Ανασκόπηση Οκτωβρίου 2021

Τον Οκτώβριο του 2021 συνεδρίασε το ΔΣ της ΚΕΔΕ και ο Πρόεδρος κ. Παπαστεργίου έκανε την καθιερωμένη του ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι είπε στην καθιερωμένη του ενημέρωση ο Προέδρος της ΚΕΔΕ

Έγινε και ενημέρωση για τις προϋποθέσεις για την δια ζώσης συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Στην συνεδρίαση ανακοινώθηκαν και τα κακά νέα για την Αυτοδιοίκηση στον κρατικό προϋπολογισμού του 2022

Με πολλές διατάξεις για τους δήμους ψηφίστηκε την εβδομάδα που μας πέρασε ο νόμος 4839/21

Όπως ψηφίστηκε και ο νόμος 4837 για την αναβάθμιση των Παιδικών Σταθμών

Εντωμεταξύ συνεδρίασε και η Επιτροπή Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕκαι διαμόρφωσε τις εισηγήσεις της για το Συνέδριο. 

Ανακοινώθηκε και η διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημοσίων Συμβάσεων

Σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΚΕΔΕ επανεκκινήθηκε το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας με πρώτο ζητούμενο τις προσλήψεις.

Τέσσερα αιτήματα της ΚΕΔΕ προς το υπουργείο Παιδείας διαμόρφωσε η Επιτροπή Παιδείας σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε εν’ όψη συνεδρίου. 

Εκδόθηκε ένα πολύ σημαντικό εγχειρίδιο για τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και κυρίως τις διατάξεις που υπάρχουν σε σχέση με την χορήγηση εγγράφων στους πολίτες.

Πολύ σημαντική είδηση της εβδομάδας η κλήση του ΓΓ Χωροταξίας του ΥΠΕΝ κ. Ε. Μπακογιάννη προς τους δήμους να συμμετάσχουν στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030.

Πραγματοποιήθηκε η 7η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για το Green Deal Going Local στην οποία συζητήθηκε έντονα ενεργός ρόλος της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης στο COP26.

Το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ ήταν το σημαντικότερο βέβαια γεγονός που σημάδεψε η εβδομάδα που μας πέρασε.
Το myota παρακολούθησε το Συνέδριο και έκανε ρεπορτάζ από τις παρεμβάσεις και τις τοπθετήσεις αρχικά του Προέδρου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου τα μέτρα στήριξης της Αυτοδιοίκησης και τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας 
τα Ναι και τα Όχι του κ. Βορίδη, το ειδικό πρόγραμμα για την ψηφιακή μετεξέλιξη των Δήμωνπου παρουσιάστηκε, τις τοποθετήσεις των τριών επικεφαλής της αντιπολίτευσης ΛυμπέρηΚαλογιάννη και Ιωακειμίδη
και τις εισηγήσεις των 4 επιτροπών της ΚΕΔΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες 
για τα απορρίμματα, τα αναπτυξιακά και τα οικονομικά.

Είχαμε και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα της Επιτροπής των Περιφερειών

Όπως είχαμε και την έκδοση ΦΕΚ για τον νόμο 4842 που αφορά τις νέες διατάξεις για τον αριθμό των Αντιδημάρχων, τις επιχορηγήσεις στο πρόγραμμα «Εναρμονιση» και τους νέους όρους λειτουργίας των ΥΔΟΜ.

Βγήκε σε ΦΕΚ και η απόφαση που ρυθμίζει τη διαδικασία επικύρωσης των εκτυπώσεων των ηλεκτρονικών δημόσιων και των ηλεκτρονικών ιδιωτικών εγγράφων.

Είχαμε και την επίσημη ανακοίνωση ότι λειτουργία τέθηκε από την ΕΕΤΑΑ η τεχνική υπηρεσία που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός βοήθειας κυρίως των μικρών δήμων της χώρας, καθώς προσλήφθηκαν οι πρώτοι 20 μηχανικοί και αναλαμβάνουν έργο.

Είχαμε και ανακοίνωση του ΕΣΗΔΗΣ σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 47 του ν. 4412/2016 12/10/2021 και την ανάρτηση των διαβουλεύσεων.

Για την 2η Ιανουαρίου του 2022 ορίστηκε με εγκύκλιο η εκλογή για την 2η θητεία προεδρείου και επιτροπών Δημοτικών Συμβουλίων την εβδομάδα που μας πέρασε.

Βγήκαν και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε εγκύκλιο στις αρμόδιες υπηρεσίες και για το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας με την έναρξη του Β ́ κύκλου Κινητικότηταςγια το έτους 2021.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη προσλαμβάνονται και εγκαθίστανται στους δήμους 1.000 μηχανικοί μέχρι το Μάρτιο.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και ο Νόμος 4843 για τις υποχρεώσεις ενεργειακής απόδοσης των δήμων και τις Ενεργειακές Κοινότητες. 

Όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και η απόφαση για τις υποχρεώσεις των δήμων για την διαχείριση αποβλήτων στα λιμάνια

Αναρτήθηκαν στη ιστοσελίδα του Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινήσεις σχετικά με την Διάκριση χρηματοοικονομικών συναλλαγών και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι στατιστικοί ανταποκριτές

Συναντήθηκε και η ΠΟΕ ΟΤΑ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη και έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο των εργαζομένων στους δήμους.

Υπογράφτηκαν και 34 εκατομμύρια προς τους δήμους για το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων.

Εντάχθηκαν και άλλα έργα ύψους 231 εκατ. ευρώ, στο “Αντώνης Τρίτσης”

Βγήκαν και διευκρινίσεις μετά την εγκύκλιο σχετικά με τη διεξαγωγή παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως βγήκε και εγκύκλιος για τις νέες ημερομηνίες για την λειτουργία των ΥΔΟΜ.

Δόθηκε και παράταση της Β’ Πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση Σ.Φ.Η.Ο από το Πράσινο Ταμείο.

Εντωμεταξύ στην Βουλή ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, κατέθεσε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τις θέσεις της ΚΕΔΕ επί του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο.

Τον κίνδυνο πειθαρχικών ευθυνών στις Υπηρεσίες που δεν καταχωρίζουν τα στοιχεία των υπαλλήλων που υποχρεούνται σε διαγνωστικά τεστ υπενθύμισε με την 64η εγκύκλιο του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Είχαν την ανακοίνωση ένταξης έργων, ύψους 231 εκατ. ευρώ, στο “Αντώνης Τρίτσης”.

Είχαμε και την ανακοίνωση προγράμματος 1.821.000 € για τη ρομποτική στα σχολεία από το «Αντώνης Τρίτσης».

Και οι ειδήσεις οικονομικής ενίσχυσης των δήμων και χρηματοδοτικών εργαλείων συνεχίστηκαν:
Είχαμε πρόσκληση 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους για τα ζώα συντροφιάς

Βγήκε και η ενδέκατη κατανομή ΚΑΠ 106 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και 35,1 εκατομμύρια σε όλους τους Δήμους για έργα

Ξεκίνησε και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα με την σχολική υγειονομική κάρτα.

Βγήκε και σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο για τις ΜΚΟ και τον εθελοντισμό που περιλαμβάνει αρκετές διατάξεις που αφορούν τοπικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζονται οι δήμοι.

Όπως βγήκε και σε Δημόσια διαβούλευση και το Σχέδιο Νόμου για την Ενιαία Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων.

Είχαμε και δημοσιεύματα για ένα νέο «Εξυπνο Σύστημα Αξιολόγησης» που ετοιμάζεται και σε λίγο θα περάσει και από την Βουλή.

Είχαμε και την ανακοίνωση αναβολής της έναρξης συστήματος παρακολούθησης παρουσιώνστα προγράμματα της ΕΕΤΑΑ για τους Παιδικούς Σταθμούς.

Και τέλος είχαμε και την ανακοίνωση για την 4η διεθνή έκθεση verde.tec: 18 – 20 Μαρτίου 2022. Μια έκθεση για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Δήμους.