Δήμος Νεάπολης-Συκεών, «Να ανοίξουν τώρα τα κλειστά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης»

Την άμεση επαναλειτουργία τριών κλειστών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αφού προηγηθεί η ανακατασκευή τους, ο εξοπλισμός και η στελέχωσή τους με το απαιτούμενο προσωπικό, ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 και η περίθαλψη όχι μόνο των περιστατικών νόσησης αλλά και των ασθενών από άλλες ασθένειες.
Πρόκειται για το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων «Λοιμωδών», το νοσοκομείο «Παναγία» και το πρώην ΓΣΝ424, η λειτουργία των οποίων θα ενίσχυε το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν μέσω της κρίσης της πανδημίας που παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση. Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στα μέσα του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος εξάπλωσης του κορωνοϊού, έθεσε το θέμα επιτακτικά με επιστολές του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, στους αρχηγούς των κομμάτων και στους εμπλεκόμενους φορείς.
Αναλυτικά το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που εγκρίθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Οργάνου για το 2021, έχει ως εξής:
«Η υγεία είναι αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε μια φάση παρατεταμένης κρίσης, λόγω της εμπορευματοποίησής του, αλλά και της προκλητικής ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της υγείας».
»Η ανεπάρκεια των υποδομών και του εξοπλισμού, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και η περιορισμένη χρηματοδότηση διαμορφώνουν ένα περιβάλλον απαξίωσης του Συστήματος Υγείας.
»Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε δραματικά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Τη στιγμή που δεν υπάρχουν ΜΕΘ και απλές κλίνες για να εξυπηρετήσουν, εκτός από τα περιστατικά Covid, τις άλλες ασθένειες και τα επείγοντα περιστατικά, συνεχίζουν να είναι κλειστά και παροπλισμένα το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων-Λοιμωδών, το ΓΝΘ ‘‘Παναγία’’ και το πρώην 424 ΓΣΝ.
»Στη Θεσσαλονίκη ο υγειονομικός χάρτης επιδεινώθηκε περαιτέρω με τη διακοπή της λειτουργίας αυτών των νοσοκομειακών μονάδων. Ακριβώς λόγω της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της λογικής ‘‘κόστους-οφέλους’’ η κυβέρνηση προχώρησε στις απαράδεκτες περικοπές για την υγεία στον κρατικό προϋπολογισμό για λόγους δήθεν εξοικονόμησης πόρων.
»Τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής τα βλέπουμε καθημερινά στην τραγική εικόνα των εφημεριών και τις υπερβολικά μεγάλες καθυστερήσεις των ραντεβού στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, όπως και στην ανυπαρξία κατάλληλα εξοπλισμένων δομών πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Αυτή η επιλογή αποδείχθηκε πως λειτούργησε εις βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
»Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών:
• Εκφράζει την έντονη ανησυχία του και θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαία η αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη με την κατασκευή νέων νοσοκομείων (νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, Παιδιατρικό Νοσοκομείο, Κέντρο Αντιμετώπισης Τραυματιών (ΚΑΤ), Κέντρο Αποκατάστασης, κ.λπ.) και την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων-Λοιμωδών, του ΓΝΘ ‘‘Παναγία’’ και του πρώην 424 ΓΣΝ.
• Στηρίζει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, τις συλλογικότητες και τους κατοίκους που διεκδικούν να ανοίξει το νοσοκομείο ‘‘Λοιμωδών’’, τώρα, στελεχωμένο και εξοπλισμένo.
• Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό».