Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ για τις νταντάδες της γειτονιάς

Την αντίθεσή της εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ- ΟΤΑ για το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς και συγκεκριμένα αναφέρει:

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι.
Η επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας δεν έχει τελειωμό! Ανάμεσα σε μέτρα πανδημίας υποταγμένα στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρήσεων και στην ακρίβεια που σπάει κόκκαλα, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα πρόγραμμα «για το καλό μας». Και ο λόγος για το πρόγραμμα παιδοφύλαξης-παιδοπαρκαρίσματος «Νταντάδες της γειτονιάς», πρόγραμμα-οδηγία της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε μακράν πείρα σε προγράμματα και μέτρα «για το καλό μας». Πλέον μπορούμε να διαβάσουμε τα «ψιλά γράμματα» των διακηρύξεών τους. Ξέρουμε πολύ καλά ότι:
• Όταν μας λένε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι για την «συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» εννοούν ότι η κυβέρνηση φροντίζει να γυρίσουν στη δουλειά άρον άρον οι νέοι γονείς για να τους εκμεταλλευτεί η εργοδοσία όλο και περισσότερο.
• Όταν διαφημίζουν την ευκολία του να παρκάρουν οι απελπισμένοι γονείς (λόγω πίεσης από τη δουλειά για άμεση επιστροφή τους) σε χώρο είτε της οικίας τους, είτε του φροντιστή, είτε άλλο χώρο που θα υποδείξουν εκείνοι, εννοούν ότι οι βρεφικοί σταθμοί που υπάρχουν δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και ότι δεν είναι διατεθειμένοι να χτίσουν και να επανδρώσουν νέους. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί οι βρεφικοί σταθμοί δεν αποτελούν για το κεφάλαιο και το κράτος πηγή κέρδους και, δεύτερον, γιατί με αυτό το πρόγραμμα εξασφαλίζουν ελαστικά ωράρια των εργαζόμενων γονέων, σε αντίθεση με το επιβεβλημένο ωράριο των σταθμών.
• Όταν ευαγγελίζονται νέες θέσεις εργασίας, ουσιαστικά εκμεταλλεύονται αυτή την τεχνητή συγκυρία, ώστε να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο την κατάρτιση, παρά την ολοκληρωμένη μόρφωση στην Παιδαγωγική. Ο πήχης των απαιτήσεων για την αγωγή των παιδιών αυτών πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα, αυτά της απλής και μονομερούς φροντίδας και ασφάλειας και ταυτόχρονα χτυπιούνται εργασιακά δικαιώματα του κλάδου με τον ύπουλο τρόπο που χτυπιέται οτιδήποτε έχει κατακτηθεί: αφού παρέχεται υπηρεσία με λιγότερη εκπαίδευση, αυτή θα είναι η απαιτούμενη, καθώς είναι και λιγότερο κοστοβόρα.
• Όταν παρουσιάζουν ως στόχο του προγράμματος την υποστήριξη των μητέρων στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, στο όνομα της ισότητας, ξέρουμε πολύ καλά ότι στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι της ισότητας θέλουν πίσω τα εργατικά χέρια της μωρομάνας που αναγκάζεται να ψάξει λύσεις πάρκινγκ για το βρέφος της, αντί να μείνει μαζί του σε αυτή την τρυφερή ηλικία με υγιή ωράρια καθημερινότητας.
• Όταν ουσιαστικά κατηγορούν τους εργαζόμενους για μαύρη εργασία και παρουσιάζουν το πρόγραμμα των «νταντάδων» ως μέτρο αντιμετώπισής της, είναι εμφανές ότι κρύβουν την κύρια ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά για την αδήλωτη εργασία, καθώς, αφενός, κανένας άνεργος δεν μπορεί να ζήσει, πόσο μάλλον να συντηρήσει οικογένεια, όντας έρμαιο της ανακύκλωσης της ανεργίας, εξ ου και στρέφεται στη μαύρη εργασία, και, αφετέρου, κανένας εργαζόμενος δεν τα βγάζει εύκολα πέρα με τόσες υποχρεώσεις και τέτοια ακρίβεια με έναν και μόνο μισθό και οδηγείται και αυτός στη δεύτερη και τρίτη δουλειά.
Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορούμε να ανεχτούμε την παραπέρα υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής σε βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων όλων των παιδιών για ολοκληρωμένη προσχολική αγωγή.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 Ίδρυση νέων δομών προσχολικής αγωγής (βρεφικοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία), σε ασφαλή κτήρια, με όλους τους απαραίτητους χώρους για ολοκληρωμένη προσχολική αγωγή και φροντίδα, με πλήρη και ασφαλή εξοπλισμό.
 Να μην εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Υποβάθμισης της προσχολικής αγωγής – Πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς
 Δωρεάν προσχολική αγωγή σε όλες τις δομές, χωρίς καμία άμεση ή έμμεση χρηματική επιβάρυνση(π.χ. τροφεία, voucher, κλπ)
 Μείωση της αναλογίας παιδιών- παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ασφαλές, χωρίς συγχρωτισμό, πρόγραμμα δραστηριοτήτων των παιδιών στους σταθμούς.
 Προσλήψεις προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων (παιδαγωγικό, ειδικό και βοηθητικό προσωπικό) με μόνιμη και σταθερή εργασία.
 Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 Να μη γίνει καμία απόλυση.
 Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.


ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ! ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ, ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΜΑΣ, ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!!