Το έλλειμμα του Μητρώου Εργοληπτών στις πυρκαγιές έρχεται να καλύψει η GRGENESIS

Και ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει απειλητικά και οι πυρκαγιές ήδη έχουν σπάσει ρεκόρ για την εποχή (από την αρχή του έτους έως 9 Απριλίου 2022 καταγράφεται εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, της τάξης του 750%) έντονος είναι ο προβληματισμός των δημοτικών αρχών αλλά και του Υπουργείου Πολιτικής προστασίας για την αδυναμία των Δήμων αλλά και των Περιφερειών να εξοπλιστούν και να συντηρούν τον απαραίτητο στόλο. Διατυπώθηκε σε όλα τα ΤΕΣΟΠ και στις συσκέψεις του Υπουργείου. Κάθε δήμος μπορεί να διατηρεί δύο ή τρία οχήματα, όμως την ώρα της πυρκαγιάς χρειάζεται πολύ περισσότερα.

To ρεκόρ του προηγούμενου καλοκαιριού αποδίδεται εν πολλοίς στην «Μήδεια» καθώς δασικές εκτάσεις και όχι μόνο, βρέθηκαν με τόνους ξεραμένης βιομάζας από τα πεσμένα δέντρα. Με την κακοκαιρία της «Ελπίδας» οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα έχουμε επανάληψη των δυσμενών συνθηκών και ίσως επαυξημένων.

Θυμίζουμε ότι φέτος πολύ έγκαιρα το Υπουργείο Εσωτερικών έβγαλε 18,4 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση για την πυροπροστασία των δήμων.

Και όπως έχει διαπιστωθεί από όλους πια, η φωτιά ή σβήνει στα πρώτα δέκα λεπτά ή μετά εξελίσσεται ανεξέλεγκτα.
Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο τα σχέδια όπως ο «Ιόλαος» για την πυρκαγιά, προβλέπει οι δήμοι να συντάσσουν Μητρώο Εργοληπτών έτσι ώστε την στιγμή της κρίσης να μπορούν να έχουν στην διάθεσή τους συμπληρωματικούς στόλους από ιδιώτες.
Και πάλι όμως όπως διαπιστώθηκε, η σύνταξη επαρκούς Μητρώου δεν είναι δυνατή καθώς ο ιδιωτικός στόλος που υπάρχει σε τέτοια εξειδικευμένα μηχανήματα είναι ανεπαρκής. Στην κρίση της Ελπίδας φάνηκε καταφανώς. Ολοι οι δήμαρχοι έψαχνα πανικόβλητοι να βρουν διαθέσιμα οχήματα και όσα ελάχιστα βρήκαν, τα πλήρωσαν πολύ ακριβά.

Την λύση στο πρόβλημα στην Ελλάδα έρχεται να λύσει η εταιρεία GRGENESIS με μια επένδυση 5.000.000 ευρώ. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει πάνω από 200 οχήματα και περιμένει νέες παραλαβές σχεδόν αποκλειστικά καθώς υπάρχει έλλειψη και στις νέες εργοστασιακές παραγγελίες.

Η επιχείρηση καταγράφει κύκλο εργασιών που το 2019 ανήλθε στα 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 θα έκλεισε σ τα 8,5 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μια κερδοφόρα επιχειρηση τεράστίων διαστάσεων για την αγορά στον τομέα της πυροπροτασίας και όχι μόνο.
Η εταιρεία διαθέτει ακόμη και drone εκτός από patrol για συνεχείς περιπολίες και άμεσο εντοπισμό οποιασδήποτε κρίσης.
Η GRGENESIS ειδικεύεται σε υπηρεσίες φύλαξης και πυρασφάλειας επικουρικά όμως, προσφέρει και υπηρεσίες καθαρισμού, καθώς και συντηρήσεις χώρων πρασίνου. Ταυτόχρονα, διαθέτει τρία κέντρα λήψης εικόνας, εκ των οποίων το μεγαλύτερο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίηση και λειτουργία του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, όταν σημάνει συναγερμός σε κάποιο σημείο σε περίπτωση πυρκαγιάς, η GRGENESIS με τον στόλο πυροσβεστικών οχημάτων που διαθέτει μπορεί να τηλεδιευθύνει τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, όπου με τη βοήθεια των ενσωματωμένων καμερών του κάθε αυτοκινήτου δύναται να έχει τον πλήρη έλεγχο κάθε χώρου. Αντιμετωπίζει δηλαδη ακριβώς το αρνητικό φαινόμενο που παρουσιάστηκε στο Μάτι και μπορεί να σώσει ζωές αλλά και να συντονίσει σωστά όλες τις δυνάμεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ιδρυτής της εταιρείας, Νάσος Αβραμάκος, προέρχεται από τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, διατηρώντας ειδίκευση, εκτός από τη φύλαξη, και στους τομείς έρευνας και διάσωσης, στους οποίους έλαβε εκπαίδευση.