Εγκύκλιος για το Σύστημα επιλογής προϊσταμένων στους ΟΤΑ

Με εγκύκλιο του το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι με τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4674/2020 (Α ́ 53), του άρθρου 26 παρ. 5 του ν. 4690/2020 (Α ́ 104), του άρθρου 34 παρ. 2 του ν. 4795/2021 (Α ́ 62) και του άρθρου 32 του ν. 4873/2021 (Α ́ 248) τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 4 και των άρθρων 87-89 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων που κυρώθηκε με τον ν. 3584/2007 (εφεξής ΚΚΔΚΥ), τα οποία αφορούν, αντίστοιχα, στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο και τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων των ΟΤΑ α ́ βαθμού.

Το Υπουργείο ειδικά χαρακτηρίζει ριζικές τις αλλαγές που επέρχονται στα αρμόδια συμβούλια για την επιλογή προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης των ΟΤΑ α ́ βαθμού, καθώς πλέον προβλέπεται νέα σύνθεση του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε εναρμόνιση με αυτή του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων του Υ.Κ., ενώ συστήνονται για πρώτη φορά και στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων.

Το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (Ε.Υ.Σ.) συστήνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και είναι αρμόδιο :
i) Για την επιλογή προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων των Δήμων και των Συνδέσμων αυτών και
ii) Για τα λοιπά θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων των Δήμων και των Συνδέσμων αυτών, για τα οποία απαιτείται γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Συνιστώνται Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (Σ.Ε.Π.) με απόφαση του οικείου Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην έδρα κάθε Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Τα Σ.Ε.Π. θα συγκροτηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων σε όλους τους ΟΤΑ α ́ βαθμού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ως προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή TE, με προϋποθέσεις που αναφέρονται λεπτομερώς στην εγκύκλιο.

Ως Προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου, μεταξύ Διεύθυνσης και Τμήματος, επιπέδου οργανικών μονάδων επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή TE, κατά τα ειδικώς προβλεπόμενα στις οικείες οργανικές διατάξεις.

Ως Προϊστάμενοι Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι ΠΕ ή TE ή ΔΕ, κατά τα ειδικώς προβλεπόμενα στις οικείες οργανικές διατάξεις, εφόσον κατά την τελευταία τριετία έχουν αξιολογηθεί δύο (2) τουλάχιστον φορές με βαθμολογία από 75 έως 100 στις εκθέσεις αξιολόγησης, μετά από την οριστικοποίηση αυτών από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και τηρούν και κάποιες προϋποθέσεις που επίσης αναφέρονται λεπτομερώς στην εγκύκλιο.

Ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, η αξιολόγηση, ως προϋπόθεση επιλογής, δεν λαμβάνεται υπόψη.

Υπάρχει και ειδικό κεφάλαιο για τα κολλήματα.

Στο άρθρο 88 του ΚΚΔΚΥ προβλέπονται οι ακόλουθες τέσσερις (4) ομάδες κριτηρίων για τη μοριοδότηση των υποψηφίων για θέση ευθύνης οποιουδήποτε επιπέδου :
α. Μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης,
β. Μοριοδότηση βάσει εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης, γ. Μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης (δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την πρώτη
εφαρμογή του νόμου) και
δ. Μοριοδότηση βάσει συνέντευξης

Για κάθε μία από τις τέσσερις αυτές ομάδες κριτηρίων, ο υποψήφιος μπορεί να λάβει μέχρι 1.000 μόρια κατ’ ανώτατο όριο.

Δείτε στην εγκύκλιο παρακάτων αναλυτικά, πως διενεργείται η μοριοδότηση κάθε ομάδας κριτηρίων.

Η επιλογή Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων διενεργείται από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (Ε.Υ.Σ.) του άρθρου 4 του ΚΚΔΚΥ. Η διαδικασία ξεκινά με την προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, η οποία εκδίδεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου, ήτοι του Δημάρχου ή του Προέδρου του Συνδέσμου, κατά περίπτωση. Με την προκήρυξη καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία της επιλογής, τηρουμένων των όρων των άρθρων 87 και 88 του ΚΚΔΚΥ.

Τα αρμόδια όργανα καλούνται να προβούν άμεσα στην έκδοση προκηρύξεων για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων στις υπηρεσίες τους, ξεκινώντας από τις θέσεις ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης. Ως εκ τούτου, στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων σε πρώτη φάση αφορά μόνο στις περιπτώσεις ΟΤΑ, στις οργανικές διατάξεις των οποίων προβλέπονται θέσεις ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.

Κατεβάστε από εδώ όλη την Εγκύκλιο.