Έξαλλοι οι δήμαρχοι με τις εξωθεσμικές αναγγελίες έργων από τον Πέτσα

Με την χρήση του άρθρου 7 του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ο Αν. Υπουργός κ. Στ. Πέτσας γυρίζει ανά την Ελλάδα και ανακοινώνει έργα που δεν έχουν αξιολογηθεί από την αρμόδια Επιτροπή, κάνοντας έξαλλους τους δημάρχους.

Το έχουν επισημάνει, όλες οι πλευρές πολλές φορές αλλά και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Ποιο κομψά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου που ενημέρωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής Αξιολόγησης που θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα, θα είναι οι δήμοι που βρίσκονται κάτω από το 40% του πλαφόν, λίγο ποιο αυστηρά ο Β΄Αντιπρόεδρος κ. Κάρναβος που επεσήμανε τον κίνδυνο να μείνουν δήμοι χωρίς χρήματα και κατηγορηματικά και σε αυστηρούς τόνους ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Κυρίζογλου, ο κ. Ιωακειμίδης και ο κ. Τσιάμης.
Ο κ. Ιωακειμίδης μίλησε για παιχνίδια και φωτογραφικές προσκλήσεις και με την πρόσφατη δημοσίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης που δίνει περιθώριο ένα μόλις μήνα.
Εντωμεταξύ δεν υπάρχει πουθενά αναρτημένος επικαιροποιημένος πίνακας των έργων που έχουν εγκριθεί για το Αντώνης Τρίτσης. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος έχουμε μείνει στον Δεκέμβριο του 2021 και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται όλα τα έργα, ενώ οι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής αρνούνται παρανόμως να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία κατόπιν προφανών εντολών, αφού η συμπεριφορά τους αποκαλύπτει φόβο.

Εντωμεταξύ ο κ. Πέτσας σε πρόσφατη επίσκεψης σε δήμους της Στερεάς Ελλάδας, επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αγανάκτηση που εκφράζουν οι δήμαρχοι.
Στη Ιτέα, επιθεώρησε τον χώρο στην είσοδο της πόλης, στον οποίο θα πραγματοποιηθεί έργο της ανάπλασης. Όπως αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου «πρόκειται για το έργο, ύψους 1 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών –έπειτα από σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών». Στον πίνακα έργων της ιστοσελίδας του Αντώνης Τρίτσης δεν υπάρχει πουθενά τέτοιο έργο.

Στον δήμο Δελφών, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων ύψους 10 εκατ. ευρώ, «μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών». Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις (όπως αναφέρει το Δ.Τ.) έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως:
• Το έργο για τη βελτίωση υποδομών ύδρευσης, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ
• Το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών λυμάτων, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ και
• Το έργο «ψηφιακής περιήγησης» σε δύο δημοτικά μουσεία της περιοχής, ύψους 286.440 ευρώ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021».

Σύμφωνα πάντα με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών «επί τάπητος βρέθηκαν και επόμενες προτάσεις υψηλής προτεραιότητας της δημοτικής αρχής, με έμφαση στο έργο «Αστικής Αναζωογόνησης», ύψους 3,9 εκατ. ευρώ και στο έργο για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης». Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου στο τελευταίο ΔΣ στην επόμενη επιτροπή αξιολόγησης την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν μόνο οι προτάσεις των δήμων που βρίσκονται κάτω από το 40% του πλαφόν.
Το πλαφόν του δήμου Δελφών βρίσκεται στα 6 εκατομμύρια ενώ σύμφωνα με τον Αν Υπουργό ο Δήμος έχει φτάσει τα 10 εκατομμύρια και αναμένονται και νέες εντάξεις.
Εντωμεταξύ στον πίνακα έργων περιλαμβάνεται μόνο ένα άλλο έργο Διαμόρφωση πολυχώρου πρώην εκπαιδευτηρίου Καψαλη ύψους 2.201.000,00 € που δεν αναφέρθηκε πουθενά.

Η υπόθεση Ιτέας και Δελφών δεν είναι η μοναδική. Σε κάθε επίσκεψή του ο Αν Υπουργός εξαγγέλλει έργα που δεν έχουν εγκριθεί από την επιτροπή αξιολόγηση και μπαίνει και το μεγάλο ζήτημα των αποθεματικών καθώς κανείς δεν γνωρίζει τελικά που έχουμε φτάσει και τι μετράμε.

Ετσι το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μετατράπηκε τελικά σε συνώνυμο της αδιαφάνειας για να μας θυμίσει την πολύ κακή ενέργεια να καταργηθεί το «Φιλόδημος» που είχε μπει στις ράγες και έτρεχε. Το «Αντώνης Τρίτσης» προκάλεσε μια καθυστέρηση δυόμιση χρόνων και παραβίασε τους όρους αντικειμενικής ιεράρχησης.
Δικαίως οι δήμαρχοι βρίσκονται στα κάγκελα. Σημειώνουμε ότι το Αντώνης Τρίτσης αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς την Παρασκευή στην Συνάντηση Δημάρχων που διοργανώνεται στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από την ΚΕΔΕ.