Συνεχίζεται το ράλι ανόδου τιμών στα καύσιμα

100% αύξηση στο κόστος ενέργειας μετράνε οι δήμοι ήδη, όμως το ράλι ανόδου των τιμών δεν λέει να σταματήσει.
Την Παρασκευή οι τιμές στην πλατφόρμα του Ολλανδικού hub TTF που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ΕΕ, έσπασαν κάθε ιστορικό προηγούμενο αφού βρέθηκαν πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα όταν μία εβδομάδα πριν, ο αντίστοιχος δείκτης βρισκόταν στα 110 ευρώ. Προ της ρωσικής εισβολής οι αντίστοιχες τιμές στo TTF κυμαίνονταν από 70 έως 80 ευρώ/MW, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε δέκα μέρες καταγράφεται αύξηση πάνω από 150%.
Και η άνοδος αυτή όμως, τροφοδοτεί μελλοντικές δεσμεύσεις και δεν θα σταματήσει με τον πόλεμο της Ουκρανίας (άλλωστε προϋπήρχε αυτού) αφού και τα προθεσμιακά συμβόλαια του Μαϊου, κινήθηκαν στα 196 ευρώ η μεγαβατώρα. Ετσι στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, το Σάββατο 5 Μαρτίου ανέβηκε, στα 344,74 η μεγαβατώρα. Άμεσες είναι οι επιπτώσεις και στην τιμή του πετρελαίου που βρίσκεται πάνω από τα 114 ευρώ το βαρέλι με την τιμή της αμόλυβδης να φτάνει τα 2 ευρώ ανά λίτρο, παρά την λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για την συγκράτηση τιμών και την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να θεσμοθετήσει Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα πρέπει όμως να σημειώνουμε ότι το ελληνικό κράτος από φόρους ενέργειας και καυσίμων εισέπραξε το 2020 3,82 δις. Με την αύξηση της τελική τιμής κατά 50% όπως υπολογίζεται, αυτό σημαίνει αύξηση φόρων για το2022, 1,9 δις. Από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης πήρε 1,7 δις. Σύνολο 3,6 δις. Μέχρι σήμερα έχει δώσει στους καταναλωτές 2,5 δις. Αρα με την αύξηση των τιμών έχει μέχρι σήμερα κερδίσει 1,1 δις. Υπάρχει άρα δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθεί η Αυτοδιοίκηση. Με την ενεργειακή κρίση το κράτος δεν έχασε αλλά κέρδισε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την περασμένη Δευτέρα πρότεινε την αξιοποίηση των πόρων από τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ύψους 100 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση των ευρωπαίων καταναλωτών. Ο κ. Σκρέκας έχει προβλέψει ότι από το Ταμείο αυτό η χώρα μας θα μπορούσε να λάβει από 2 έως 2,5 δισ.

Στην συνάντηση που έγινε μεταξύ ΚΕΔΕ και Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών μπήκε έντονα τα θέμα του ενεργειακού κόστους. Η ΚΕΔΕ ζήτησε να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την αδιανόητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. To ΥΠΕΣ επιβεβαίωσε πως επεξεργάζεται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Να σημειώσουμε όμως ότι η συνάντηση έγινε πριν την έναρξη του πολέμου. Τώρα τα μεγέθη έχουν αλλάξει άρδην.