Ανασκόπηση Νοεμβρίου 2021

Τον Νοέμβριο του 2021 συνεδρίασε το ΔΣ της ΚΕΔΕ όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η ανάγκη της συνδρομής των δήμων για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, τονίστηκε όμως ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχων. 

Ανακοινώθηκε και η διοργάνωση τηλε-ημερίδων των ΠΕΔ για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος με την συνδρομή της ΚΕΔΕ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε 3 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί 23 Νοεμβρίου. Δημοσιεύουμε το πρόγραμμα.

Στο ίδιο ΔΣ αποφασίστηκε να ζητήσει η ΚΕΔΕ και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να υπάρξει συνέχεια στις δεσμεύσεις και τις διεκδικήσεις του συνεδρίου.

Είχαμε και εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για τους Υγειονομικούς όρους που πρέπει να τηρούνται στην λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων.

Ανακοινώθηκε και η διοργάνωση πανελλήνιου συνεδρίου ανώτατων στελεχών ΟΤΑ κατά το τριήμερο 7 – 9 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ο Κλιματικός Νόμος και η ανάπτυξη ΑΠΕ, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σκρέκα.

Εκδόθηκε και ΦΕΚ για τις Προδιαγραφές Μελετών Προσβασιμότητας. 

Ψηφίστηκε και ο νόμος για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο.

Και στον ίδιο νόμο ψηφίστηκε και τροπολογία ενίσχυσης των δημοτικών επιχειρήσεων ΑΠΕ.

Με τροπολογία, που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών παρατείνεται από τη λήξη της έως την 31.12.2021 η θητεία των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων, συνδικαλιστικών οργάνων κλπ.

Ανακοινώθηκε και το 1o Συνέδριο Δικτύου CIVINET Greece – Cyprus για την Βιώσιμη Κινητικότητα.

Στο ΔΣ της ΚΕΔΕ δημοσιεύθηκαν και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 70% των εργαζόμενων στους Δήμους έχει ήδη εμβολιασθεί ή νοσήσει απέναντι στον covid-19.

Ψηφίστηκε ο νόμος 4849 για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο που καθορίζει και τις αρμοδιότητες και τα έσοδα μεταξύ Δήμων και Περιφερειών.

Τέθηκε και σε λειτουργία o ψηφιακός χώρος επικοινωνίας πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες για την υποβολή ερωτημάτων και αιτημάτων στην ψηφιακή πλατφόρμα support.gov.gr

Βγήκε και σε διαβούλευση μέχρι τις 22 Νοεμβρίου ο νέος νόμος για τον Αθλητισμό με πολλές διατάξεις για τα τοπικά ερασιτεχνικά σωματεία και τις ενισχύσεις από τους δήμους.

Δόθηκαν και 3.250.000,00€ στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. για τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων και τον ΟΚΑΝΑ.

Ενόψη της ψήφισης του νέου νόμου για την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων η ΕΕΔΗΣΥ εξέδωσε ομόφωνα αρνητική Γνώμη.

Βγήκε και επιχορήγηση από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για τα ΚΔΑΠ

Όπως βγήκε και επιχορήγηση 139,2 εκατομμυρίων ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων.

Είχαμε και Επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου για την Απογραφή προς τους Δημάρχους, αλλά και νέα υπενθύμιση με όλο το απαραίτητο υλικό για την καμπάνια «Συμμετέχουμε στην Απογραφή, Στηρίζουμε το Μέλλον γιατί ΟΛΟΙ ΜΕΤΡΑΜΕ» από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ανακοινώθηκε και το 11ο Ετήσιο Συνέδριο “e-Government Forum | Digit@l Health Care”.

Ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων

Όπως ολοκληρώθηκε και η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Γλασκώβη με μια άτολμη όμως Συμφωνία.

Τις παρατηρήσεις που αφορούν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Αθλητικός Εθελοντισμός, Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας», και ειδικότερα σε ότι αφορά τα προγράμματα « ́Αθληση για Όλους» διατύπωσε η Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ την εβδομάδα που μας πέρασε.

Ξεκίνησε και η λειτουργία της Ψηφιακής Κάλπης «ΖΕΥΣ» όπου κάθε φορέας του δημόσιου τομέα μπορεί να διενεργεί νόμιμες και έγκυρες ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελος Μπίνης προανήγγειλε και την δημιουργία ειδικής πλατφόρμας που θα ελέγχει τις διαδικασίες των Πειθαρχικών Συμβουλίωνγια την επίσπευση ουσιαστικά των διαδικασιών και την έκδοση άμεσων αποτελεσμάτων.

Εκδόθηκε και ΦΕΚ με πρότυπο τεύχος δημοπράτησης με ΣΔΙΤ για τα λιμάνια.

Όπως εκδόθηκε και ΦΕΚ για τον καθορισμό και την διαδικασία, περιεχομένου και δικαιολογητικών, παραβόλου και κυρώσεων για τη γνωστοποίηση της λειτουργίας χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.

Ολοκληρώθηκε με σημαντική συμμετοχή η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών,εθελοντική απασχόληση και λοιπές διατάξεις». Στην διαβούλευση γενική διαπίστωση ήταν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί εκσυγχρονισμό του πλαισίου όμως είχαμε και Κοινή Δήλωση 260 οργανώσεων που ασκεί κριτική στην υπερβολική γραφειοκρατία για τις μικρές οργανώσεις. 

Είχαμε και την πρώτη από τις ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνει η ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, με θέμα «Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027 και τις ευκαιρίες για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού».

Βγήκε και σε διαβούλευση το νέο Σχέδιο Νόμου των Πρότυπων Προτάσεων που αποτελεί ένα νέο μοντέλο της σύλληψης και της ωρίμανσης νέων έργων υποδομών, που θα υποβάλλονται από τον ίδιο τον Ιδιωτικό Τομέα και αφορά στη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης προτάσεων για μεγάλα έργα άνω των 200.000.000 €, σε πρώτη φάση.

Εγιναν διαθέσιμες και οι υπηρεσίες «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου» και «Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού» που επιτρέπουν στους πολίτες να βεβαιώνουν ψηφιακά την υπογραφή τους σε κάθε είδους έγγραφο ή συμφωνητικό.

Ανακοινώθηκε και η κατανομή 1.149 θέσεων για την πρόσληψη Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, με σκοπό τη στελέχωση των ΟΤΑ Α’ Βαθμού και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών, που θα υλοποιήσουν Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο) περιόδου 2021-22.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Απογραφή, η ΕΛΣΤΑΤ εξέδωσε απαντήσεις στην διαφαινόμενη ανασφάλεια των πολιτών στο να απογραφούν. 

Είχαμε ΦΕΚ με αλλαγές στους όρους του «Αντώνης Τρίτσης» και κυρίως στα κριτήρια και τους όρους επιλογής των προτάσεων αλλά και στις ευθύνες ολοκλήρωσης των έργων. 

Είχαμε και εγκύκλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών που θυμίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσις για τον ορισμό Αντιδημάρχων.

Βγήκε και η απόφαση για την παράταση της Απογραφής μέχρι 13 Δεκεμβρίου 2021.

Δόθηκε και παράταση προθεσμιών στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Πράσινου Ταμείου.

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε και Υπουργική Απόφαση συμμόρφωσης με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες στα κατώτατα όρια του 4412.

Όπως είχαμε και Υπουργική Απόφαση με νέα συμπληρωματική Κ.Α.Π., 110 εκατ. ευρώ, για τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Αναρτήθηκαν και απαντήσεις από το ΥΠ.ΕΣ. για τους προϋπολογισμούς των δήμων του 2022.

Το Πράσινο Ταμείο εξέδωσε και διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή δικαιολογητικών πληρωμής ΣΦΗΟ.

Είχαμε και το Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Στην ομιλία τους: ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Α. Τζιτζικώστας: Πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η άμεση στελέχωση των Περιφερειών και ο Αν Υπουργός κ. Πέτσας τόνισε ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος η ΚΕΔΕ ξεκίνησε καμπάνια για την καθαριότητα.