Ομιλία του CEO της SYCHEM A.E.: Dr.-Ing Aλέξανδρου Yφαντή στο “DELPHI ECONOMIC FORUM VII”

Ο CEO της SYCHEM A.E. Dr.-Ing Αλέξανδρος Υφαντής μίλησε στο «Delphi Economic Forum VII» με θέμα την ενεργειακή απόδοση σε δίκτυα διανομής νερού. Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Γ. Καραμέρος με συνομιλητές τον CEO της ΕΥΔΑΠ κ. Χ. Σαχίνη, τον CEO της ΕΥΑΘ κ. Α. Αμανατίδη και τον ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων – ΥΠΕΝ κ. Π. Βαρελίδη.
Στην ομιλία του έδωσε έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση των συστημάτων επεξεργασίας νερού των επιχειρήσεων ύδρευσης με την χρήση νεών τεχνολογιών μεμβρανών αλλά και την ενεργειακή τους αξιοποίηση με την συνδυασμένη χρήση τους με αντλίες θερμότητας για την αποκεντρωμένη ψύξη και θέρμανση κτηριακών συγκροτημάτων (γεωενναλαγή) καθώς και την ενσωμάτωση άλλων συνδυασμένων πρωτοποριακών τεχνολογιών νερού και ενέργειας που είναι πλέον τεχνοοικονομικά σκόπιμες.
Μίλησε για τις δυνατότητες της SYCHEM σε διεθνές επίπεδο (35% του κύκλου εργασιών σε εξαγωγές σε 30 χώρες) για τον σχεδιασμό και την κατασκευή προηγμένων συστημάτων επεξεργασίας νερού και εξοικονόμησης ενέργειας και την ανάγκη θεσμικών αλλαγών που θα προωθήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας στα συστήματα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης με το σύστημα της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών.
Επισήμανε την εξαιρετικά μεγάλη σημασία της αλλαγής του σχεδιαστικού μοντέλου στις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης με περισσότερες αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού και κατέληξε ότι πράσινο μέλλον των δικτύων ύδρευσης βασίζεται στο τρίπτυχο Αποκέντρωση, Εξοικονόμηση ενέργειας και ψηφιοποίηση.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συζήτηση Delphi Forum

Η SYCHEM A.E. είναι μία διεθνής εταιρία κατασκευής εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας νερού καθώς και ειδικών έργων εξοικονόμησης ενέργειας και αντιδιαβρωτικής προστασίας.
H SYCHEM A.E. δραστηριοποιείται σε 4 τομείς:
Στον τομέα της επεξεργασίας νερού, η SYCHEM A.E. είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μονάδων αφαλάτωσης και υπερδιήθησης στην Ελλάδα για την τροφοδοσία διυλιστηρίων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, βιομηχανιών, δήμων κ.α. με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα που υπερβαίνει το 85% της παραγωγής της στον τομέα αυτό.

Παράλληλα, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός νερού από αφαλάτωση στην Ελλάδα με την δυναμικότητα των μονάδων που λειτουργεί να ξεπερνά τα 30.000 m3/ημέρα ενώ διαθέτει με την θυγατρική της «ΥΔΡΟΜΙΝΩΙΚΗ» την μεγαλύτερη ιδιωτική μονάδα αφαλάτωσης με δυναμικότητα 3.500 m3/ημέρα πόσιμου νερού από τις εγκαταστάσεις της στην ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου.
Η δραστηριότητά της έχει επεκταθεί και στην επεξεργασία υγρών αποβλήτων με την κατασκευή εξειδικευμένων μονάδων με τεχνολογία μεμβρανών για την επεξεργασία στραγγιδιών από ΧΥΤΑ και βιομηχανικών αποβλήτων.
Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας η SYCHEM A.E. δραστηριοποιείται στην κατασκευή εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών έργων εξοικονόμησης ενέργειας με έμφαση στα έργα ανοικτής γεωθερμίας (εκμετάλλευση θαλασσινού νερού/υπόγειων υδάτων) για μεγάλες τουριστικές μονάδες και βιομηχανίες. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην νοτιοανατολική Ευρώπη με έργα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ρουμανία.

Στον τομέα της αντιδιαβρωτικής προστασίας δραστηριοποιείται κατά 90% στο εξωτερικό με την θυγατρική της εταιρεία «SYNCOR» που εδρεύει στην Κίνα. Είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους κατασκευαστές διεθνώς σε θυσιαζομένες ανόδους για την καθοδική προστασία θαλάσσιων κατασκευών, υποθαλάσσιων αγωγών, λιμανιών και πλοίων με διεθνή παρουσία.
Ο πιο πρόσφατος τομέας είναι το βιοαέριο με την διαχείριση οργανικών αποβλήτων (ληγμένα τρόφιμα, υπολείμματα τροφών από χώρους εστίασης και αγροτοκτηνοτροφικά απόβλητα) για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος, ο όμιλος διαθέτει ως θυγατρική του την YFANTIS ENGINEERING LTD που είναι ένα αναγνωρισμένο και εξειδικευμένο τεχνικό μελετητικό γραφείο που υποστηρίζει τόσο τα έργα του ομίλου όσο και έργα τρίτων στον τομέα εξειδίκευσής του και είναι πρακτικά η πρώτη δραστηριότητα του ομίλου από τον Ιδρυτή του.
Η εταιρία είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό της εξαγωγική (άνω του 70% του συνολικού κύκλου εργασιών της αφορά έργα εκτός Ελλάδος) και δραστηριοποιείται διεθνώς στην νοτιοανατολική Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, Ασία και Βόρεια Αφρική με θυγατρικές εταιρείες και εμπορικούς αντιπροσώπους σε 7 χώρες ενώ οι εταιρίες του ομίλου εξάγουν τα προϊόντα τους σε 26 συνολικά χώρες.
H SYCHEM A.E. έχει ενταχθεί στο διεθνές δίκτυο ENDEAVOUR, μη-κερδοσκοπική οργάνωση υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.