Ο κυβερνοπόλεμος της Ουκρανίας απειλεί τους δήμους μας

Οι παροικούντες του λεγόμενου σκοτεινού διαδικτύου υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι αυτό που φαίνεται, αλλά ένας ψηφιακός πόλεμος για την επικράτηση των νομισμάτων και την αποσταθεροποίηση των συστημάτων δακυβέρνησης.
Εχθές ο πρόεδρος της Αμερικής κ. Μπαϊντεν αλλά και η αντιπρόεδρος κ. Καμάλα Χάρις απηύθυναν δραματική έκκληση σε εταιρείες και οργανισμούς να κλείσουν τις ψηφιακές τους πόρτες καθώς με την έναρξη του πολέμου είχαμε αύξηση 196% στις κυβερνοεπιθέσεις.
Και εδώ δεν μιλάμε για γεωγραφικές αποστάσεις αλλά για την διπλανή πόρτα.
Χάκερς ζήτησαν λίτρα 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από τράπεζα της Βραζιλίας που κατόρθωσαν να παραβιάσουν από οπλικό σύστημα της Ουκρανίας.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την ψηφιακή ροή του χρήματος σε μια συναλλαγή του.
Και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε κυβερνοεπιθέσεις καθώς οι μηχανισμοί άμυνας βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι δημόσιοι οργανισμοί και οι δήμοι βρίσκονται στην πρώτη ζήτηση για αλίευση προσωπικών δεδομένων.
Εντωμεταξύ τα ΕΛΤΑ διέκοψαν την λειτουργία τους εχθές καθώς δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση σε 2.500 τερματικά.
Η αγορά των Big Data σήμερα ανέρχεται στα 103 δις ετησίως ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η αγορά προσωπικών δεδομένων στο σκοτεινό διαδίκτυο.
Στον κυβερνοπόλεμο της Ουκρανίας συμμετέχουν σήμερα 400.000 χάκερς ενώ είναι τόσο μεγάλη η δύναμή τους με νέα όπλα, που ακόμη και οι αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να συνεργαστούν μαζί τους.
Οι δήμοι της Ελλάδας είναι ο αδύναμος κρίκος στην όλη υπόθεση καθώς έχουν ορθάνοιχτες τις ψηφιακές τους πόρτες με πολλούς ανυποψίαστους χειριστές, που φτάνουν στο σημείο ακόμη και να στείλουν τους κωδικούς σε ένα τυχαίο mail όπως συνέβη με δήμο σε νησί του Αιγαίου.
Οι δήμοι που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα με χιλιάδες καθημερινές συναλλαγές έχουν σύμφωνα με τον νόμο του GDPR την απόλυτη ευθύνη φύλαξης. Και ήδη τα πρώτα πρόστιμα έχουν αρχίσει να πέφτουν και έπονται βέβαια και αστικές αποζημιώσεις.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέγραψε πρόσφατα ζημιά 2 εκατομμυρίων ευρώ από κυβερνοεπίθεση. Την ίδια στιγμή οι δήμοι πιέζονται να προσφέρουν όλο και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες το κόστος όμως για την κυβερνοάμυνα πολλά φορές ξεφεύγει και από το κόστος των ίδιων των προγραμμάτων. Εντωμεταξύ παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί δήμοι να εμπιστεύονται σε εταιρείες χαμηλής αξιοπιστίας, μηχανισμούς αλληλεπίδρασης που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα, χωρίς να μπορούν να αποδείξουν ότι αυτά τα δεδομένα φυλάσσονται με ασφάλεια και ότι είναι μη προσβάσιμα από κακόβουλα άτομα και λογισμικό.

Στην πραγματικότητα υπάρχει επικρατεί η τάση του να κυριαρχήσει το σύστημα Blockchain. Και στα νομίσματα και στην διακυβέρνηση. Και αυτή είναι η βασική επιδίωξη και συμμοριών του διαδικτύου και κρατών όπως η Κίνα. Ο βασικός στόχος όλων αυτών είναι να αποδείξουν ότι τα υπάρχοντα συστήματα είναι ευάλωτα.