Ο Παγετός πιο επικίνδυνος από το χιόνι

Ενδεχομένως ο παρατεταμένος παγετός που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι θα αποδειχθεί πιο προβληματικός και επικίνδυνος από το χιόνι.

Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι «δεν θα πρέπει να λησμονούμε το πολύ κρύο. Να μην υποτιμούμε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στη βόρεια Ελλάδα θα χρειάζεται πολλή προσοχή, καθώς ο παγετός θα είναι ισχυρός, σχεδόν ολικός. Θα δούμε πολλές διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες, σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας»

Θα είναι μια ψυχρή εισβολή με διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Θα φέρει φαινόμενα από το βορρά προς το νότο και θα επηρεάσει και τα χαμηλά υψόμετρα.

Δυστυχώς ο παγετός είναι πιο επικίνδυνος διότι τις περισσότερες φορές δε φαίνεται και φέρνει πιο συχνά ατυχήματα. Επίσης δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα υδραυλικά με την διαστολή των σωληνώσεων.

Οι οδηγίες που δίνει η Πολιτική Προστασία

ΠΑΓΕΤΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
 Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
 Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών
 Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
 Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
 Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
 Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
 Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.
 Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
 Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).
 Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
 Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
 Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.
ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ
Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης
 Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
 Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
 Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.
Οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές. Για επιπλέον οδηγίες μπορείτε να απευθύνεστε στους κατά τόπους φορείς ύδρευσης (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

Δεν έχει μεριμνήσει για τις ειδικές συνθήκες που θα βιώσουν τα αδέσποτα και κυρίως για την εξασφάλιση νερού που ενδεχομένως θα παγώσει.