Τριήμερο Κυκλικού Τουρισμού στην Αίγινα

Το Δίκτυο CIVINET Greece – Cyprus μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αίγινας και μια σειρά τοπικούς φορείς της Περ. Ενότητας Νήσων Αττικής, σας προσκαλεί σε ένα τριήμερο δράσεων αφιερωμένο στον κυκλικό τουρισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Μαΐου 2022 στο νησί της Αίγινας. Το παρόν τριήμερο διοργανώνεται προς υποστήριξη και ενίσχυση της εθελοντικής δράσης για τα «Μονοπάτια Πολιτισμού Αίγινας» που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας, την Trace Your Eco και τον Δήμο της Αίγινας μεταξύ 8-15 Μαΐου 2022.
Σκοπός των δράσεων του τριημέρου είναι η ανάδειξη του βιώσιμου τουρισμού και ειδικότερα η βιωματική γνωριμία του κοινού με τις αρχές και τις πρακτικές του περιπατητικού, του ποδηλατικού και του εν γένει «κυκλικού τουρισμού», δηλαδή του τουρισμού που βασίζεται στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, το τριήμερο Κυκλικού Τουρισμού στην Αίγινα θα περιλαμβάνει περιήγηση στα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού, βόλτα με ποδήλατο στην παραλιακή οδό Πέρδικας-Αίγινας, μετάβαση με καΐκι και μπάνιο στο νησάκι της Μονής και συζήτηση με εξειδικευμένους επιστήμονες και τοπικούς φορείς του Αργοσαρωνικού σχετικά με τη Στρατηγική Κυκλικού Τουρισμού της Περ. Εν. Νήσων Αττικής.

Το τριήμερο Κυκλικού Τουρισμού υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου INCIRCLE του Interreg MED, για το οποίο το CIVINET Greece-Cyprus έχει ρόλο Τεχνικού Εταίρου και Υπεύθυνου Επικοινωνίας, ενώ από τον Οκτώβριο του 2021 στο έργο έχει ενταχθεί και η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να συντάξει μια Στρατηγική Κυκλικού Τουρισμού για τα νησιά της.
Συνδιοργανωτές και αρωγοί των δράσεων του τριημέρου αποτελούν: η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αίγινας, το Δίκτυο Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, η ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης, η μη κερδοσκοπική οργάνωση ECHO, το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό σωματείο ΚΑΘΕΤΗ και ο εξειδικευμένος φορέας πεζοπορικού τουρισμού Trace Your Eco.

Πώς μπορώ να συμμετέχω
Για την εξασφάλιση της συμμετοχής στις δράσεις του τριημέρου Κυκλικού Τουρισμού χρειάζεται να πραγματοποιήσετε εγγραφή εδώ μέχρι τις 30/4:
https://forms.gle/XqNuaFEYMWDUwNNY7
Λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στον αριθμό των συμμετεχόντων, δεκτές θα γίνουν μόνο οι πρώτες 40 αιτήσεις που θα καταχωρηθούν στην ανωτέρω φόρμα εγγραφής. Σε εύλογο διάστημα μετά την εγγραφή σας θα λάβετε σχετική απάντηση για το αν η συμμετοχή σας γίνεται δεκτή.
Κόστη Συμμετοχής
Τα κόστη μεταφοράς από και προς το νησί της Αίγινας, όπως και τα κόστη διαμονής και διατροφής, επιβαρύνουν εξολοκλήρου τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν για αυτά με δική τους ευθύνη. Η συμμετοχή στην εκδρομή προς το νησάκι της Μονής ενέχει επιπλέον κόστος μεταφοράς το οποίο επιβαρύνει τους συμμετέχοντες.
Ο οργανωτική επιτροπή του τριημέρου θα φροντίσει:

  • για τη διασφάλιση του χώρου διεξαγωγής της συζήτησης και των ομιλητών στις 13/5
  • για τη χορήγηση ποδηλάτων σε όσους δεν διαθέτουν κατά την βόλτα της 14/5
  • για την μεταφορά από το λιμάνι της Αίγινας προς την αφετηρία του μονοπατιού (και αντιστρόφως) την Κυριακή 15/5
  • για την κράτηση του αναγκαίου αριθμού θέσεων στα καταστήματα εστίασης που θα επιλεγούν για κάθε ημέρα

Πρόγραμμα Τριημέρου*
Παρασκευή 13/5
18.00-21.00: συζήτηση στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας για τη Στρατηγική Κυκλικού Τουρισμού της Περ. Ενότητας Νήσων Αττικής και για τις βέλτιστες πρακτικές επιχειρήσεων τουρισμού του Αργοσαρωνικού**
21.00-24.00: δείπνο σε ουζερί της Αίγινας
Σάββατο 14/5
8.30-12.30: περπάτημα και μπάνιο στο νησάκι της Μονής**
13.00-17.00: φαγητό σε ταβέρνα της Πέρδικας
18.00-20.00: βόλτα με ποδήλατο από την Πέρδικα στην Αίγινα
21.00-24.00: περίπατος στα σοκάκια της Αίγινας και ποτό
Κυριακή 15/5
8.30-14.00: περιήγηση σε μονοπάτια του νησιού**
14.00-18.00: φαγητό και αναχώρηση

*υπό διαμόρφωση
**κοινή δράση με Ενεργούς Πολίτες Αίγινας και Trace Your Eco