Ανασκόπηση Μαΐου 2021

Τον Μάρτιο του 2021 κατατέθηκε στην βουλή ο νέος εκλογικό νόμος με μικρές αλλαγές από την διαβούλευση. Μικρότερη η μείωση των δημοτικών συμβουλίων και δεν καταργούνται τελικά οι τοπικές κοινότητες στα αστικά κέντρα μεταξύ άλλων. 

 Συνεδρίασε και το ΔΣ της ΚΕΔΕ και συζήτησε και για τον εκλογικό νόμος και για το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς και για τους Δασικούς Χάρτες και για το Αντώνη Τρίτσης. 

Τις δικές του προτάσεις κατέθεσαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Υπήρξε και εκτενής ενημέρωση του προέδρου της ΚΕΔΕ για τις εξελίξεις που τρέχουν στην Αυτοδιοίκηση.

Προκηρύχθηκε και 24ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ για τις 3 Ιουνίου 2021

Νέα παράταση, πέραν του εξαμήνου που «τρέχει» από τον Μάιο για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες προαναγγέλλει ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, εφόσον αυτή χρειαστεί.

Ψηφίστηκε και νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και γα τους ΟΤΑ

Με Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, το σύστημα «e-Άδειες» αναβαθμίζεται προκειμένου να απλοποιηθεί η έκδοση οικοδομικών αδειών

Εκδόθηκαν και διευκρινίσεις για τα επιπλέον τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί στους Δήμους

Βγήκε και το προγραμμα για το Συνέδριο: “Αναπτυξιακή Προοπτική με Δημοσιονομικό Έλεγχο στους ΟΤΑ”
Το 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο έχει προγραμματισθεί να υλοποιηθεί από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, στην Κόρινθο. Το Συνέδριο αποτελεί την 2η Ετήσια Συνάντηση Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) των 332 Δήμων της χώρας, και με την έναρξη των εργασιών του, θα τεθεί σε λειτουργία το «Ψηφιακό Δίκτυο Τεχνογνωσίας των ΠΟΥ».

Κατατέθηκαν στην Βουλή οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τον εκλογικό νόμο

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και η Απόφαση για την Στρατηγική των Δημοσίων Συμβάσεων 2021-2025

Επισης κατατέθηκε τροπολογία με την οποία παρατείνονται οι συμβάσεις των καθαριστριώνστα σχολεία μέχρι την λήξη του σχολικού έτους

Δημοσιέυθηκε και το πρόγραμμα του Συνεδρίου: “Αναπτυξιακή Προοπτική με Δημοσιονομικό Έλεγχο στους ΟΤΑ” για τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών των δήμων που θα υλοποιηθεί από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, στην Κόρινθο.

Δόθηκε και παράταση στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Έγινε και η πρώτη συζήτηση στο ΔΣ για τις προτάσεις της ΚΕΔΕ σχετικά με τους Δασικούς Χάρτες.

Πραγματοποιήθηκε από την ΚΕΔΕ και το ΙΤΑ διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: Οι Δήμοι ως φορείς συνοχής και ανθεκτικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ.
Μπορείτε να δείτε και το video

Δημοσιεύτηκε και Έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο: “Καταγραφή έργων / ενεργειών φορέων Τ.Α. για την αντιμετώπιση της COVID-19 πανδημίας”. Οι δήμοι καλούνται να δηλώσουν τι έκαναν για τον covid.

Επεκτάθηκε στο σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους είτε με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους είτε μέσω τηλεργασίας η παροχή δωρεάν self-test
Από τη Δευτέρα 24 έως και το Σάββατο 29 Μαΐου είχαν την δυνατότητα να προμηθευτούν 2 self test, έναν για την εβδομάδα από 24 έως 30 Μαΐου 2021 και έναν για την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2021.
https://www.myota.gr/2021/05/24/επεκτείνεται-στο-σύνολο-των-εργαζομέ/
Πραγματοποιήθηκε και συνάντηση της ΚΕΔΕ με με την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου για τα ΚΔΑΠ

Εντός του μηνός θα ενισχυθούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων με προσωπικό και με τις εγκρίσεις 2022-2023 σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών κ. Σταυριανουδάκης.

Βγήκαν και έκτακτες νέες επιχορηγήσεις για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας λόγω Μήδειας

Κατατέθηκαν σε τροπολογία και διάφορες διατάξεις που αφορούν αρμοδιότητα δήμων και παρατάσεις, σε δασικούς χάρτες και μισθώσεις δημοτικών ακινήτων.

Πραγματοποιήθηκε και έκτακτη σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας για την Αττική.

Τέλος βγήκε και ενημερωτική εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών με Θέμα: “Ρύθμιση λεπτομερειακών και τεχνικών θεμάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της ανάρτησης στο Πρόγραμμα Διαύγεια των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων».