Αυθαίρετο το ύψος στο τέλος ταφής

Το τέλος ταφής που επιβλήθηκε στους δήμους από 1/1/22 αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή την Αυτοδιοίκηση και συζητήθηκε βέβαια εκτενώς και στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Υπολογίζεται ότι είναι ένα ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να καταβάλουν οι δήμοι μέσα στο 2022 και άλλα 40 εκατομμύρια στο Α’ εξάμηνο του 2023. Όμως το ποσό αυτό θα αυξάνεται μέχρι τα 35 ευρώ ο τόνος, δηλαδή θα φτάσει στα 120 εκατομμύρια μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου η ΚΕΔΕ έθεσε το ζήτημα και στην Επιτροπή για τα Οικονομικά με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών αλλά και στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα.
Το πρώτα δείγματα θεωρήθηκαν θετικά καθώς οι Υπουργοί δείχνουν διάθεση να συζητήσουν το θέμα, όμως δεν υπάρχει ακόμη κάποια κατεύθυνση στην διαπραγμάτευση. Η ΚΕΔΕ προτείνει τα ποσά να μπουν σε μια φάση απομείωσης ανάλογα με τις επιδόσεις του κάθε δήμου και την προσπάθεια που καταβάλει στην ανακύκλωση.
Θυμίζουμε ότι στην συνάντηση που έγινε με τον Πρωθυπουργό το αίτημα της ΚΕΔΕ για κατάργηση του τέλους δεν έγινε δεκτό, καθώς ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό υπάγεται στις αιρεσιμότητες για την ενίσχυση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημαντική όμως ήταν η τοποθέτησης του επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος σημείωσε ότι ακόμη κι αν το τέλος υπάγεται στις αιρεσιμότητες, δεν υπάρχει καμία διάταξη ή δέσμευση σε σχέση με το ύψος του. Ο κ. Καλογιάννης αναρωτήθηκε γιατί να είναι 20 ευρώ και όχι 5; Και γιατί βέβαια βαθμιαία ανεβαίνει στα 35 ευρώ; Ο δήμαρχος Λαρισαίων μίλησε για στοιχεία αυθαιρεσίας και για μεθοδευμένες ενέργειες εξυπηρέτησης συμφερόντων, αναφέροντας και το παράδειγμα του δικού του δήμου, όπου παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει εγκαίρως την διαδικασία για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας, οι μελέτες πάνε κι έρχονται, μια γραφειοκρατία καθυστερεί αδικαιολόγητα το έργο, οι απαιτούμενες προδιαγραφές συνεχώς αλλάζουν και τελικά η πρόβλεψη του Υπουργού ήταν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αποπερατωθεί η μονάδα σε λιγότερο από 5 χρόνια.
Ο κ. Καλογιάννης έβαλε το θέμα προσφυγής καθώς όπως είπε ότι ειδικά το ύψος του τέλους ταφής είναι εντελώς αυθαίρετο. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ έχει ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο της προσφυγής και έχει διερευνήσει το θέμα χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο, όπως όμως ειπώθηκε από τους νομικούς, πρέπει πρώτα να γίνει πράξη και να επιβληθεί κάποιο τέλος σε έναν τουλάχιστον δήμο και ύστερα να γίνει προσφυγή.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» και δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη ο οποίος ανέφερε ότι στον νομό Ηλείας εγκαταστάθηκε η Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με μηχανική διαλογή απορριμμάτων, αναερόβια χώνεψη και παραγωγή ενέργειας και από 37 € τον τόνο τώρα πληρώνουν 63 € τον τόνο. Ο κ. Λυμπέρης έθεσε το ερώτημα: «Θα πληρώσουμε και τέλος ταφής;»
Εδώ μπαίνει ένα μείζον ζήτημα καθώς ο Πρόεδρος κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν οι δήμοι που σηκώνουν το κόστος λειτουργίας των Μονάδων Επεξεργασίας, θα πληρώνουν και τέλος ταφής. Στην Αττική πάντως που λειτουργεί η Μονάδα Επεξεργασίας, οι δήμοι πληρώνουν τέλος ταφής.

Η ΚΕΔΕ όπως σημείωσαν και όλοι οι ομιλητές επικαλείται το θέμα της ευθύνης. Όπως διατυπώνεται σε όλους τους τόνους και σε κάθε συνάντηση ευθύνεται το κράτος για τις καθυστερήσεις, ευθύνονται και οι Περιφέρειες αλλά σε καμία περίπτωση οι δήμοι. Είναι λοιπόν οξύμωρο να καλούνται οι δήμοι και μέσω των ανταποδοτικών τελών οι δημότες να πληρώσουν για κάτι που οφείλεται σε άλλους.

Ο κ. Παπαστεργίου μάλιστα έβαλε και το ζήτημα ότι ούτε και σήμερα θα μπορούσαν να κάνουν κάτι οι δήμοι για να βελτιώσουν την κατάσταση, αφού από την μία η Πρόσκληση ΑΤ-04 του «Αντώνης Τρίτσης» δεν έχει προχωρήσει και από την άλλη τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζουν οι εταιρείες ανακύκλωσης είναι πολύ αρνητικά καθώς υπάρχει τεράστια εισφοροδιαφυγή.