Ανασκόπηση Ιανουαρίου 2021

Τον Ιανουάριο του 2021 είχαμε ανασχηματισμό με κύριο χαρακτηριστικό την αλλαγή της ηγεσίας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Υπουργός έγινε ο κ. Βορίδης.

Αναπληρωματικός Υπουργός (που σημαίνει ότι μιλάει απ΄ευθείας με τον Πρωθυπουργό) έγινε ο κ. Στέλιος Πέτσας με αρμοδιότητα την Τοπικής Αυτοδιοίκηση και ο κ. Λιβάνιος που ήταν αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση έγινε Υπουργός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Από ότι φάνηκε και από την κατ΄ευθείαν συνάντηση Πέτσα – Παπαστεργίου ο συνομιλητής της Αυτοδιοίκησης θα είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός και ο κ. Βορίδης μπορεί να μην ασχοληθεί καθόλου. 

Εγκύκλιο έστειλε το Υπουργείο Υγείας στους Δήμους με συστάσεις για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων με έμφαση στον εξαερισμό των εσωτερικών χώρων τους κατά τη χειμερινή περίοδο με απώτερο σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS CoV-2.

Με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας των σχολείων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έστειλε επιστολή στους Δημάρχους όπου σημειώνει μετξύ άλλων ότι η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.

Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Άνοιξε και η πρόκληση του ΑΣΕΠ για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής στην προκήρυξη του «Βοήθεια στο Σπίτι» (4Κ/2020), προκειμένου να καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και διοριστέων για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας, δύο χιλιάδων εννιακοσίων εννέα (2.909) θέσεων.

Εντωμεταξύ με απόφαση της ΓΓ Αθλητισμού έως το τέλος Απριλίου παρατάθηκαν οι θητείες των ΔΣ των αθλητικών σωματείων, λόγω της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας για την υλοποίηση προγράμματος “Σχολικά Γεύματα” για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2021 και δημοσιεύουμε τον πίνακα με τα σχολεία όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Νομοθετική ρύθμιση για μεταβίβαση των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων και των οικοπέδων στους δήμους ζητά η ΚΕΔΕ. Όπως σημειώνει στην επιστολή της το σύνολο των σχολικών κτιρίων έχει ανεγερθεί με οικοδομικές άδειες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ενώ η αρμοδιότητα για τη λειτουργία και τη συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων έχει μεταφερθεί στους δήμους. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί αδυναμία εύρεσης του συνόλου των σχετικών φακέλων

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η κατανομή πιστώσεων Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2021 στις Περιφέρειες και δημοσίευουμε τον πίνακα. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της για τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα. Επισυναπτόμενο αυτής της στρατηγικής είναι ένα Σχέδιο Δράσης που περιγράφει 82 πρωτοβουλίες ως οδηγό για την ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας τα επόμενα 4 χρόνια.  

Σύμφωνα με το ΠΔ 3/2021 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το Ν.Π.Δ.Δ. «Κτηματολόγιο Α.Ε.» περνάει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Πράσινο φως» για την ένταξη, με γρήγορες διαδικασίες, χιλιάδων στρεμμάτων στα σχέδια πόλης όλης της χώρας δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την ψήφιση του Νέου Πολεοδομικού Νόμου 4597/20 από τη Βουλή, ενεργοποιώντας τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.).

Έγινε νόμος το νέο καθεστώς προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Αλλάζει η μοριοδότηση, γίνεται πανελλήνιος διαγωνισμός, προβλέπεται μοριοδότηση της εντοπιότητας για μια κατηγορία δήμων, όπως και μετατροπές στην μοριοδότησης εργασιακής εμπειρίας. Υπάρχει και πρόβλεψη για την προσωρινή πρόσληψη από τους Δήμους με προσωρινούς πίνακες. Νόμος 4765 Τεύχος Α’ 15/1/2021 ΦΕΚ Αρ Φ. 6 

Έγινε και συνάντηση ΥΠΕΣ με την ΚΕΔΕ η οποία εξέδωσε Δελτίο Τύπου με τις πρώτες εντυπώσεις (ουσιαστικά άξονες του διαλόγου) και κείμενο με τις προτάσεις της και τις διεκδικητικές προτεραιότητες. 

Δημοσιεύθηκε και μελέτη της διαΝέοσις για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Η μελέτη προβλέπει ως εισπρακτικό μηχανισμό την ΑΑΔΕ και σπάσιμο του ΕΝΦΙΑ σε δύο κατηγορίες με αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Προτείνει όμως τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ για τους Δήμους να αφαιρεθούν ισόποσα από τους ΚΑΠ

Είχαμε και 2η παράταση της πρόσκλησης για το Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο από το Πράσινο Ταμείο μέχρι την Παρασκευή 26-02-2021 προκειμένου και άλλοι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις για ένταξη προτάσεων/έργων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι η αρμοδιότητα για το κλείσιμο των σχολείων λόγω κρουσμάτων κορονοϊού ανήκει στο Υπουργείο.

Είχαμε και νέες οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων από το Υπουργείο Υγείας με πιο σημαντική την επισήμανση ότι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο. 

Δημοσιεύσαμε και λόγω καιρικών συγκυριών την υποχρέωση για τους Δήμους μέχρι 26 Δεκεμβρίου να έχουν ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το σχέδιο ΒΟΡΕΑΣ για τις χιονοπτώσεις και τον παγετό

Είχαμε και συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπή της ΚΕΔΕ για την επανεξέταση του «Αντώνης Τρίτσης», του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, της Κινητικότητας, των Αρμοδιοτήτων του ΕΝΦΙΑ της Διαχείρισης των Απορριμμάτων και του 4412. 

Όπως είχαμε και αναστολή ορισμένων διατάξεων που αφορούν στα Μητρώα συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών (ΜΗ.Τ.Ε). από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021

Είχαμε και την Παράταση θητείας Υπηρεσιακών Συμβουλίων μέχρι την ανάδειξη νέων αιρετών εκπροσώπων και το αργότερο έως 28.02.2021.

Το myota δημοσίευσε σημαντικό άρθρο για το μείζον πρόβλημα που παρουσιάζεται όσον αφορά στην διαχείριση του πρασίνου στις γειτονιές.

Είχαμε και ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που πραγματοποιεί δέκα (10) διαδικτυακές ενημερωτικές ημερίδες από τις 14 Ιανουαρίου 2021 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2021 με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων για το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΚΣΗΔΕ).

Είχαμε και την ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας που συμμετέχει ως πλήρες μέλος στη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ECF με προϋποθέσεις για την επέκταση του EuroVelo και στις Ελληνικές πόλεις.

Είχαμε και την εναρκτήρια συνάντηση της 19ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Δήμων που θα πραγματοποιηθεί 11-14 Οκτωβρίου 2021 (δημοσιεύουμε πλατφόρμα συμμετοχής)  
και ένα πολύ σημαντικό άρθρο αναδημοσίευση από τον ξένο τύπο που δείχνει ότι περνάμε στην 3D Printing ανακύκλωση που μπορεί να αλλάξει εντελώς τα μέχρι σήμερα δεδομένα και για τα Πράσινα Σημεία.

Τίς πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για το νέο εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε. Συρρίκνωση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και εκλογή με 42%

Είχαμε και την πρώτη επίσης ανακοίνωση ότι σκαλώνει η Μεταρρύθμιση και προχωράει φουλ ο εκλογικός νόμος

Σύμφωνος είναι ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλής με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ για τον 4412 από την συνάντηση που έγινε 
και το myota.gr  δημοσιεύει και τις προτάσεις

Δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΕΔΣΝΑ από την οποία προκύπτουν τα τέλη ταφής από κάθε δήμοτο myota.gr όμως δημοσιεύει και το κόστος ανά δημότη. 

Ελήφθη τελικά η απόφαση και ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια – Λύκεια

Βγήκε και η 28η Εγκύκλιος για τα μέτρα στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στο δημόσιο.

Ανησυχία επικρατεί στην ΚΕΔΕ για την συμμετοχή των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ και η κατατέθηκαν 8 Προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή.

Εντός 24ώρου κλήθηκαν οι δήμο να ορίσουν υπεύθυνους εμβολισμού

Δημοσιεύθηκε και ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας που ακολουθείται στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία για τις διαδικασίες διεκπεραίωσης εμβολισμών μέσω ΚΕΠ

Εκδόθηκαν και οδηγίες προς τους δήμους για την προστασία των αστέγων

Κικίλιας και Πέτσας κάλεσαν τους Δήμους να οργανώσουν για αιμοδοσίες

Υπήρξε και ανακοίνωση προειδοποίηση της ΠΟΕ ΟΤΑ ότι δεν θα περάσουν τα ΣΔΙΤ στην καθαριότητα

Πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση 7 Ομοσπονδιών κατά των επιβλέψεων μελετών και έργων από ιδιώτες.

Την εβδομάδα που μας πέρασε υπήρξαν οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις δια στόματος πρωθυπουργού για τον νέο εκλογικό νόμο. Μοναδική έκπληξη προς το παρόν η επαναφορά της πενταετούς θητείας. 

Θετική γενικώς και η πρώτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με Βορίδη και Πέτσα ενώ
παγώνει για λίγο το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για ανακατασκευή με πλαφον και προτεραιότητες έργων. 

Τις λεπτομέρειες για το Αντώνης Τρίτσης έδωσε ο ΓΓ του ΥΠΕΣ κ Σταυριανουδάκης

‘Αμεση ήταν η αντίδραση των Κοινοτικών Συμβουλίων για την κατάργηση του 4ου ψηφοδελτίου. Συγκροτήθηκε Δίκτυο.

H ΚΕΔΕ δημοσιοποίησε τις θέσεις της για τη συμμετοχή των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ

Μαζί με τον εκλογικό νόμο σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα, το ΥΠΕΣ ετοιμάζει και νομοσχέδιο για τον Εσωτερικό Έλεγχο και καθιερώνει Σύμβουλο Ακεραιότητας στους δημόσιους φορείς.

Εντονη ήταν η αντίδραση των δημάρχων της ΚΕΔΕ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ανώνυμων καταγγελιών που παρουσίασε η ΕΑΑΔΗΣΥΜ

Βγήκε και πολύ ενδιαφέρον πλήρης οδηγός της ΕΕΤΑΑ για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Βγήκε και Αστυνομική διάταξη για τις δημόσιες συναθροίσεις

Κατατέθηκε στην Βουλή και νομοσχέδιο για την απογραφής 2021 που όπως είναι γνωστό γίνεται κάθε 10 χρόνια

Βγήκε και νέος Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 καθώς καθιερώθηκαν πια 2 ζώνες 
και προσδιορίστηκαν και τα νέα μέτρα
 για κάθε ζώνη κινδύνου

Τέλος είχαμε και την απαγόρευση προμήθειας ορισμένων πλαστικών προϊόντων και για τους ΟΤΑ