Εκδήλωση για τα αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου A2UFood «Αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα: Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για αστικές περιοχές», ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης διοργανώνει την «ημέρα ανοιχτής λειτουργίας» της νέας Πιλοτικής Μονάδας Παραγωγής Βιοπλαστικού, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 μεταξύ 10:00 και 14:00.

Η μονάδα που έχει εγκαταστήσει ο (ΕΣΔΑΚ #esdak), βρίσκεται σε χώρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηράκλειου (ΔΕΥΑΗ), στην περιοχή της Φοινικιάς, Ηρακλείου.

Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας καινοτόμου δράσης ολοκληρωμένης διαχείρισης των βιοαποβλήτων, που απορρίπτονται από μονάδες μαζικής εστίασης όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες κοκ, με στόχο την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, σε αυτή την περίπτωση κομποστοποιήσιμο βιοπλαστικό από πολύ-γαλακτικό οξύ (PLA).

Τα κομποστοποιήσιμα βιοπλαστικά αναμένεται να έχουν εξαιρετικά μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, ειδικά μετά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας περί Περιορισμού των Πλαστικών Μιας Χρήσης. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα τιμή του PLA ξεπερνά τα 2.000 € / τ, ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς εκτιμώνται σε εκατομμύρια τόνους.
Κατά την ημέρα ανοιχτής λειτουργίας, θα βρίσκονται εκεί για να παρουσιάσουν τη διαδικασία και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις, τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ, που έχει την επίβλεψη της εγκατάστασης και της λειτουργίας της μονάδας, της εταιρείας Enviroplan AE, που ανέλαβε τη μελέτη, του Δήμου Ηρακλείου, που έχει αναλάβει την τροφοδοσία της μονάδας με βιοαπόβλητα, καθώς και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου αλλά και του Πανεπιστημίου Κρήτης, που με επικεφαλής την Επίκουρη Καθηγήτρια K. Βελώνια, έχουν αναλάβει το επιστημονικό σκέλος της εξαιρετικά καινοτόμου διεργασίας.

Για την συμμετοχή σας στην εκδήλωση παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα στον σύνδεσμο: https://forms.gle/dckJSC7uaPxAjA2D9
Καθώς ο χώρος της μονάδας είναι κλειστός και με βάση και τις ισχύουσες διατάξεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, σας ενημερώνουμε ότι μπορούν να τον επισκεφτούν μόνο όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό rapid ή pcr test 24 ωρών. Η χρήση μάσκας FFP2 είναι απαιτούμενη στο χώρο της μονάδας.