Ανασκόπηση Φεβρουαρίου 2021

Πρώτη είδηση του Φεβρουαρίου 2021 ήταν το ΦΕΚ με τα δύο επίπεδα επιδημιολογικού κινδύνου λόγω της τεράστια ανησυχίας που υπάρχει και με την αύξηση των κρουσμάτων και με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. 

Βγήκε όμως και στην δημοσιότητα ο νέος εκλογικός νόμος για τους δήμους, που θα βγάλει σε διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εκφράστηκαν οι αντιρρήσεις

Μειώνονται οι έδρες των δημοτικών συμβουλίων

Καταργούνται τα Κοινοτικά Συμβούλια από Αττική, Θεσσαλονίκη και έδρες δήμων

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 οι εκλογές

Καταργείται ο περιορισμός της σταυροδότησης στις άλλες εκλογικές περιφέρρειες

Πως μοιράζονται οι έδρες με τον νέο εκλογικό νόμο στους Δήμους

Εντονη ήταν η αντίδραση των αιρετών των Κοινοτικών Συμβουλίων που έκαναν τηλεδιάσκεψη και με τον κ. Βορίδη 

Εντωμεταξύ όμως ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών με την ίδρυση νέων αρμόδιων μονάδων για την αναμόρφωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου

Η ΚΕΔΕ δημοσιοποίησε τις προτάσεις της για τους ΚΑΠ

Στο προηγούμενο ΔΣ εκφράστηκε και η τεράστια ανησυχία Δημάρχων για το Αντώνης Τρίτσηςπου όπως είχε γράψει το myota αναδιαμορφώνεται

Είχαμε και την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Οδική Ασφάλεια

Κυριάρχησαν οι οδηγίες και οι συσκέψεις για την κακοκαιρία Μήδεια που πλήττει όλη τη χώρα. Το Υφυπουργείο Πολτικής Προστασίας πραγματοποίησε σύσκεωη και με τους Δημάρχους.

Βγήκε και εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία διευκρινίζεται ότι μπορούν να συνεχιστούν οι δια περιφοράς συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων

Επίσης δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για την διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 όπου προβλέπεται ότι θα υπάρξει και ψηφιακή αυτοαπογραφή το Φθινόπωρο του 2021

Εγινε και τηλεδιάσκεψη του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου με το Δίκτυο των Κοινοτήτων. Πέραν των θεμάτων του εκλογικού νόμου ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι εκείνο που είναι εξίσου σημαντικό είναι οι αρμοδιότητες και η θεσμική τους θωράκιση του θεσμού.

Βγήκε όπως ήταν φυσικό και ΦΕΚ για τα νέα μέτρα μέχρι την 1η Μαρτίου

Βγήκε και η 32η Εγκύκλιος με τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό στο δημόσιο

Εγιναν και ανακοινώσεις από τον κ. Χαρδαλιά σχετικά με την εξειδίκευση των νέων μέτρων για την Αττική

Εντωμεταξύ ο κ. Πέτσας από την βουλή ανακοίνωσε Οικονομική ενίσχυση στους Δήμους για το 1821και έκανε έκκληση στις δημοτικές αρχές να συμμετάσχουν με διάφορα εργαλεία.

Κατατέθηκε στον κ. Βορίδη και υπόμνημα 35 αιτημάτων από την ΠΟΕ ΟΤΑ 

Οκτάμηνες θα είναι οι συμβάσεις προσωπικού για τις ανάγκες της πανδημίας που θα έχουν προσληφθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου από τους δήμους και τις περιφέρειες σύμφωνα με εγκύκλιο που βγήκε την εβδομάδα που μας πέρασε. 

Βγήκαν επίσης και πρόσθετες Οδηγίες για τη λειτουργία προνοιακών δομών

Βγήκαν και νέες ρυθμίσεις θεμάτων των Μητρώων συντελεστών έργων και μελετών

Έγινε και σύσκεψη για την αξιοποίηση της πλατφόρμας datagov.gr για την δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και που θα συμβάλλουν αφενός στη διαφάνεια αλλά και στην χάραξη οριζόντιων πολιτικών που θα συμβάλλουν στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στην εκτέλεση έργων στους Δήμους της χώρας. 

Τέλος με έγγραφό του το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι μέχρι 26/2/21 οι στατιστικοί ανταποκριτές των δήμων, των περιφερειών και των νομικών Προσώπων, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ορθή επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας (ΚΔ) καθώς και στη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων του ΥΠΕΣ (ΔΒΔ).

Δοκιμάστηκαν οι δήμο καθώς στις χιονοπτώσεις της Μήδειας όπως ονομάστηκε έπεσε το περισσότερο χιόνι της δωδεκαετίας ενώ έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά μέχρι και εχθές 7 μέρες μετά. Την επομένη κιόλας ξέσπασε έναν μεγάλος πόλεμος μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και ΚΕΔΕ καθώς δημοσιεύματα ανέφεραν ότι «Αδράνησαν οι δήμαρχοι στις προειδοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ για το χιονιά»

Η ΚΕΔΕ αμέσως αντέδρασε διευκρινίζοντας ότι οι δήμο δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν αρμοδιότητα για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κοντά στα δίκτυα. 

Στο αμέσως επόμενο ΔΣ η ΚΕΔΕ έθεσε ευθέως θέμα αρμοδιοτήτων και συντονισμού γενικά για την Πολιτική Προστασία. 

Εντωμεταξύ όπως αποκάλυψε το Αστεροσκοπείο Αθηνών η Μήδεια είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χρειαζόντουσαν ξεχωριστούς χειρισμούς από τους δήμους χωρίς όμως να υπάρχει η σχετική πληροφόρηση από την Πολιτική Προστασία. 

Συζητήθηκαν δημοσιεύθηκαν και απεστάλησαν και στο Υπουργείο Εσωτερικών οι επίσημες απόψεις της ΚΕΔΕ για το νέο εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εντωμεταξύ την εβδομάδα που μας πέρασε δόθηκε παράταση στην πρόσκληση χρηματοδότησης για απόκτηση ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων από το Πράσινο Ταμείο

Είχαμε και την δημοσίευση του νόμου με τον οποίο υπάγονται προβλέψεις προς απλοποίηση των διαδικασιών και άρση περιορισμών στην κατασκευή αιθουσών σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση έκτακτων και κατεπειγουσών αναγκών στέγασης μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Είχαμε και ανακοίνωση για την κατάρτιση καταλόγων για τους υπόχρεους του Πόθεν Έσχες. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο, οι οργανικές μονάδες που έχουν αρμοδιότητα σύνταξης των καταστάσεων υπόχρεων επιβάλλεται να ενημερώνουν εγκαίρως και ενυπόγραφα όσους συμπεριλαμβάνουν σε αυτές.

Εντωμεταξύ παρατείνεται η αγωνία για το “Αντώνης Τρίτσης”. Υπάρχει εμπλοκή στην δικαιοκατανομή και προβλέπεται κι άλλη καθυστέρηση.

Είχαμε και μια πολύ σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία αίρονται τα Συνταγματικά κολλήματα για τις συμβάσεις εργασίας και τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι Έλληνες δικαστές υποχρεούνται να συμμορφωθούν. 

Εχαμε και έκθεση της Διεύθυνσης Δημόσιας υγείας για ελλείψεις στις μετρήσεις για την Φυλήκαι άρνηση γνωμοδότησης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.  

Είχαμε και εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία ενημερώνει για τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε και ο οποίος προβλέπει κανονικές άδειες για όλους τους σκοπούς και για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Βγήκαν και 28.000.000 ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Δημοσιεύουμε και τον πίνακα πόσα χρήματα παίρνει κάθε δήμος.

Σημαντικότατη δημοσίευση σε ΦΕΚ με Υπουργική Απόφαση οι ΚΑΠ και κάθε είδους χρηματοδότηση θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Εκδόθηκε και εγκύκλιος με οδηγίες για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος σπουδών στο δημόσιο και τους ΟΤΑ όπου μπήκαν σε εφαρμογή ηλεκτρονικές αυτεπάγγελτες ανιχνεύσεις από τα μητρώα.