Η ΚΕΔΕ βάζει τους Δήμους στην ψηφιακή εποχή

Με την εισήγηση τριών θεμάτων του Προέδρου της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Τσιάμη, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μπαίνει σε μια άλλη διάσταση λειτουργίας ως προς τις ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρέχει στους δημότες.

Το πρώτο θέμα αφορούσε στην υποβολή αιτήματος από πλευράς ΚΕΔΕ προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην διαβούλευση για την πρόσκληση Smart City του ΕΣΠΑ: οι 66 μικροί νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι από 100.000 που ορίζεται σήμερα να λάβουν ελάχιστη ενίσχυση 200.000 ευρώ.
Ο κ. Τσιάμης διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν επηρεάζει του υπόλοιπους δήμους, καθώς ζητείται πρόσθετη χρηματοδότηση 5,6 εκατομμυρίων ευρώ και θα εφαρμοστεί αναλογικά: αυτός που παίρνει 190.000 θα πάρει 10.000 αυτός που παίρνει 130 θα πάρει +70.000 με το ελάχιστο ποσό να φτάνει στις 200.000

Το δεύτερο θέμα αφορούσε Προγραμματική Σύμβαση της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που υλοποιεί μια ψηφιακή ατζέντα οριζόντων υπηρεσιών για όλους τους δήμους.
Πρόκειται για δεκαπέντε έργα που συμφωνήθηκαν με πρόταση της ΚΕΔΕ. Εδώ ο κ. Τσιάμης αναφέρθηκε και στην άψογη συνεργασία που υπάρχει με τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό κ. Λιβάνιο και σημείωσε ότι απαιτήθηκαν μόνο δύο ραντεβού ένα με τον καθένα για να οριστικοποιηθεί το θέμα.
Τα έργα που θα υλοποιηθούν με την Προγραμματική είναι τα εξής:
Οι ψηφιακές θυρίδες για όλους τους δήμους στο gov gr. Ήδη όπως ανέφερε, οι πρώτοι 50 δήμοι έχουν ενταχθεί.
Δράση με το Κτηματολόγιο.
Πλατφόρμα για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα.
Αυτόματη δέσμευση φορολογικής ενημερότητας όταν υπάρχει βεβαιωμένη οφειλής προς τους ΟΤΑ.
Κέντρο βεβαιωμένων οφειλών ΟΤΑ στο gov.gr. Μέσω της πλατφόρμας, θα μπαίνει ο πολίτης με τους κωδικούς TAXIS και θα μπορεί να δει συνολικά την εικόνα των οφειλών του, ανεξάρτητα σε ποιον δήμο είναι βεβαιωμένη η οφειλή του και να την πληρώνει μέσω ARIS.
Σημαντικότατο έργο όπως τόνισε ο κ. Τσιάμης και αποτέλεσμα της διαβούλευσης, είναι το έργο για την καταγραφή και διαχείριση συνολικά της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ σε όλη τη χώρα.
Και τέλος μελέτη για τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΡΑΕ για να δημιουργηθεί πλατφόρμα με την οποία: δεν θα υπολογίζει πλέον ο κάθε πάροχος τα δημοτικά τέλη, αλλά οι δήμοι οι ίδιοι, θα ανεβάζουν στην πλατφόρμα συντελεστή και τετραγωνικά και θα στέλνουν απευθείας στο πάροχο που θα χρεώσει τι και ο κάθε δήμος θα γνωρίζει για κάθε συγκεκριμένο πάροχο, κάθε συγκεκριμένο μήνα, πόσα χρήματα πρέπει να εισπράξει.

Ο κ. Τσιάμης τόνισε ότι μιλάει με σιγουριά για τα έργα αυτά καθώς όπως είπε ό,τι έχει ειπωθεί εδώ και δύο χρόνια, (έφερε ως παράδειγμα την πλατφόρμα παρεπηδημούντων που ήδη βρίσκεται στον αέρα και ήδη έχουν μπει πάνω από 40 – 50 δήμοι) έχειν υλοποιηθεί και έκανε την εκτίμηση ότι μέχρι το Φεβρουάριο, το αργότερο τον Μάρτιο του 2023, όλα τα παραπάνω έργα θα τα απολαμβάνουν όλοι οι δήμοι.

Και το τρίτο θέμα που εισηγήθηκε ο κ. Τσιάμης ήταν η Προγραμματική της ΚΕΔΕ με την ΕΕΤΑΑ καθώς όπως είπε έχει διαπιστωθεί σε όλα τα συνέδρια και τις συναντήσεις η τεράστια ανάγκη για ένα επίσημο ανθρώπινο μηχανισμό υποστήριξης, με ιδιαίτερη έμφαση στους μικρούς και ορεινούς δήμους.
Θα συγκροτηθεί λοιπόν ειδική ομάδα που θα εργάζεται 8-3 και θα ασχολείται αποκλειστικά με την υποστήριξη των δήμων για να βοηθήσει τους υπαλλήλους να κατανοήσουν και να χειριστούν και τις νέες και τις παλιές υπηρεσίες. Για την καλύτερη απόδοση του έργου θα διοργανωθούν 8 περιφερειακές ημερίδες όπου η Ομάδα θα έχει και την ευκαιρία να γνωρίσει τους υπηρεσιακούς διευθυντές με τους οποίους θα συνεργάζεται σε κάθε δήμο.
Ο κ. Τσιάμης το είχε βάλει επιτακτικά το θέμα και στα προηγούμενα συνέδρια της ΚΕΔΕ και σημείωσε ότι είναι το μεγαλύτερο και το τελευταίο έργο που μπορεί να κάνει η ΚΕΔΕ για να βοηθήσει τους δήμους να μπουν στην ψηφιακή εποχή.

Τέλος ο κ. Τσιάμης ενημέρωσε ότι το επόμενο δεκαήμερο βγαίνει σε διαβούλευση όπως ορίζουν διαδικασίες του ΕΣΠΑ και η πρόσκληση με τα τεύχη, για τα Smart Cities.