24 Ιανουαρίου Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης

Μία παγκόσμια ημέρα που συνδέεται άμεσα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφιερώνει στις 24 Ιανουαρίου η διεθνή κοινότητα. Αυτήν της εκπαίδευσης.
Όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση οι δήμοι δεν έχουν μόνο την αρμοδιότητα της συντήρησης αλλά με την αρμοδιότητα της εύρυθμης λειτουργίας έχουν στην ουσία αναλάβει κάθε πτυχή της σχολικής ζωής. Από την αναβάθμιση του σχολικών κτηρίων μέχρι προγράμματα εκπαίδευσης και εξωσχολικές δραστηριότητες.
Η ΚΕΔΕ μάλιστα εν΄όψη της μεταρρύθμισης στην δημόσια διοίκησης διεκδικεί την πλήρη αρμοδιότητα της εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρεται στην παγκόσμια έκθεση Futures of Education της UNESCO, για το 2022 και υιοθετείται από τον ΟΗΕ, ο μετασχηματισμός του μέλλοντος απαιτεί έναν επείγοντα επαναπροσδιορισμό στην ισορροπία των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και στην σχέση τους με τη φύση και καθώς η τεχνολογία διαπερνά τις ζωές μας, φέρνει ευκαιρίες καινοτομίας ενώ εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ισότητα, την ένταξη και τη δημοκρατική συμμετοχή.
Η φετινή Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης θα είναι μια πλατφόρμα για την προβολή των πιο σημαντικών μετασχηματισμών που πρέπει να καλλιεργηθούν για να πραγματοποιηθεί το θεμελιώδες δικαίωμα του καθενός στην εκπαίδευση και να οικοδομηθεί ένα πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ειρηνικό μέλλον. Θα δημιουργήσει συζητήσεις για το πώς πρέπει να ενισχύσουμε την εκπαίδευση ως δημόσιο εγχείρημα και κοινό αγαθό, πώς να κατευθύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να υποστηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς, πώς να προστατέψουμε τον πλανήτη και πως να ξεκλειδώσουμε τη δυνατότητα για κάθε άτομο, να συμβάλει στη συλλογική ευημερία και στο κοινό μας σπίτι τον πλανήτη Γη.

Διαβάστε το εννοιολογικό σημείωμα της UNESCO για τον εορτασμό του 2022 και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.