2η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ECOMOBILITY

Η Οργανωτική Επιτροπή και οι Επιτροπές Αξιολόγησης σας προσκαλούν στην 2η Διαδικτυακή Ημερίδα του ECOMOBILITY, με τίτλο «Όλοι Μαζί θα τα Καταφέρουμε.. Πάμε Βιώσιμα!», την Παρασκευή 8 Απριλίου και ώρα 11.00 με 13.30.

Παρακαλούμε δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ.

!Διευκρίνηση! Η Ημερίδα θα καταγραφεί και αναρτηθεί σε δεύτερο χρόνο στο Κανάλι μας στο youtube.

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY, FREEMOBILITY και ECO 2 MOBILITY

Οι εκστρατείες ECOMOBILITΥ, FREEMOBILITY και ECO 2 MOBILITY είναι δράσεις στο ECOCITY και αποτελούν τρία σημαντικά μέσα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επηρεασμού συμπεριφορών και συνθηκών μετακίνησης στις πόλεις μας.

Σκοπός τους είναι η ευαισθητοποίηση των εφήβων και η αφύπνιση των πολιτών για την οικολογική μετακίνηση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεταφορών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ελεύθερη προσβασιμότητα στις πόλεις μας, μέσα από την προώθηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Έχουν εδραιωθεί ως εμβληματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε Γυμνάσια της χώρας μας που τελούν υπό την έγκριση του ΥΠΑΙΘ και την Αιγίδα σημαντικών Υπουργείων, ενώ για την υλοποίησή τους έχουν συστρατευθεί περισσότερα από σαράντα Επιστημονικά Ιδρύματα, Οργανισμοί και Κοινωνικοί Φορείς.

Η διάρκεια των εκστρατειών είναι ετήσια. Αρχίζει με την έναρξη της σχολικής περιόδου τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στις Βρυξέλλες και τη συμμετοχή των ομάδων στο ECOCAMP το καλοκαίρι.

Οι ομάδες των μαθητών, με τις εργασίες και τις προτάσεις τους, καλούνται να αναδείξουν λύσεις για την αλλαγή συνθηκών και συνηθειών κυκλοφορίας στην πόλη τους, ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι η στήριξη του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και ο περιορισμός του εμποδισμού στη πρόσβαση στις πόλεις. Ταυτόχρονα παρουσιάζουν την ανάγκη της πράσινης μετακίνησης, του καθαρού αέρα και της σωστής λειτουργίας των πόλεων στο πλαίσιο των αρχών και των ωφελειών της βιώσιμης κινητικότητας.

Στη διάρκεια εξέλιξης των ECOMOBILITY, FREEMOBILITY και ECO2MOBILITY διοργανώνονται δράσεις ενημέρωσης των συμπολιτών σε κάθε πόλη όπου συμμετέχουν μαθητικές ομάδες, απλώνοντας το μήνυμα σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Οι Δήμοι που συμμετέχουν στις εκστρατείες, διοργανώνουν δράσεις που προωθούν την ελεύθερη «πράσινη» μετακίνηση, ενώ σε ειδικές εκδηλώσεις προσφέρουν βήμα στις ομάδες των μαθητών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε εκπροσώπους Τοπικών Φορέων και Πολιτών. Από τον διάλογο που ακολουθεί σε κάθε πόλη, οι μαθητές παρουσιάζουν τις προτάσεις τους, ενώ τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης διαχέουν το μήνυμα της Εκστρατείας.

Η Εκστρατεία προσφέρει την ευκαιρία στους έφηβους και ενήλικες, και στον περίγυρό τους, να μάθουν να ζουν σε συνθήκες κοινωνικής ισότητας και ελευθερίας, να προστατεύουν το περιβάλλον και να εργάζονται για να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις. Σε δεύτερο επίπεδο, στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων μεγάλων πόλεων, κυρίως, για την λύση σε προβλήματα που προκαλούνται από την αδιαφορία στις επισημάνσεις των επιστημόνων και την έλλειψη σεβασμού στις αρχές της κοινωνικής συμβίωσης.

Το πρώτο διάστημα είναι αφιερωμένο στην οργανωτική υποδομή και στην προετοιμασία από τους μαθητές. Στην περίοδο αυτή, Γυμνάσια Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σχηματίζουν ομάδες από 6-8 μαθητές και αφού λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες ξεκινούν την έρευνα στην γειτονιά η την πόλη τους, συγκεντρώνουν στοιχεία και εκπονούν την εργασία, ενώ επιλέγουν τον τρόπο παρουσίασης και εμπνέονται για τις δημιουργίες τους.

Μέλη από τις Επιτροπές Οργάνωσης των Τομέων επισκέπτονται τα Γυμνάσια, συζητούν με τις ομάδες και συνεργάζονται με τους Καθηγητές. Στην πρώτη Φάση, προετοιμάζονται και οι Δήμοι, που συμμετέχουν, για να υποδεχθούν τις εργασίες και τις προτάσεις των μαθητών.

Τον Φεβρουάριο αναγγέλλεται η Εκστρατεία στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης και των Φορέων, ανακοινώνονται οι Δήμοι και οι πόλεις που συμμετέχουν, τα σχολεία που λαμβάνουν μέρος, τα Επιστημονικά Ιδρύματα και οι Οργανισμοί που συστρατεύονται και οι Επιχειρήσεις που στηρίζουν τις Εκστρατείες.

Η δεύτερη φάση του Προγράμματος (Μάρτιος – Μάιος)

Τον Μάιο ξεκινούν οι εκδηλώσεις σε κάθε πόλη που συμμετέχει. Στις εκδηλώσεις παρουσιάζονται οι εργασίες των Ομάδων των Μαθητών και αξιολογούνται από ειδικές επιτροπές με πέντε μέλη, από τα συστρατευμένα Επιστημονικά Ιδρύματα, τους Οργανισμούς, τις Τοπικές Αρχές και τους Φορείς.

Οι Δήμοι που συνεργάζονται διοργανώνουν τις εκδηλώσεις, στις οποίες οι ομάδες των μαθητών παρουσιάζουν τις εργασίες τους και καταθέτουν τις προτάσεις τους.

Ακολουθεί διάλογος με τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών, τους Επιστήμονες και τους Δημότες που συμμετέχουν στην εκδήλωση και κάθε εργασία αξιολογείται από ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, σύμφωνα με τα κριτήρια που είναι γνωστά σε όλους, ήδη από τη δήλωση συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Από κάθε πόλη αναδεικνύεται η καλύτερη εργασία, η οποία προκρίνεται στην δεύτερη φάση της αξιολόγησης. Στη συνέχεια, επιλέγονται οι δέκα καλύτερες εργασίες και ακολουθεί η τελική αξιολόγηση, για το βραβείο της καλύτερης εργασίας. Στην αξιολόγηση για τα βραβεία δημιουργικότητας συμμετέχουν όλες οι δημιουργίες των ομάδων, μέχρι τη τελική επιλογή.

Η τρίτη φάση του Προγράμματος (Ιούνιος – Αύγουστος)

Το τελευταίο μέρος της Εκστρατείας περιλαμβάνει την Τελετή Απονομής των Βραβείων, που πραγματοποιείται τον Ιούνιο, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην Αθήνα. Οι ομάδες μαθητών που συμμετέχουν με δική τους ευθύνη και μέριμνα των σχολείων ή των Δήμων τους μαθαίνουν τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας και τα βραβεία. Η πρωτεύσασα ομάδα των εκπαιδευομένων της εκστρατείας ECO2MOBILITY φιλοξενείται στην Αθήνα επί τριήμερο.

Ακολουθεί η Αποστολή και η Φιλοξενία στις Βρυξέλλες, με τις συναντήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρώτη ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του ECOMOBIITY και τους εκπαιδευτικούς του FREEMOBILITY. Παράλληλα, προγραμματίζεται το βραβείο της ομάδας FREEMOBILITY που είναι μια ημερήσια εκδρομή σε παραλία με seatrack.

Ο κύκλος της τρίτης φάσης ολοκληρώνεται με τη φιλοξενία των μαθητών ECOMOBILITY από τις ομάδες που παρουσίασαν με τις καλύτερες δημιουργίες. Συμμετέχουν στο ECOCAMP, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Με την ολοκλήρωση της Εκστρατείας συντάσσεται ο απολογισμός και εκδίδονται τα συμπεράσματα για τη διαμόρφωση στάσης και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των εφήβων και λοιπών συμμετεχόντων. Τα στοιχεία αξιολόγησης κοινοποιούνται στο ΥΠΑΙΘ.