Τεράστιο το ενδιαφέρον για τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης

Ασφυκτικά γεμάτη με όρθιους και στον εξωτερικό χώρο ήταν η αίθουσα όπου μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ κ. Ευάγγελος Καραμίντζιος, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΟΑΝ κ. Νικόλαος Χιωτάκης και εκ μέρους του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Δήμων Ελλάδος κ. Μιχάλη Χρηστάκη, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Νέας Σμύρνης κ. Γιώργος Κρικρής για τα Αδειοδοτημένα Συστήματα Διαχείρισης Αποβλήτων. Ο κ. Χριστάκης βρίσκεται σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού.
Τεράστιο το ενδιαφέρον, καθώς και λόγω τέλους ταφής τα Εναλλακτικά Συστήματα αποτελούν την μόνη ορατή λύση για να μειωθούν οι όγκοι των πράσινων ή γκρι κάδων και να γίνει βιώσιμη και αποτελεσματική η αποκομιδή.

Ο κ. Γραφάκος περιέγραψε τους νέους όρους που μπαίνουν με την σειρά νέων νόμων, ειδικά με τον 4819/2021 για τα Αδειοδοτημένα Συστήματα και για την προσπάθεια που γίνεται να φύγει η Ελλάδα από τους ουραγούς στην ανακύκλωση.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ κ. Καραμίντζιος περιέγραψε την νέα Στρατηγική του ΕΟΑΝ έτσι ώστε η ανακύκλωση να γίνει ουσιαστική στην Ελλάδα και να αποτελέσει το μεγαλύτερο κομμάτι στην διαχείριση των Αποβλήτων.

Ο κ. Χιωτάκης αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις των δήμων με τον νέο νόμο και στην ανάγκη να υπάρξουν κι άλλα ρεύματα όπως επίπλων στρωμάτων κλπ και θύμισε τον πολυπόθητο στόχο να πάμε στην επανάχρηση με ένα κέντρο σε κάθε δήμο.

Τέλος ο κ. Κρικρής αναφέρθηκε στην χωριστή συλλογή νέων ρευμάτων αποβλήτων, στην διαλογή στην πηγή, στην εφαρμογή της αρχής «Πληρώνω Όσο Πετάω» και στην ενίσχυση και αναβάθμιση των ΚΔΑΥ.

Ολοι οι ομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα η επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης περνάει μέσα από την επιτυχία και την βιωσιμότητα των Συστημάτων Ανακύκλωσης.

Σύντομα θα δημοσιεύσουμε το video της εκδήλωσης