Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Πρασίνων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στις 7 και8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Βαλένθια της Ισπανίας Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Πρασίνων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Greening from the Ground Up Conference».
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Διάσκεψης η πανδημία του COVID-19 έδειξε ξεκάθαρα ότι οι δήμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των κρίσεων. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ανθεκτικούς δήμους και περιφέρειες για να οδηγήσουν στην ανάκαμψη και να προετοιμαστούν για μελλοντικές απειλές, συνεχίζοντας να διαμορφώνουν ένα βιώσιμο μέλλον για όλους!
Οι Πράσινοι αυτοδιοικητικοί έχουν σημαντική παρουσία και μπορούν οργανωμένα να γίνουν πρεσβευτές ενός δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος.

Κυρίαρχη αξία σε όλες σχεδόν της ομιλίες ήταν η αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολιτών.

Στη διάσκεψη Greening from the Ground Up Conference στις 7-8 Μαΐου, δήμαρχοι και τοπικοί σύμβουλοι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν πώς μπορούμε να το πετύχουμε όλοι μαζί. Έθιξαν θέματα δημιουργίας χώρου για τους νέους και τα παιδιά, τον ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών, τις φιλικές λύσεις προς το κλίμα, τις προτεραιότητες της ανοιχτής κοινωνίας και της συμπερίληψης, το μέλλον της κινητικότητας και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας για όλους. Οι Πράσινοι δηλώνουν περήφανοι με περισσότερους από 16.000 Πράσινους τοπικούς συμβούλους – που τώρα είναι συνδεδεμένοι μέσω του Δικτύου Τοπικών Συμβούλων – και 300 Πράσινους δήμαρχους που δρουν για να προσφέρουν ευημερία και ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον στους πολίτες των δήμων και των περιφερειών σε όλη την Ευρώπη.

1η Ημέρα: Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την οικοδόμηση πόλεων που να προστατεύουν το μέλλον.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, η φιλοξενούσα ομάδα Verdes Equo και η πόλη της Βαλένθια καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες και μίλησαν για τη μοναδική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, καθώς αντιμετωπίζουμε μια πανδημία και έναν πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο τον 21ο αιώνα. Η Inés Sabanés, βουλευτής του Más País-Verdes Equo στο Ισπανικό Κοινοβούλιο, εξήγησε πώς η πόλη είναι ένας πειραματικός χώρος μέσω του οποίου μπορούμε να βρούμε λύσεις για την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα για τη διατήρηση της ευημερίας και του πλανήτη. Η Monica Oltra, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βαλένθια, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουμε προς τις φεμινιστικές, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμες και διαγενεακές πόλεις.

Για την Olena Pelykh και την Olga Drobna από την αντιπροσωπεία των Ουκρανών τοπικών συμβούλων, η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς, σημαίνει η συνεργασία των Πράσινων, για να καταπολεμηθεί η ρωσική επιθετικότητα και να διασφαλιστεί η εθνική κυριαρχία. Στην ομιλία τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξηγούν το σοκ από τη «νέα πραγματικότητα» που αντιμετώπισαν όταν ήχησαν τα πρώτα όπλα και ολόκληρη η χώρα πήρε φωτιά: «Η πραγματικότητα που ζήσαμε είπαν ήταν να πέθαιναν αθώοι άνθρωποι, να καταστρέφονται πόλεις, να διαλύονται οικογένειες και ζωές. Ρωσία είπαν ξεκίνησε να καταστρέψει την ανεξαρτησία μας και να σπάσει το ηθικό μας». Οι Πράσινοι από όλη την Ευρώπη απάντησαν με χειροκροτήματα.

Παράλληλες Συνεδρίες
Οι Πράσινοι συγκεντρώθηκαν για να ανταλλάξουν τις βέλτιστες πρακτικές και τις εμπειρίες τους σε παράλληλες συνεδριάσεις με θέματα όπως: Πόλεις για το κλίμα, Φιλικές ανθρώπινες πόλεις, Εξυπνες πόλεις, Πόλεις φιλικές προς τη νεολαία, Πόλεις Βιώσιμης Κινητικότητας, Ανοιχτές πόλεις χωρίς αποκλεισμούς και Πρόσβαση των πόλεων στη χρηματοδότηση από την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση). Η σημασία της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων και η εκπαίδευση του κοινού σε τρέχοντα ζητήματα ήταν ένα κοινό νήμα καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Ολομέλεια για τις Πράσινες Πόλεις
Η ανταπόκριση στις σημερινές πολλές προκλήσεις, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πανδημίες, η αλλαγή της κινητικότητας ή οι προσφυγικές κρίσεις, είναι ζωτικής σημασίας. Τα τελευταία δύο χρόνια έδειξαν πόσο σημαντική είναι η ανθεκτικότητα στην διαμορφωση των πόλεων και των κοινοτήτων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε και στο μέλλον. Στην Ολομέλεια των Πρασίνων Πόλεων, ο Joan Ribó, Δήμαρχος της Βαλένθια, και η Evelyne Huytebroeck, μέλος της Επιτροπής των Ευρωπαίων Πρασίνων, περιέγραψαν πώς έχει αλλάξει η Βαλένθια από την άποψη της βιωσιμότητας και των πράσινων πολιτικών και δήλωσαν ότι το επόμενο στοίχημα είναι η Βαλένθια να γίνει το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κεφάλαιο. Ο Joan Ribó έθιξε τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών, της συμμετοχικής δημοκρατίας και της επανεξέτασης της οικονομικής λογικής μέσω της οποίας χτίζουμε πόλεις.

Τις παρεμβάσεις τους έστειλαν και άλλοι δήμαρχοι από όλη την Ευρώπη. Ο αντιδήμαρχος του Ελσίνκι, ο δήμαρχος του Ίνσμπρουκ και ο δήμαρχος της Βαρκελώνης τόνισαν τις προκλήσεις της δημιουργίας εμπιστοσύνης σε μια δημοτική αρχή, μέσω της κοινωνικής δικαιοσύνης, της καθιέρωσης βιώσιμων μεταφορών και της προσαρμογής των πόλεων στο κλίμα. Η Maria Pastor, Συνεκπρόσωπος του Verdes Equo Madrid, παρουσίασε επίσης τα χαρακτηριστικά των κυβερνήσεων των Πράσινων Δήμων και τον τρόπο με τον οποίο χτίζουν την ανθεκτικότητα.

Δικτύωση και Προβολή
Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επιτυχημένα Πράσινα έργα που έχουν εφαρμόσει στους δήμους τους επί του πεδίου, για να πυροδοτήσουν καινοτόμες ιδέες και να μοιραστούν εμπειρίες που μπορούν να αναπαραχθούν σε άλλες περιοχές από τους Πράσινους τοπικούς συμβούλους, όπως η δημιουργία πρωτοτύπων αστικών περιοχών και η χρήση ψηφιακών πλατφορμών για την προσέγγιση πολιτών και εθελοντών. Το Κόμμα των Πρασίνων της Αγγλίας και της Ουαλίας γιόρτασε επίσης τη νίκη του στις τοπικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου και έδιεξε πώς οργανώθηκαν δημιουργώντας δίκτυα συμβούλων, Πρασίνων στην αντιπολίτευση και Πρασίνων στην εξουσία για να διαμορφώσει ο ένας τις στρατηγικές του άλλου.

2η Ημέρα: Η δέσμευση να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους!
Την τελευταία μέρα, οι Πράσινοι συμμετείχαν σε διάφορες περιηγήσεις στην πόλη με επικεφαλής τοπικούς αρχιτέκτονες ή βιολόγους σε συνεργασία με το Verdes Equo που έδειξαν τις πράσινες επιτυχίες της Βαλένθια. Στην τελετή λήξης, οι Πράσινοι από όλη την Ευρώπη υπέγραψαν μια διακήρυξη – ψήφισμά με τίλτο «Χτίζοντας ανθεκτικούς πράσινους δήμους και περιφέρειες του μέλλοντος», το οποίο εκφράζει και μια δέσμευσή δράσης. Μεταξύ άλλων, ζητά να διασφαλιστεί ότι οι πόλεις, οι κωμοπόλεις και τα χωριά γίνονται λιγότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλλον και καταπολεμούν τη φτώχεια και ότι οι τοπικές διοικήσεις υποστηρίζουν την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.
Μεταξύ άλλων καλεί τους Πράσινους να οδηγήσουν τις προοδευτικές αλλαγές σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο.
Χιλιάδες τοπικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι προσφέρουν πράσινη καινοτομία και λύσεις για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους – την αντιμετώπιση της κινητικότητας, της βιοποικιλότητας, της εξοικονόμησης ενέργειας και της παραγωγής, των συστημάτων τροφίμων, της κοινωνικής συνοχής, της ένταξης και πολλά άλλα. Οι περιφέρειες και οι δήμοι βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή της συμμετοχής των πολιτών και, ως εκ τούτου, ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας στην ΕΕ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης Greening from the Ground Up, οι Πράσινοι δήμαρχοι και οι τοπικοί σύμβουλοι τόνισαν τη σημασία της επαναδιαμόρφωσης των πόλεων και των κοινοτήτων για την ενίσχυση της ευημερίας των ανθρώπων και του πλανήτη. Η Colette Finn, Τοπική Σύμβουλος του Cork City South-West στην Ιρλανδία, μίλησε για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος χωρίς αυτοκίνητα για να κερδίσουμε περισσότερο χώρο και ποιότητα ζωής σε ένα μέλλον μετά την πανδημία «Μία από τις χαρακτηριστικές πιέσεις που αποτυπώθηκαν για τη δημιουργία περισσότερων ποδηλατικών διαδρομών ήταν οι νοσοκόμες που ζήτησαν μια ασφαλέστερη διαδρομή προς την εργασία τους. Οταν οι περιορισμοί άρθηκαν, έπρεπε να ανταγωνιστούν και πάλι τα αυτοκίνητα». Ο Papi Robles, μέλος του κοινοβουλίου της Βαλένθια και εκπρόσωπος του συνασπισμού Compromís, μίλησε για τη σημασία της δημιουργίας πόλεων χωρίς αποκλεισμούς, τονίζοντας την ανάγκη «να γίνει ορατό το κίνημα LGBT, να το αφήσουμε να καταλαμβάνει δημόσιους χώρους και να συνεργαστεί στενά με την κοινότητα». Ο Λούκα Ράκσεβιτς, τοπικός σύμβουλος στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, επέμεινε στη συμμετοχή των νέων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων: “Χωρίς τη συμμετοχή των νέων, δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα” είπε. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των διεκδικήσεων βέλτιστων πρακτικών και λύσεων που εφαρμόζουν οι Πράσινοι σε δήμους και περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη!

Η Βούλα Τσέτση, μέλος της Επιτροπής των Ευρωπαίων Πρασίνων, μιλώντας στους δημάρχους και τους τοπικούς συμβούλους στην εκδήλωση, τόνισε την ανανεωτική σημασία της τοπικής και περιφερειακής πολιτικής:

«Τα πράγματα αλλάζουν επειδή πολλές ευρωπαϊκές αποφάσεις έχουν αντίκτυπο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και όλες οι σημερινές κρίσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο σε περισσότερο από το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού που βρίσκεται σε αστικές περιοχές. (…) Εσείς οι εκλεγμένοι, είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές μας για να δείξουμε ότι οι αλλαγές αυτές είναι εφικτές. Η ποιότητα ζωής είναι εφικτή. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι εφικτή. Οι βιώσιμες μεταφορές είναι εφικτές. Η αναπνοή ενός καθαρού αέρα είναι εφικτή. Και είναι εφικτή να καταπολεμηθούν και οι ανισότητες.”

Οι Πράσινοι διαπίστωσαν ότι έχουν πιο σημαντική παρουσία σε τοπικό επίπεδο και δεσμεύονται να οδηγήσουν σε αλλαγές για να εξασφαλίσουν μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική Ευρώπη!