Ανασκόπηση Μαρτίου 2021

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2021 συζητήθηκε στην Βουλή ο νόμος που διορθώνει τον 4412
Η ΚΕΔΕ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία λέει «Ναι στην αλλαγή του Ν.4412»

Βγήκε σε διαβούλευση και ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση.
Η ΚΕΔΕ διαμόρφωσε και τις τελικές παρατηρήσεις για τον εκλογικό νόμο. 

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ κατέληξε και στις τελικές θέσεις της προτάσεις για τις Αρμοδιότητες που διεκδικούν οι δήμοι. Προηγήθηκε δημοσίευμα – συνέντευξη του Κοντιάδη που φέρεται να εμφανίζει τις προτάσεις που έχει κάνει η ομώνυμη επιτροπή. Η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της διέψευσε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι «Ποτέ δεν παραδόθηκε στην Κ.Ε.Δ.Ε. πόρισμα από τον κ. Κοντιάδη

Βγήκε και Εγκύκλιος για τον Πολυετή προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με την οποία οι ΟΤΑ αποστέλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών επικαιροποιημένα τετραετή σχέδια προγραμματισμού ανθρώπινων πόρων με 5 βασικά στοιχεία.

Βγήκαν και διευκρινήσεις για το ποσοστό κάλυψης της κινητικότητας

Όπως βγήκε και εγκύκλιος για την αναστολή αρκετών αθλητικών δραστηριοτήτων έως και τις 15 Μαρτίου.

Επίσης σημαντική εγκύκλιο είχαμε και για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς αυτή γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη αφού αφορά και στην μετάδοση ασθενειών με ιδιαίτερη σημείωση.

Βγήκε στον αέρα και η Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων

Εγινε ΦΕΚ ο πολυαναμενόμενος νόμος 4782 που συμπλήρωσε και αναμόρφωσε τον 4412. 

Βγήκε και εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία οι ΟΤΑ θα πρέπει να καταρτίσουν Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής με τις σχετικές οδηγίες.

Επίσης σημαντικό έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος προς την ΚΕΔΕ με το οποίο καλεί τους δήμους, στην κυριότητα των οποίων ανήκουν δάση, δασικές εκτάσεις και λοιπές κατάλληλες εκτάσεις επιδεχόμενες αναδάσωσης ή δάσωσης, να υποβάλλουν προτάσεις για την υπαγωγή τους στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Μικροκινητικότητα με πολλές διατάξεις για τους δήμους. 

Βγήκε και εγκύκλιος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών του κύκλου κινητικότητας 2020 με προθεσμία μέχρι 16/3/21

Συνεχίστηκε ο αγώνας αποκατάστασης των ζημιών στην Θεσσαλία από τους σεισμούς. Βγήκαν και 900.000 ευρώ για τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Πολλοί δήμοι πάντως παρουσίασαν γρήγορα αντανακλαστικά αλληλεγγύης και υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση. 

Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ και οι ωφελούμενοι που μπαίνουν στην υπαγωγή ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους

Βγήκαν και λεφτά για την πυροπροστασία Σχολικών Μονάδων και εγκρίθηκαν προτάσεις. 

Βγήκε και ένα πακέτο αποφάσεων για την χρηματοδότηση κατασκευής καταφυγίων ζώων

Είχαμε και την απάντηση του ΟΠΕΚΑ στην επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, σύμφωνα με την οποία επιστρέφουν στα σχολεία τα σχολικά γεύματα

Και για μια ακόμη φορά είχαμε και την αναφορά του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα για την υπογειοποίηση δικτύου ηλεκτροδότησης με ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που ετοιμάζεται και επίσης το πρόγραμμα για την ενεργειακή αυτονομία των «πράσινων νησιών». 

Είχαμε και την ένταξη μιας ομάδας δήμων στην Πρόσκληση για Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων

Η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» ανακοίνωσε ότι παρέδωσε σε 16 μήνες υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε 1.632 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα.

Εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.  

Ψηφίστηκε και στη βουλή τροποποίηση του άρθρο 69 του νόμου 4509/2017 που αφορά το «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού, Συνδέσμων Δήμων και των νομικών προσώπων των Ο.Τ.Α.» και τώρα προβλέπονται χρηματοδοτήσεις και χωρίς προσκλήσεις, αλλαγές στις πηγές των πόρων, αλλαγή της σύνθεσης των Επιτροπών Αξιολόγησης και παρακολούθησης, γίνεται ρύθμιση στη τεχνική βοήθεια και χρήση του ενιαίου καταλόγου προμηθευτών και παρόχων υπηρεσιών, ενώ στις διατάξεις το «Αντώνης Τρίτσης» συμπεριλαμβάνεται και τα έργα του «Φιλοδήμος Ι» και συνεχίζονται.

Είχαμε και υπογραφή σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 
375 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων
και 500 εκατομμύρια για το “Αντώνης Τρίτσης” 

Ολοκληρώθηκε και η Δημόσια Διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο με 1.000 παρατηρήσεις που θα ληφθούν υπόψη όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης.

Ψηφίστηκε και ο νόμος για την μικροκινητικότητα που καθορίζει τις προδιαγραφές των ΣΒΑΚ όπως και κανόνες για την στάθμευση, τα όρια ταχύτητας και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Εκδόθηκε και ΚΥΑ για την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας όπου με κεντρικό σύστημα πληροφοριών ο κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα πιστοποίησης σε κάθε δημόσιο φορέα. 

Την ίδια στιγμή η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε, ότι μέσω του κόβου govHUB προσφέρει στους πολίτες των ∆ήμων όλης της χώρας πρόσβαση στην υπηρεσία έκδοσης Βεβαίωσης Μόνιμης Κατοικίας από τον οικείο ∆ήμο χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. 

Εντωμεταξύ με τροπολογία δόθηκε παράταση στις προθεσμίες για την βεβαίωση αυτοψίας μηχανικού, στην ολοκλήρωση σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, στην εκπόνηση Σ.Φ.Η.Ο. (Σταθμοί Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων) ενώ καταργείται η υποχρέωση συμπλήρωσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιου κτιρίου. 

Τέθηκε και από την ΚΕΔΕ σε Δημόσια Διαβούλευση για τις Προδιαγραφές Σύνταξης Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Χώρων Αστικού Πρασίνου σε επίπεδο Δήμου.

Είχαμε και έντονη κινητοποίηση του «δυτικό ημισφαίριο» της Αττικής για την αποτροπή δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στην Φυλής και με την συμμετοχή δημοτικών αρχών.

Αλλά και ο Δήμος Περάματος κινητοποιήθηκε με αίτημα να μην γίνει καμία νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Σχιστό.

8 εκατομμύρια για την Γ’ δόση των ΚΑΠ δόθηκαν στις Περιφέρειες την εβδομάδα που μας πέρασε 

και 106 εκατομμύρια η Γ’ Δόση ΚΑΠ στους δήμους

 Εκλέχτηκε και νέο Δ.Σ. στο Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια