Ενημέρωση του Προέδρου στο ΔΣ της ΚΕΔΕ

Το εργασιακό κόστος ήταν το πρώτο και μείζον όπως ανέφερε θέμα στην ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου, στο σημερινό ΔΣ. Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην 2η έκτακτη επιχορήγηση των 114 εκ ευρώ και των 17 για τις Σχολικές Επιτροπές, τόνισε όμως ότι αυτή δεν καλύπτει τις απώλειες που έρχονται να ενισχυθούν λόγω και της αδυναμίας αποπληρωμής των λογαριασμών από τους δημότες και ενημέρωσε ότι συμφωνήθηκε νέα συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών για να μελετηθεί απολογιστικά το θέμα και να βγει ένα νέο ποσό ενίσχυσης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι το πρόβλημα με τις ΔΕΥΑ παραμένει άλυτο καθώς αυτές δεν μπορούν να επιχορηγηθούν από τους δήμους, αλλά ούτε και να ενταχθούν στις διατάξεις των επιδομάτων, καθώς είναι μεγάλοι καταναλωτές και δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις των προγραμμάτων. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει αίτημα στην Ε.Ε. για ειδικη έγκριση και αναμένεται η απάντηση.

Για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην απόφαση της Ε.Ε. της ΚΕΔΕ: «κανένα δήμος να μην μείνει πίσω και κάτω από το 70% της εγκεκριμένης χρηματοδότησης». Την επόμενη εβδομάδα πιθανώς θα οριστεί νέα Επιτροπή Αξιολόγησης όπου θα επιχειρηθεί να εγκριθούν έργα των 160 δήμων που βρίσκονται κάτω από το 70 ή το 50%.
Σημείωσε ότι έχουν μείνει 200 περίπου εκατομμύρια στο Πρόγραμμα και ότι υπάρχει και ένα ζήτημα δεσμευμένων μη αξιοποιημένων χρημάτων, είτε από την πρόσκληση ΑΤ 06 όπου μαζί με τις μελέτες εγκρίθηκαν και τα έργα που δεν πρόκειται να γίνουν άμεσα και με το Φιλόδημος όπου έχουν δεσμευτεί χρήματα που δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Αναφερόμενος στο θέμα των ναυαγοσωστών χαρακτήρισε «φαρσοκωμωδία» την περσινή εμπειρία και ενώ όπως είπε θα περίμενε κανείς το πάθημα να γίνει μάθημα, φαίνεται ότι πάμε για επανάληψη, όπου και πάλι ούτε οι δήμοι, αλλά ούτε και η αγορά θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νόμων.
Διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει και πάλι καμία κίνηση από πλευράς του Υπουργείου για την έγκαιρη αντιμετώπιση του θέματος και εστάλη και μια επιστολή.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών, έχουν βρεθεί για την νέα περίοδο ήδη 7 εκ ευρώ που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ καλύπτει το 1/3 των αναγκών αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου, καλύπτεται αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό.
Υπάρχει όπως είπε δέσμευση του Αν. Υπουργού απολογιστικά να καλυφθούν οι ανάγκες όμως το πρόβλημα είναι ότι πρώτα πρέπει οι δήμοι να μεταφέρουν χρήματα για να κάνουν τους διαγωνισμούς και μετά να τους καταβληθούν οι δαπάνες.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που βγήκε σε διαβούλευση καθώς όπως είπε με τα άρθρα 97, 98 και 100 εντάσσονται και οι δήμοι στις διατάξεις των Ενεργειακών κοινοτήτων και μέχρι ποσοστού 100%. Χρειάζεται σημείωσε, βελτίωση στο θέμα της δημιουργίας ενεργειακού χώρου, αλλά καλύπτονται ξεκάθαρα οι δήμοι ακόμη και στην δυνατότητα να παρέχουν σε ευάλωτα νοικοκυριά ρεύμα από το πλεόνασμα.
Σημείωσε βέβαια ακόμη ότι παραμένει το αίτημα της χρηματοδότησης που αναμένεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενημέρωσε ότι άνοιξε την Τρίτη και πάλι η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, τόνισε όμως ότι δεν είναι δυνατόν και για τεχνικούς λόγους να ανοίγει και να κλείνει συνεχώς και ότι θα πρέπει να αναρτηθεί σε μόνιμη βάση

Τέλος αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα δημόσια και δημοτικά έργα λόγω των ανατιμήσεων. Είπε ότι οι εργολάβοι τα ολοκληρώνουν σε πάρα πολύ αργού ρυθμούς διότι περιμένουν τις νέες αναθεωρήσεις τιμών που τελευταία φορά έγιναν το 3ο τρίμηνο του 2021.
Αρκετοί εργολάβοι που έχουν πάρει έργα δεν προσέρχονται να υπογράψουν.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο ανέφερε ο πρόεδρος καθώς η αγωνία κορυφώνεται και πρόσθεσε ότι υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα απορρόφησης και για το ΕΣΠΑ και για το Ταμείο Ανάκαμψης και εξέφρασε την βούληση να ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο για να εκδοθεί άμεσα νέα αναθεώρηση τιμών.