Έγγραφο ΥΠΕΣ για τις Ληξιπρόθεσμες Υποχρεώσεις

Μέχρι τις 15/1/22 θα πρέπει να υποβάλουν οι δήμοι την αναλυτική κατάσταση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους για το δ΄ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών με αριθμό 586/03.01.2022.
Πρόκειται για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 107 του ν. 4714/2020 (Α΄ 148), για το οποίο η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει της διαμαρτυρίας της καθώς η έλλειψη προσωπικού σε συνδιασμό με την κινητικότητα καθιστά δυσχερέστατη τη διαδικασία και σε πολλούς μάλιστα δήμους παρουσιάστηκαν και προβλήματα στην μισθοδοσία.
Η υποβολή γίνεται στον Ειδικό Διαδικτυακό Τόπο https://aftodioikisi.ypes.gr

Το Υπουργείο στο έγγραφό του σημειώνει ότι από τα στοιχεία των αναλυτικών καταστάσεων των προηγούμενων τριμήνων διαπιστώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις η λανθασμένη τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων. Στο Μητρώου Δεσμεύσεων πρέπει να αποτυπώνονται οι δαπάνες που πρέπει να πληρωθούν στο πλαίσιο εκτέλεσης του ετήσιου προϋπολογισμού.

Αρα, δεν πρέπει να αποτυπώνονται:
-οι δαπάνες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμότητας και κανονικότητας: Σε αυτές τις περιπτώσεις υποχρεωτικά εφαρμόζονται οι οδηγίες που έχουν δοθεί με το 64967/06.10.2020 έγγραφο ΥΠ.ΕΣ.
-οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις (ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις του ΟΤΑ για την έκβαση της υπόθεσης): Στο Μητρώο Δεσμεύσεων αποτυπώνονται μόνο οι υποχρεώσεις από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία έναρξης ωρίμανσης των υποχρεώσεων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις προσδιορίζεται κατά κανόνα βάσει της ημερομηνία επίδοσης της απόφασης στον ΟΤΑ.
-οι δαπάνες που μετά από διακανονισμό θα πληρωθούν σε επόμενο οικονομικό έτος: Στον ετήσιο προϋπολογισμό και στο Μητρώο Δεσμεύσεων αναλαμβάνεται μόνο το ποσό της ετήσιας δόσης, με ημερομηνία έναρξης ωρίμανσης της υποχρέωσης την επομένη από την ημερομηνία που πρέπει να καταβληθεί το ποσό στον δικαιούχο βάσει του διακανονισμού.

Επίσης το Υπουργείο σημειώνει ότι σε περίπτωση μη υποβολής, ο έλεγχος ισοζυγίου του ειδικού λογαριασμού, θα πραγματοποιηθεί βάσει των στοιχείων του Κόμβου Διαλειτουργικότητας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αφαιρεθούν οι εξαιρούμενες δαπάνες.

Τέλος επισημαίνεται ότι οι ενέργειες των ΠΟΥ των ΟΤΑ πρέπει να είναι άμεσες, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ροή της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της 31ης.12.2021, υποβολή μέχρι 15/1/22.

Διαβάστε όλες τις οδηγίες