Ανασκόπηση Δεκεμβρίου 2021

Βγήκε σε διαβούλευση το Σχέδιο για τον Κλιματικό Νόμο

Πήραν και παράταση πολλές και από τις προσκλήσεις του Φιλόδημος.

Βγήκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και Οδηγίες για την υλοποίηση του Β ́ Κύκλου Κινητικότητας 2021.

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου νια τις εταιρείες τεχνοβλαστούς» δώθηκε και παράταση στην αδειοδότηση των υπαίθριων ψυχαγωγικώνδραστηριοτήτων.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και η Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσπίζονται Τεχνικές Οδηγίες και πλαίσιο εκπόνησης Σχεδίων Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) και καθορίζονται διαδικασίες εκπόνησης, εξέτασης, χαρακτηρισμού παρακολούθησης και εποπτείας τους με στόχο την προώθηση της αστικής προσβασιμότητας.

Παρουσιάστηκε από το ΚΑΠΕ και το νέο έργο «ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΩ»για την καθιέρωση των ΑΠΕ στην παραγωγή της ενέργειας για την Ηλεκτροκίνηση.

Ψηφίστηκε και το Σχέδιο Νόμου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις

Και η ΚΕΔΕ αφιέρωσε εβδομάδα στην καμπάνια «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στους εργαζομένους στην καθαριότητα

Δόθηκε με Υπουργική Απόφαση παράταση στις περισσότερες προσκλήσεις του στο Φιλόδημος ΙΙ μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2022 για όσους δήμους δεν έχουν προλάβει να υποβάλουν προτάσεις.  

Κατατέθηκε στη Βουλή Σχέδιο νόμου για τον Εθελοντισμό, με βροχή διατάξεων για τους δήμους στο νομοσχέδιο για τον Εθελοντισμό.

Στον νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις όπως ότι από το 2023 θα αρχίσουν να πληρώνουν σε ισόποσες δόσεις τα τοκοχρεολύσια τους οι δήμοι, περιλαμβάνονται κι άλλες αλλαγές στις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής, ότι καθιερώνεται σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου εκτός κύκλων κινητικότητας, ότι καταργείται ο έλεγχος νομιμότητας άνω των 300.000 ευρώ από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κ.α.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού κ. Βορίδη στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και παράταση των συμβάσεων λόγω Covid-19. Για την εξέλιξη αυτή είχαμε και δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου

Είχαμε και μετατροπή της τροπολογίας που κατατέθηκε στην Βουλή και στο Σχέδιο Νόμου που ψηφίστηκε με τίτλο «Μεταρρυθµίσεις στο νοµοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις» με παράταση της προθεσμίας για το Πόθεν Έσχες μέχρι 16 Φεβρουαρίου.

Συνεδρίασε και το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Ο πρόεδρος έκανε τηνκαθιερωμένη του ενημέρωση με πολύ συμπαντικές αποκαλύψεις, αλλά και το ΔΣ έλαβε αρκετές σημαντικές αποφάσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις. 
Αποφασίστηκε και Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2022.

Είχαμε και την έκδοση βαρυσήμαντου εγγράφου του Υπουργείου Εσωτερικών που επισημαίνει ότι είναι λάθος διαρθρωμένοι οι δήμοι στους οργανισμούς τους και ότι παραβιάζουν τις βασικές αρχές της διοίκησης. 

Είχαμε και εγκύκλιο για τις  Τεχνικές Οδηγίες για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) 
Όπως και αλλαγές στις προθεσμίες για πιστοποίηση των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης 

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή πήρε νέα παράταση μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου η προθεσμία για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες.

Παράταση μέχρι τέλος Μαρτίου πήραν και τα Σχέδια ΣΦΗΟ.

Πολύ σημαντική ήταν και η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την δομή και το ελάχιστο περιεχόμενο που πρέπει να περιλαμβάνουν οι Κανονισμοί Καθαριότητας των Δήμων.

Επίσης παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών κ. Γιάννη Μουράτογλου ο Κρατικός Προϋπολογισμός ως προς τους δήμους. Το συμπέρασμα είναι ότι 
Μειώνονται οι ΚΑΠ και αυξάνονται τα παρακρατηθέντα.

Τον αριθμό 4873 πήρε τελικά με ΦΕΚ η σειρά των διατάξεων που ψηφίστηκαν στην Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο νόμο με τίτλο « Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις»

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και η πολύαναμενόμενη προκήρυξη για την πρόσληψη 25.000 υπαλλήλων μέσω του προγράμματος «Κοινωφελής Εργασία»

Βγήκαν και οδηγίες για τις διαδικασίες εμβολιασμών από τα Δημοτικά Ιατρεία.

Η Ε.Ε. της ΚΕΔΕ είχε και διαδικτυακή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Είχαμε και την έναρξη της Διαβούλευσης για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας.

Παρουσιάστηκε και το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης ανακοίνωσε και την παράταση της δημόσιας διαβούλευσης για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο έως την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωσε την πρόσκληση συμμετοχής των δήμων στην Αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις».

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τον καθορισμό των ΚΑΠ 2021 για τους Δήμους σύμφωνα με τον οποίο θα αναμορφώσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2022.

Βγήκε εγκύκλιος για το τέλος ταφής που καταβάλλεται 30 Οκτωβρίου.

Εκδόθηκε και εγκύκλιος για την Παροχή κατευθύνσεων για την προστασία αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα η οποία προβλέπει και κατάρτιση σχεδίου δράσης για τους δήμους.

Είχαμε και την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ για την αυτοματοποιημένη παρακολούθηση της παρουσίας των παιδιών από 01.01.2022.

Υπογράφηκαν το ποσά που αποδίδονται στους δήμους από το τέλος διαφήμισης και από το ΤΑΠ ενώ εκταμιεύθηκαν και 35 εκατομμύρια από τρείς δόσεις για έργα.

Είχαμε και ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μηχανικών Δημοσίου με την οποία επισημαίνει ότι οι Πολεοδομίες έτσι όπως έγιναν δεν λειτουργούν και παραθέτει όλους τους νόμους και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν.

Προκειμένου να εξομαλυνθεί λίγο η κατάσταση και να προχωρήσουν τα έργα που έχουν σταματήσει, εκδόθηκε και Υπουργική Απόφαση Καθορισμού Συντελεστών Αναθεώρησης.

Πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και η εκκίνηση του προγράμματος εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Βγήκε και νέα χρηματοδότηση έργων, 1,95 εκατ. “ΦιλόΔημος ΙΙ”, και 1,28 εκατ. για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Βγήκε και η Πρόσκληση σε 17 Δήμους για τις «Έξυπνες Πόλεις» και για τους υπόλοιπους αναμένεται στις 10 Φεβρουαρίου. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση.

Τέλος είχαμε την απόφαση για την παράταση υποβολής στοιχείων δαπανών στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων και την Υπουργική Απόφαση για την Έκδοση Ηλεκτρονικών Δημόσιων Εγγράφων.