Ανησυχία για τα Θεοφάνεια με 43.386 κρούσματα

Στα μέτρα ασφαλείας από την εκκλησία πέφτει το βάρος των υγειονομικών σήμερα καθώς αποτελούν κλειδί για να μην υπάρξει διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον.
Βασιkό εργαλείο η πιστή τήρηση των μέτρων από όλους τους πιστούς και ο έλεγχος των πρωτοκόλλων τόσο από την πολιτεία, όσο και την εκκλησία, την οποίο η κυβέρνηση καλεί να εξαντλήσει τις δυνατότητες της στην εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει το ποίμνιο.

Οι ανεμβολίαστοι πιστοί οφείλουν να προσέρχονται στους ναούς με αρνητικό rapid test και με χρήση μάσκας, ενώ και στους εξωτερικούς χώρους όπου θα γίνει η Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων επιβάλλεται όλοι οι πιστοί να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους, να κάνουν self test πριν πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις, και να φορούν διπλή ή υψηλής προστασίας μάσκα.

Τα Θεοφάνεια θα εορταστούν σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αγιασμών σε σπίτια και καταστήματα και παραλάβη του αγιασμού από τις εκκλησίας σε ατομικά μπουκαλάκια.

Αρκετές περιοχές ακύρωσαν την τελετή του αγιασμού των υδάτων.

Η αγωνία κυβέρνησης και ειδικών εστιάζεται στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις, κι ενώ η θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 10,4 σε όλη τη χώρα.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 43.386,
To ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.26 (95% ΔΕ: 1.06 – 1.47)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 62, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.115 θάνατοι.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 628 (58.4% άνδρες).

Αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα φεύγουν τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται στα νοσοκομεία από την νόσηση συναδέλφων τους (πάνω από 2.000 υγειονομικοί σε καραντίνα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ).

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρει τη στήριξή του. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε το 10-15% των απλών κλινών του ιδιωτικού τομέα να διατίθενται για περιστατικά covid. Αυτό σημαίνει ότι πλέον στην Αθήναμ τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη διατίθενται άνω των 800 απλών κλινών σε covid περιστατικά και άνω των 700 απλών κλινών σε non covid περιστατικά.

Παράλληλα το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούν τις 200 διατίθενται στο ΕΣΥ.

Το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει ότι σε οποία κλινική δεν συμμετάσχει στο σχεδιαζόμενο επιχειρησιακό πλάνο θα διακοπεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Πίνακας 2: Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 05 Ιανουαρίου 2022