3 Ιουνίου παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου

Από το 2018 ο ΟΗΕ έχει ορίσει την 3 Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου.

Σύμφωνα με την διακήρυξη του ΟΗΕ, το ποδήλατο είναι ελευθερία, είναι διασκέδαση, κάνει καλό στη σωματική και ψυχική υγεία, κάνει καλό στον ένα και μοναδικό πλανήτη μας. Το ποδήλατο είναι δημοφιλές και πρακτικό, μας εξασκεί και δεν μας μεταφέρει μόνο στο σχολείο, στα μαγαζιά και στη δουλειά αλλά μας οδηγεί και προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου γιορτάζουμε αυτή τη σπουδαία δύναμη και υπογραμμίζουμε τη σημασία των μεταφορών χωρίς μηχανή για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου 2022 είναι να εκτιμήσουμε τη μοναδικότητα, τη μακροζωία και την ποικιλομορφία του ποδηλάτου, το οποίο χρησιμοποιείται για περισσότερα από 200 χρόνια.

Πριν από την πανδημία του Covid-19, οι άνθρωποι μαζεύονταν σε συγκεντρώσεις, αγώνες και γιορτές για να γιορτάσουν.
Ωστόσο, σε περιόδους απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης, οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να απολαμβάνουν ατομικές βόλτες με τα ποδήλατά τους και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους καθώς και τις όμορφες αναμνήσεις του ποδηλάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείξτε πώς αυτή η μέρα και το ποδήλατο μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους κοντά και να απολαύσουν τη βόλτα τους

Σήμερα υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύρια ποδήλατα σε όλο τον κόσμο, περίπου όσα και τα επιβατικά αυτοκίνητα. Τα χρησιμοποιούνε όλες οι ηλικίες, από νήπια μέχρι ηλικιωμένοι. Όταν μάθεις ποδήλατο, ποτέ δεν το ξεχνάς.

Ακόμα και πριν την πανδημία COVID-19, το ποδήλατο ήταν ένα σημαντικό μέσο μετακίνησης, ενώ τα προγράμματα κοινόχρηστων ποδηλάτων αυξανόταν, προσφέροντας δωρεάν ή οικονομική πρόσβαση στο ποδήλατο για σύντομα ταξίδια.

Η κρίση έχει αλλάξει τις ανάγκες και τη συμπεριφορά της μετακίνησης και ωθεί πολλές πόλεις να ξανά σκεφτούν τα συστήματα μεταφορών, με τα ποδήλατα να παίζουν έναν ζωτικό ρόλο ως μία οικονομική εναλλακτική που δε ρυπαίνει.

H υιοθέτηση του ποδηλάτου πρέπει να συνοδεύεται από περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στο σχεδιασμό των βιώσιμων μεταφορών.

Οι επενδύσεις στις υποδομές των πόλεων, πρέπει να συνοδεύονται από αυξανόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων λωρίδων και άλλων μέτρων για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ηγεμονίας του αυτοκινήτου.

Αντόνιο Κουντέρες: «Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, λέω σε όλους τους ποδηλάτες του κόσμο: Συνεχίστε να κάνετε πετάλι».

https://www.un.org/en/observances/bicycle-day