχαρνών
Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη
Χαλκιδαίων
Κορδελιού – Ευόσμου
Καλλιθέας

Στην πρόσκληση συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Τρικκαίων λόγω των εμβληματικών εφαρμογών που διαθέτει στον τομέα των ΤΠΕ.

Σύμφωνα με τον οδηγό υποβολής προτάσεων που τους απέστειλε η Κοινωνία της Πληροφορίας, οι Δήμοι καλούνται εντός του επόμενου 2μήνου (έως την Παρασκευή 25/2/2022 στις 17:00) να υποβάλλουν στρατηγικό πλάνο «Έξυπνης Πόλης».

Στη συνέχεια και αφού ελεγχθεί η συμβατότητα των στρατηγικών πλάνων «Έξυπνης Πόλης» με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, οι Δήμοι θα κληθούν εντός νέας προθεσμίας 2 μηνών να καταθέσουν τεχνικά δελτία κλπ. σχετικά έγγραφα.

Για τους υπόλοιπους 315 Δήμους, θα δημοσιευθεί νέα πρόσκληση εντός του 1ου τριμήνου του 2022 ύψους 230 εκ. ευρώ.

Κεντρικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, στις ελληνικές πόλεις. Ως έξυπνη πόλη, ένας δήμος θα είναι ένας τόπος όπου οι παραδοσιακές υπηρεσίες θα γίνουν πιο αποδοτικές, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.
Μια έξυπνη πόλη επιδιώκει, πέρα από τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Μια έξυπνη πόλη επιδιώκει καλύτερες υπηρεσίες σε πλήθος τομέων της αστικής λειτουργίας, όπως: μετακίνηση, ύδρευση, φωτισμός, απορρίμματα. Επίσης, μια έξυπνη πόλη στοχεύει σε μια πιο διαδραστική και ευαίσθητη διοίκηση της πόλης, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και στην κάλυψη των αναγκών ενός γηράσκοντα πληθυσμού.

Κατεβάστε από εδώ τον Οδηγό