Δημιουργείται Δίκτυο Συμβούλων Ακεραιότητας

ypes

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1041 Τεύχος Β’ 8 Μαρτίου 2022 η απόφαση Αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.58/941/οικ.3215 του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη με την οποία συνιστάται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας «Δίκτυο Συμβούλων Ακεραιότητας».

Στο Δίκτυο εντάσσονται οι Σύμβουλοι Ακεραιότητας των φορέων της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4795/2021, αυτοδίκαια με την τοποθέτησή τους και μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας τους ή μέχρι την απομάκρυνση από τη θέση τους με οποιονδήποτε τρόπο.

Για τις ανάγκες εφαρμογής της παρ. 2, οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων υποδοχής ενημερώνουν αμελλητί την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την ανάληψη των καθηκόντων των Συμβούλων Ακεραιότητας, καθώς και για κάθε άλλη εξέλιξη εφόσον σχετίζεται με τη διατήρηση της εγγραφής τους στο Δίκτυο.

Αποστολή του Δικτύου είναι η ενίσχυση της ακεραιότητας στη δράση των δημόσιων φορέων και η ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας του Συμβούλου Ακεραιότητας.
Επιμέρους στόχοι του Δικτύου είναι, ιδίως:
α) η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των μελών του για την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας,
β) η ανάπτυξη κοινών προτύπων και εργαλείων και η διάχυση καινοτόμων μεθοδολογικών προσεγγίσεων,
γ) η διατύπωση και υποβολή προτάσεων για την ανάπτυξη πολιτικών ακεραιότητας,
δ) ο διαμοιρασμός καλών πρακτικών και η καταγραφή των προσεγγίσεων που είναι αποτελεσματικές, σχετικά με τον τρόπο χειρισμού υποθέσεων,
ε) η ανάληψη πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης και η εισήγηση για τη διοργάνωση δράσεων εκπαίδευσης για την επιμόρφωση των υπαλλήλων σε θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας, λογοδοσίας, εργασιακού εκφοβισμού και ίσης μεταχείρισης προσώπων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης,
στ) η συγκέντρωση και αναφορά στατιστικών στοιχείων και δεδομένων σε θέματα ακεραιότητας και διαφθοράς.

Πως θα λειτουργεί το Δίκτυο Λειτουργία Δικτύου
Αρμόδια για τον συντονισμό του Δικτύου είναι η Διεύθυνση Πολιτικών και Προτύπων Ακεραιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Συντονιστής ορίζεται ο προϊστάμενος της ως άνω Διεύθυνσης.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου, με απόφαση του Συντονιστή, μπορεί να συνιστώνται ομάδες εργασίας για τη σύνταξη μελετών και την κατάρτιση προτάσεων για συγκεκριμένες πολιτικές ακεραιότητας που συνάδουν με το ρόλο του Συμβούλου Ακεραιότητας. Στις ομάδες εργασίας δύνανται να συμμετέχουν, εκτός από τα μέλη του Δικτύου, υπάλληλοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και άλλων δημόσιων φορέων με συναφή προς το αντικείμενο της ομάδας επιστημονική γνώση ή εμπειρία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατή η συμμετοχή και ιδιωτών στις προαναφερόμενες ομάδες εργασίας, εφόσον έχουν συναφή επιστημονική γνώση ή εμπειρία προς το αντικείμενο της ομάδας. Σε περίπτωση συμμετοχής ιδιωτών στις ομάδες εργασίας, ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός και διέπεται από την υποχρέωση εχεμύθειας και τήρησης απορρήτου για όσα λαμβάνουν γνώση κατά τη συμμετοχή τους στην ομάδα.
Διαδικτυακός τόπος
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναπτύσσει ειδικό ιστό τοπο στην ιστοσελίδα της, στον οποίο έχουν πρόσβαση αποκλειστικά τα μέλη του Δικτύου. Η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα είναι αυστηρά προσωποποιημένη, ελεγχόμενη μέσω μοναδικού ονόματος χρήστη και προσωπικού μυστικού κωδικού, ο οποίος αποδίδεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Ο ιστότοπος περιλαμβάνει, ιδίως, το θεσμικό πλαίσιο, τα εργαλεία και τις καλές πρακτικές πολιτικών ακεραιότητας, φόρουμ και δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Για τη διασφάλιση της ποιότητας στη λειτουργία του Δικτύου, ο Συντονιστής δημοσιεύει «Κανόνες δεοντολογίας και ορθής χρήσης του Δικτύου».