Ανακοίνωση της Συνόδου της Επιτροπής των Περιφερειών για την Ουκρανία

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στη Μασσαλία στις 3-4 Μαρτίου 2022 με περισσότερους από 2000 εκπροσώπους περιφερειακών και τοπικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπούν πάνω από ένα εκατομμύριο δημάρχους, τοπικούς και περιφερειακούς εκλεγμένους πολιτικούς ηγέτες, στέκονται ομόφωνα στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και συμφωνούν τα ακόλουθα:

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν κατά της ελεύθερης Ουκρανίας. Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια κατά του λαού της Ουκρανίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Επιπλέον, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την παγκόσμια τάξη, που βασίζεται σε κανόνες και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της Ουκρανίας είναι άμεσοι εταίροι μας: εμείς, οι δήμαρχοι και οι περιφερειακοί ηγέτες και από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας σ΄αυτούς. Είμαστε έτοιμοι να απευθύνουμε στις αντίστοιχες κυβερνήσεις μας και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έκκλησή τους για την επιβολή των σκληρότερων δυνατών κυρώσεων στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας·

Έκκληση για άμεση βοήθεια στους πολίτες της Ουκρανίας μέσω της ταχείας ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε τις δυνατότητες των Δήμων και των Περιφερειών για ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στην Ουκρανία κατόπιν αιτήματος των δημάρχων της.

Ενθαρρύνουμε τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες.
·
Ζητάμε την παροχή στήριξης από την ΕΕ στις συνορεύουσες περιοχές της ΕΕ με την Ουκρανία, προκειμένου να βοηθηθούν οι αρχές να υποδεχτούν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που προέρχονται από την Ουκρανία, στους οποίους θα πρέπει να χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ για το άσυλο σε ταχείες διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.

Το μέλλον των Ευρωπαίων μπορεί να βασίζεται μόνο στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ως πυλώνες ειρήνης και ευημερίας. Η ευρωπαϊκή προοπτική που προσφέρεται στην Ουκρανία, μια κυρίαρχη χώρα, στους ανθρώπους της, στις πόλεις και τις περιφέρειές της, πρέπει να ενισχυθεί ως αποτρεπτικός παράγοντας σε κάθε προσπάθεια επιστροφής στο ολοκληρωτικό παρελθόν: κανείς δεν πρέπει να υπονομεύει την επιλογή των ανθρώπων για ελευθερία.

Χαιρετίζουμε τη δύναμη και το θάρρος του ουκρανικού λαού και είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη μαζί του. Καλούμε όλες τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν την Ουκρανία σε αυτές τις στιγμές ανάγκης.
Ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο του!
Ελεύθερη Ουκρανία στην Ευρώπη!

Δείτε εδώ το πρωτότυπο κείμενο