Μη νόµιµη, η βιντεοεπιτήρηση στα σχολεία και στις παιδικές

Μη νόµιµη, έκρινε την βιντεοεπιτήρηση στα σχολεία και στις παιδικές χαρές του Δήµου Παλλήνης, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδοµένων σύμφωνα με την απόφαση αρ.60/2021, της Ολοµελειας.

Η απόφαση εκδόθηκε µετά την κοινή προσφυγή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων Δηµοσίων Σχολείων Παλλήνης, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Αλέξανδρος Δελµούζος, του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δηµοτικού Σχολείου Γέρακα και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήµου Παλλήνης.

Σε ενα κέιµενο 48 σελίδων επισηµαίνονται µεταξύ άλλων:

  • η εγκατάσταση και λειτουργία βιντεοεπιτήρησης σε χώρο σχολείου η παιδικής χαράς, συνιστά προσβολή του δικαιώµατος σεβασµού της ιδιωτικής ζωής των φυσικών προσώπων, ενω θέτει σε κίνδυνο το δικαίωµα για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Ο κίνδυνος υφίσταται ακόµη και αν οι κάµερες βρισκονται εκτος λειτουργίας.
  • ο Δήµος Παλλήνης δεν εκτίµησε ότι υφίσταται κίνδυνος για τα δικαιώµατα και τις ελευθερίες των φυσικών προσώπων
  • ο Δήµος Παλλήνης δεν ειχε ζητήσει πριν την εγκατάσταση συστήµατος βιντεοεπιτηρησης τη γνώµη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού, των συλλόγων γονέων και των µαθητικών συλλόγων, παρέλειψε δε να εκπονήσει την προβλεπόµενη απο τον Νόµο Διενέργεια Εκτίµησης Αντικτύπου.

Η Απόφαση καταλήγει:

  • Ζητάει από τον Δήµο Παλλήνης, να υποβάλλει εντός τριµήνου την Διενέργεια Εκτίµησης Αντικτύπου, για την βιντεοεπιτήρηση σε σχολεία και παιδικές χαρές, η οποία θα τεκµηριώνει την αναγκαιότητα και καταλληλότητα του µέτρου της βιντεοεπιτήρησης.
  • Απευθύνει προειδοποίηση στον Δήµο Παλλήνης ότι η εγκατάσταση και λειτουργία συστήµατος βιντεοεπιτήρησης σε σχολικές µονάδες και παιδικές χαρές του Δήµου Παλλήνης, χωρίς την διενέργεια Εκτίµησης Αντικτύπου,σχετικά µε την Προστασία Δεδοµένων, συνιστά θεσµική παραβίαση.

Όπως αναφέρι το ΔΤ που εξέδωσε η Ενωση Γονέων για το θέµα της βιντεοεπιτήρησης στα σχολεία και στις παιδικές χαρές, αναµένονται και αλλες αποφάσεις απο Ελεγκτικές Αρχές.
Και όλα αυτά την στιγμή που η πώληση προσωπικών δεδομένων ή σκηνών με video από αστεία ως προσβλητικά κατακτούν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της αγοράς του σκοτεινού διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της Kaspersky, ο μεγαλύτερος αριθμός απειλών τον Νοέμβριο προήλθαν από το Διαδίκτυο, το οποίο έχει γίνει η κύρια πηγή μόλυνσης για τα βιομηχανικά συστήματα με την πάροδο των ετών με ποσοστό 6,48%. Ακολουθεί το email με 4,66%, οι φορητές συσκευές με 1,68% και οι φάκελοι του δικτύου με 0,28%.

Σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture, το 81% δηλώνει ότι “το να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου αποτελεί μια διαρκή μάχη και το κόστος είναι μη βιώσιμο”, σε σχέση με 69% στην περσινή μελέτη. Ταυτόχρονα, ενώ 82% των ερωτηθέντων αύξησε τις δαπάνες στην κυβερνοασφάλεια τον περασμένο χρόνο, ο αριθμός των παραβιάσεων – περιλαμβάνουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα, εφαρμογές, υπηρεσίες, δίκτυα ή συσκευές – αυξήθηκε κατά 31%.

Τεράστια απειλή πια αποτελεί το doxing που πολλαπλασιάζεται ραγδαία στο διαδίκτυο και συμβαίνει όταν ένα άτομο μοιράζεται ιδιωτικές πληροφορίες για ένα άλλο άτομο χωρίς τη συγκατάθεσή του με στόχο να το εκθέσει, να το βλάψει ή να το θέσει σε κίνδυνο.

Οι έρευνες της Kaspersky ανέλυσαν ενεργές προσφορές σε 10 διεθνή φόρουμ και αγορές του darknet. Η έρευνα έδειξε ότι η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα μπορεί να ξεκινά από μόλις 50 σεντ του δολαρίου για μία ταυτότητα, ανάλογα με το βάθος και το εύρος των προσφερόμενων δεδομένων.

Ωστόσο, έχουν επίσης εμφανιστεί νέοι τύποι δεδομένων. Αυτοί περιλαμβάνουν πλέον προσωπικά ιατρικά αρχεία και selfies με προσωπικά έγγραφα ταυτοποίησης, τα οποία κοστίζουν έως και 40 δολάρια. Η αύξηση του αριθμού των φωτογραφιών με έγγραφα στο χέρι και τα σχήματα που τις χρησιμοποιούν αντικατοπτρίζει επίσης μια τάση στο παιχνίδι των «ψηφιακών αγαθών». Η κατάχρηση αυτών των δεδομένων ενδέχεται να έχει πολύ σημαντικές συνέπειες, όπως το όνομα ή τις υπηρεσίες των θυμάτων βάσει της ταυτότητάς τους.
Οι συνέπειες της κατάχρησης άλλων τύπων προσωπικών δεδομένων είναι επίσης σημαντικές. Τα δεδομένα που πωλούνται στη σκοτεινή αγορά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό, εκτέλεση απάτης και προγράμματα phishing και άμεση κλοπή χρημάτων. Ορισμένοι τύποι δεδομένων, όπως η πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς ή βάσεις δεδομένων κωδικών πρόσβασης, μπορούν να καταχραστούν όχι μόνο για οικονομικό όφελος, αλλά και για βλάβες σε φήμη και άλλους τύπους κοινωνικής ζημίας, συμπεριλαμβανομένου του doxing.