Ετοιμάζεται νέο πλαίσιο για την γεωθερμία

Ένα νέο διαφανές πλαίσιο για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, με αυστηρούς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για τους όρους των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού, σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την ανάπτυξη αυτής της πηγής ενέργειας.

Η ανάπτυξη της γεωθερμίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με την αξιοποίηση μιας εγχώριας πηγής ενέργειας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εξοικονόμηση ενέργειας για τους καταναλωτές.

Στη χώρα μας υπάρχουν περιοχές με γεωθερμικά πεδία στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, σε νησιά του Ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Η Υπουργική Απόφαση αφορά στα πεδία με θερμοκρασίες άνω των 90οC (μέσης και υψηλής ενθαλπίας), όπου το γεωθερμικό δυναμικό αξιοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής βάσης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην οριοθέτηση των περιοχών στις οποίες θα κινηθούν οι διαδικασίες προκήρυξης των διαγωνισμών. Για την οριοθέτηση θα ληφθεί υπόψη, μεταξύ άλλων, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στην αγορά.

Η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων θα γίνει με βασικό κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική συναίνεση και την προτεραιότητα των τοπικών κοινωνιών στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τα νέα έργα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Σκοπός της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, σταθερού και διαφανούς επενδυτικού πλαισίου για την ανάπτυξη της γεωθερμίας, με τα αυστηρότερα πρότυπα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια νέα αρχή, με σαφείς, διαφανείς κανόνες για όλους, με πλήρη σεβασμό στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η γεωθερμία είναι μια σταθερή και εγχώρια πηγή καθαρής ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον αγροτικό τομέα έως τον τουρισμό. Θα συμβάλλει, επίσης, στην επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».

H Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Σήμερα θέτουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί αποτελεσματικά. Η γεωθερμική ενέργεια, ενώ περιλαμβάνεται στις ΑΠΕ -έχοντας μάλιστα πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα-, αποτελεί ενέργεια βάσης, κάτι που την ξεχωρίζει από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια που χαρακτηρίζονται από στοχαστικότητα. Με τη σημερινή απόφαση καθορίζουμε τη διαδικασία μίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης γεωθερμικών πεδίων εθνικού ενδιαφέροντος που αποτελεί το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των πεδίων αυτών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το επόμενο βήμα θα είναι η αποσαφήνιση της διαδικασίας για τα πεδία τοπικού ενδιαφέροντος και η διερεύνηση καλών διεθνών πρακτικών θέσπισης ειδικών κινήτρων για την ανάπτυξη της γεωθερμίας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη γεωθερμική ενέργεια στο μετασχηματισμό του ενεργειακού μας μείγματος».