Άλλη μία δόση ΚΑΠ θα πάρουν οι δήμοι

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δήμων λόγω της εισαγόμενης κρίσης και των νέων δεδομένων που τροφοδοτεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου για την Αυτοδιοίκηση βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.
Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα και για τη χώρα μας και καθιστούν επιτακτικές ρεαλιστικές, ουσιαστικές και άμεσες λύσεις, με τη συνεργασία και τον συντονισμό όλων, Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ένα νέο πλέγμα μέτρων τριών σημείων, προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που επηρεάζουν άμεσα τους προϋπολογισμούς των Δήμων.
• Έκδοση έκτακτης συμπληρωματικής ΚΑΠ, ύψους 114 εκατ. ευρώ, για την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των Δήμων όλης της χώρας.
• Πρόσθετη στήριξη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ύψους 14 εκατ. ευρώ, για τις αυξημένες δαπάνες των σχολικών επιτροπών.
• Επιμήκυνση όλων των δανείων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έως και τα είκοσι (20) χρόνια, καθώς και εξέταση από το Υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της δυνατότητας εξορθολογισμού του επιτοκίου.

Ειδικότερα για τη νέα συμπληρωματική ΚΑΠ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το ύψος της αντιστοιχεί σε μία πρόσθετη μηνιαία ΚΑΠ και πρόσθεσε ότι η καταβολή του συνολικού ποσού θα γίνει σε δύο δόσεις: 57 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους Δήμους, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και 57 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μέχρι τις αρχές Μαΐου. Υπογράμμισε, δε, ότι αντίστοιχη έκτακτη παρέμβαση αποφασίστηκε και για την ενίσχυση της ρευστότητας των Περιφερειών της χώρας, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν, επίσης, οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από τους Δήμους των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων. Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας μόνιμος μηχανισμός που θα μπορεί να φέρει έσοδα στους Δήμους από βεβαιωθέντες οφειλές παρελθόντων ετών, οι οποίες σήμερα εκτιμάται ότι έχουν προσεγγίσει, συνολικά, τα 3 δισ. ευρώ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου των ΚΑΠ, η οποία έχει ήδη εκκινήσει. «Στόχος μας είναι μία πιο δίκαιη κατανομή, αλλά και μία σημαντική προσπάθεια αύξησης των πόρων –σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων– η οποία θα οδηγήσει στη σταδιακή αναστροφή της πορείας συρρίκνωσης των τελευταίων ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε, δε, ότι το 2021 –για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια– οι πόροι αυξήθηκαν με δύο επιπλέον κατανομές ΚΑΠ ίδιου ύψους –δεκατέσσερις, δηλαδή, συνολικά αντί για δώδεκα– ενώ ήδη, από τις αρχές του 2022, οι πρώτες τακτικές επιχορηγήσεις είναι αυξημένες κατά περίπου 6,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που δόθηκαν πέρυσι.

«Αφουγκραζόμαστε τις έκτακτες ανάγκες και συντονίζουμε τις ενέργειές μας για τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης. Με σχέδιο, συνέπεια και σωστό προγραμματισμό είμαστε δίπλα και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας –για όσο διάστημα χρειαστεί– προκειμένου όλοι μαζί –ενωμένοι– να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.
Στη συνεδρίαση της κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν: ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ-Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, επικεφαλής και εκπρόσωποι παρατάξεων μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Καραγιάννης.