Την καταδίκη των Δημάρχων και τις Περιφερειάρχη ζήτησε η εισαγγελέας για την Μάνδρα

Την ενοχή των 20 από τους 21 κατηγορούμενους για τις πλημμύρες στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 ζήτησε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο η εισαγγελέας Εδρας, Πετρούλα Μακρή που ξεκίνησε την αγόρευση της στις 9.30 το πρωί και ολοκλήρωσε την πρόταση μετά τις 3 το μεσημέρι.
Μεταξύ των 20 βρίσκονται η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δύο αντιπεριφερειάρχες, οι τρεις δήμαρχοι, Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων και στελέχη Δασαρχείων και των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας εξ αμελείας και κατ’ εξακολούθηση δια παραλείψεως, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως.

Η εισαγγλεάς καταλόγισε πράξεις και παραλείψεις σε κάθε κατηγορούμενο.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η κα Δούρου όπως και άλλοι, παρέλειψε να δρομολογήσει, υλοποιήσει και ολοκληρώσει σειρά έργων και επεμβάσεων αλλά και να ασκήσει εποπτεία σε υψίστης σημασίας αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμό ρεμάτων, αλλά και καίριων επεμβάσεων οδοποιίας στην παλαιά Εθνική Οδό στις οποίες θα περιλαμβάνονταν και υδραυλικά έργα.

Κατά την εισαγγελέα, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της κας Δούρου ότι δεν γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο της Μάνδρας και είπε ότι «η κατηγορούμενη αναφερόταν σε αναγκαία έργα υποδομής κάνοντας ειδική μνεία σε συνοικίες της Δυτικής Αττικής». Τόνισε ότι υπήρχε κατάλογος έργων μεγάλης προτεραιότητας που είχε καταρτίσει η Περιφέρεια στα τέλη του 2015, στον οποίο συμπεριλαμβανόταν η επίμαχη περιοχή. «Θεωρείται δεδομένη από το 2015 επομένως η γνώση της Περιφερειάρχου για την κατάσταση με την περιοχή , που θεωρούνταν Ζώνη, δυνητικά , υψηλού κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Τα γνώριζε ή όφειλε να τα γνωρίζει εκ των καθηκόντων της. Επρόκειτο για έργα ζωτικής σημασίας», τόνισε η κα Μακρή.

«Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια αδράνησε , δεν κίνησε καν διαδικασίες στο πλαίσιο κατεπείγουσας ανάγκης ώστε αντιπλημμυρικά έργα ύψιστης προτεραιότητας να επισπευστούν».

Για την τότε Δήμαρχο Μάνδρας, η εισαγγελέας μίλησε για σειρά παραλείψεων , επεμβάσεων και ενεργειών. Με βασικές αναφορές σε αυθαίρετα που δεν κατεδαφίστηκε, ανάμεσα τους αυθαίρετα του Δήμου χτισμένα ακόμα και μέσα στο ρέμα.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην παντελή έλειψη έλεγχου, αστυνόμευση και καθαρισμό των ρεμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για την εισαγγελέα «Τα περί ατομικής ευθύνης των θυμάτων στερούνται κάθε επιστημονικής βάσης στην παρούσα υπόθεση. Ποιό λάθος έκαναν τα θύματα; Το ότι κοιμήθηκαν στο σπίτι τους στις 14 Νοεμβρίου και πνίγηκαν μέσα στο σπίτι τους στις 15 Νοεμβρίου; »

Μετά την αγόρευση της εισαγγελέως η κα Δούρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η Εισαγγελέας σήμερα πρότεινε την ενοχή όλων κατηγορουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις Δήμαρχοι της περιοχής. Δέχθηκε δηλαδή αυτούσιο το κατηγορητήριο, πλην της δίωξης για παράβαση καθήκοντος, για την οποία ζήτησε την απαλλαγή μου.
Σύμφωνα με τη Δικονομία, οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως, τεκμηριώνοντας την αντίκρουση της πρότασή της και αποδομώντας την νομικά. Και τελικά το Δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει.
Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση.
Έτσι όπως επιβάλλει η υποχρέωση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και στην προσωπικότητα όλων των θιγέντων. Σε αυτόν τον σκοπό ήμουν, είμαι και παραμένω ταγμένη.