Εφιάλτης το τέλος ταφής για τους Δήμους

Περίπου 200 εκατομμύρια θα κληθούν να ζητήσουν οι δήμοι από τους δημότες τους για να τα καταβάλλουν στον ΕΟΑΝ ως τέλος ταφής στις 30 Οκτωβρίου του 2022 αφού για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο νόμος 4555 που το προβλέπει.

Η προοπτική αυτή που σύμφωνα και με εγκύκλιο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος
https://www.myota.gr/2021/12/26/εγκύκλιος-για-το-τέλος-ταφής-που-καταβ/
περιλαμβάνει και πρόστιμα σε ενδεχόμενη μη καταβολή, αποτελεί έναν ορατό πια εφιάλτη που θα τινάξει στην κυριολεξία τα ταμεία των δήμων στον αέρα όταν συνδυαστεί και με τις τεράστιες ενεργειακές αυξήσεις που επίσης μπαίνουν στα ανταποδοτικά.

Η ΚΕΔΕ αφού όπως διαπιστώθηκε εξάντλησε τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης με την Κυβέρνηση (συγκεκριμένα πήρε απάντηση από τον Πρωθυπουργό ότι είναι εθνική δέσμευση για το Ταμείο Ανάκαμψης) στην συνέχεια αντιπρότεινε το τέλος ταφής να επιστρέφει στους δήμους για δράσεις ανακύκλωσης. Όμως όπως δείχνουν τα πράγματα ούτε και αυτή η πρόταση προχωράει.

Ετσι η ΚΕΔΕ προχωράει στην διερεύνηση των δυνατοτήτων για νομική προσφυγή καθώς όπως ειπώθηκε δεν είναι ευθύνη των δήμων η αργοπορία και οι περιορισμένες επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης αφού τόσα χρόνια με ευθύνη του κράτους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Μονάδες Επεξεργασίας και η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης.
Το θέμα είναι ότι απαιτείται διοικητική πράξη για να γίνει προσφυγή σε θέματα αντισυγματικότητας και αυτό σημαίνει ότι σε κάποιον δήμο πρέπει πρώτα να επιβληθεί το τέλος για να εκκινήσει η διαδικασία.

Για το θέμα υπήρξε πολύ έντονη συζήτηση στο ΔΣ της ΚΕΔΕ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου έφτασε στο σημείο να θέσει την παραίτησή του στην διάθεση του σώματος καθώς όπως είπε είναι αδύνατη η συνενόηση με τον Υπουργό κ. Σκρέκα και τον ΓΓ κ. Γραφάκο.