Το σκισμένο ψηφοδέλτιο της ΠΟΕ ΟΤΑ στα δικαστήρια

Τρία (3) Σωματεία που συμμετείχαν στο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ κατέθεσαν Ασφαλιστικά Μέτρα ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Πρωτοδικείο Αθηνών, που θα απαγορεύει στο νεοεκλεγμένο Γενικό Συμβούλιο να συνεδριάσει. Αφορμή της ενέργειας αυτής, αποτέλεσε ένα σχισμένο ψηφοδέλτιο που κρίθηκε ως άκυρο από την εφορευτική Επιτροπή με ψήφους 4-2 στις πρόσφατες εκλογές και για το οποίο αντέδρασε η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ για τον λόγο ότι της στερεί μια έδρα.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η ΔΑΣ ΟΤΑ έχει εκδώσει και ανακοίνωση:

ΟΙ ΝΟΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!
Συνεδρίασε την Τετάρτη 11-5-2022 η εφορευτική επιτροπή του 48ου συνεδρίου της ΠΟΕ – ΟΤΑ, χωρίς την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου, που είναι και πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής. Οι παρατάξεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Συνδικαλιστική Ανατροπή, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ-ΟΤΑ προχωρήσαν σε μερική τροποποίηση του πρακτικού παρότι όπως γνωρίζουν όλοι το έργο της εφορευτικής επιτροπής λήγει με την υπογραφή των πρακτικών την ημέρα των αρχαιρεσιών.
Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΣΥΝ.ΑΝ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ μπορούσαν να «διορθώσουν» το πρακτικό για δεν είχε ακόμα κατατεθεί!!. Όμως είναι απορίας άξιο γιατί το πρακτικό δεν κατατέθηκε στο πρωτοδικείο Πολύγυρου Χαλκιδικής από το πρωί της Δευτέρας 9-5-2022 όπως διαβεβαίωσαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι όλες τις παρατάξεις μετά την λήξη των διαδικασιών των εκλογών. Ποιος είχε δικαίωμα να δώσει εντολή στους δικαστικούς αντιπρόσωπους να μην καταθέσουν το πρακτικό και ποιος τους το πήρε από την κατοχή τους, για να βρεθεί στην Αθήνα ανεπικύρωτο;
Το εκλεγμένο μέλος της εφορευτικής επιτροπής Δημήτρης Κουτζής από την ΔΑΣ – ΟΤΑ διαφώνησε με τις ενέργειες των υπολοίπων μελών και αρνήθηκε να υπογράψει το Διορθωτικό Πρακτικό Αρχαιρεσιών που προσκόμισε η νομική σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ.Τσίπρα ενώ ζήτησε να καταγραφεί η διαφωνία του και να ενσωματωθεί στο πρακτικό αυτό.
Η δήλωση που προσκόμισε εγγράφως είναι η ακόλουθη: «Διαφωνώ να υπάρξει μερική διόρθωση του πρακτικού των εκλογών του 48ου Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ από τη στιγμή που σε αυτό δεν λύνονται όλες οι εκκρεμότητες – λάθη, όπως προκύπτει και με την αλλοίωση της βούλησης συνέδρου που επέλεξε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ-ΟΤΑ το οποίο σκίστηκε κατά το άνοιγμά του και η πλειοψηφία της εφορευτικής επιτροπής το έκρινε άκυρο σε αντίθεση με την ομόφωνη γνώμη των 5 δικηγόρων – δικαστικών αντιπροσώπων της διαδικασίας των εκλογών που το έκριναν έγκυρο και μαλιστα με νομική αιτιολόγηση. Τα παραπάνω έχουν καταγραφεί αναλυτικά στο πρακτικό των αρχαιρεσιών έπειτα από την ένσταση της ΔΑΣ-ΟΤΑ.»
Τα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής επιτροπής αρνήθηκαν και στην προσπάθεια να καταγραφεί η δήλωση του Δημήτρη Κουτζή στο πρακτικό ή έστω να πρωτοκολληθεί στο πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας ο απερχόμενος πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής έφτασε στο σημείο να διώξει τους υπαλλήλους από τα γραφεία της Ομοσπονδίας για να μην παραλάβουν την δήλωση την οποία και άφησε ο Δημήτρης Κουτζής στο πρωτόκολλο.
Η νομική σύμβουλος κ Τσίπρα έδειξε ιδιαίτερη αγωνία να διορθωθεί το πρακτικό προκειμένου να εξυπηρετηθεί η παράταξη της Συνδικαλιστικής Ανατροπής και της ΔΑΚΕ ήταν όμως εντελώς αμέτοχη στο περιστατικό του ΄΄σκισμένου΄΄ κατά το άνοιγμα του φακέλου ψηφοδελτίου της ΔΑΣ-ΟΤΑ παρότι οι 5 συνάδελφοι της εκδώσαν ομόφωνη απόφαση εγκυρότητας του ψηφοδελτίου. Θα πρέπει να γνωρίζει η νομική σύμβουλος ότι πληρώνεται από την Ομοσπονδία και όχι από την ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ή οποιαδήποτε άλλη παράταξη. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει ότι δουλειά της είναι να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί.
Αν πραγματικά ήθελαν να διορθώσουν λάθη και αδικίες του πρακτικού των αρχαιρεσιών θα έπρεπε να ξεκινήσουν από την μεγαλύτερη αδικία, αυτή της εγκυρότητας του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ-ΟΤΑ και την υφαρπαγή της έδρας στο Γενικό Συμβούλιο.
Οι συνάδελφοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια τέτοια πλειοψηφία. Τους καταλαβαίνουμε βέβαια, γιατί είμαστε καρφί στο μάτι τους. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια τους δυσκολεύουμε τη ζωή, γιατί για εμάς, τις δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ, νόμος είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των εργαζομένων χωρίς διαχωρισμούς.
Για όλους αυτούς, σκοπός τους είναι η υπεράσπιση της καρέκλας τους και των συμφερόντων των δημάρχων και των κυβερνήσεων. Αυτές τις πολιτικές υπηρετούσαν, αυτή την πολιτική υπηρετούν ακόμα και σήμερα.
Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους για τη στάση της πλειοψηφίας και με ανακοινώσεις και δελτία τύπου να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες δυνάμεις και τις συγκεκριμένες πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές και πάνε πίσω το συνδικαλιστικό κίνημα.
ΑΘΗΝΑ 12-5-2022

Μετά την προσφυγή απάντηση εξέδωσε και η

Μετά την προσφυγή απάντηση εξέδωσε και η Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ:
Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α.: ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ… ΔΕΝ ΠΑΕΙ!!!

Λίγες μόνο ημέρες μετά το κλείσιμο του 48ου Τακτικού Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., όπου εκφράστηκαν εκλογικά εξακόσιοι τριάντα (630) Αντιπρόσωποι-Σύνεδροι από τους Συλλόγους-Μέλη όλης της χώρας, η Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. «έσυρε» την Ομοσπονδία στα «αστικά δικαστήρια» που κατά τα άλλα στο πλαίσιο της «ταξικής πάλης» καταγγέλλει σφοδρά, με το αισχρό πολιτικά και συνδικαλιστικά αίτημα: να εκδοθεί δικαστική απόφαση που θα απαγορεύει στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να συνεδριάσει!!! Υπέστη όμως και εκεί μία συντριπτική ήττα…
Συγκεκριμένα, με εντολή της Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α., τρία (3) Σωματεία που ελέγχονται πλήρως από τις δυνάμεις της, και σε πλήρη άγνοια των εργαζομένων-Μελών τους, ο «Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας-Ειδυλλίας», ο «Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης» και το «Σωματείο Οδηγών Αυτοκίνητων Δήμου Πατρέων», κατέθεσαν Ασφαλιστικά Μέτρα ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Πρωτοδικείο Αθηνών, που θα απαγορεύει στο νεοεκλεγμένο Γενικό Συμβούλιο να συνεδριάσει και να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Καταστατικού της. Αφορμή της απαράδεκτης και αισχρής αυτής ενέργειας για την οποία ενημερωθήκαμε μία (1) ώρα μόλις πριν την εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων, αποτέλεσε η διαφωνία τους για ένα σχισμένο ψηφοδέλτιο που κρίθηκε ως άκυρο από την εφορευτική Επιτροπή με ψήφους 4-2 στις πρόσφατες εκλογές.
Γνωρίζοντας, φυσικά, πως πολλές φορές τέτοιες πρακτικές είναι «βούτυρο στο ψωμί» του συστήματος που επιθυμεί την λειτουργική παράλυση του συνδικαλιστικού κινήματος, σήμανε συναγερμός στους κόλπους της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., προκειμένου να αποκρουστεί η πρωτόγνωρη, αήθης, αντισυνδικαλιστική και αντεργατική επίθεση. Ενδεχόμενη αποδοχή των απαράδεκτων ισχυρισμών της Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. με την έκδοση ανάλογης Δικαστικής Απόφασης θα είχε σαν αποτέλεσμα να μπει στον «πάγο» μέχρι την τελεσίδικη κρίση των δικαστηρίων, δηλαδή για την επόμενη τουλάχιστον 3ετία, η καθημερινή λειτουργία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Εν ολίγοις, στο βωμό ενός ψηφοδελτίου, η Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. επιχειρεί να βάλει στον γύψο 80.000 εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μέχρι λοιπόν την κατά την Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. τελική «δικαίωση», οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα είχαν εκπροσώπηση, αφού τα όργανα Διοίκησης της Ομοσπονδίας θα απαγορεύονταν να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν το παραμικρό, το Ταμείο της Ομοσπονδίας θα «κλείδωνε» με συνέπεια να αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και τις λειτουργικές καθημερινές ανάγκες και φυσικά να πληρώσει το προσωπικό της Ομοσπονδίας. Θα ήταν αδύνατο να αποφασιστούν δράσεις και κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους για τους οποίους κατά τα άλλα κόπτονται. Σε μια δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους επιχείρησαν να αδρανοποιήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προσφέροντας όπως πάντα πολύτιμες υπηρεσίες σε όσους χρόνια τώρα προσπαθούν ανεπιτυχώς να «σπάσουν» την συνοχή και την δυναμική της Ομοσπονδίας. Ως «Εφιάλτες» του κλάδου προσπάθησαν να «ρίξουν τα τείχη εκ των έσω!!!»
Έχουν γνώση όμως οι Φύλακες. Άμεση ήταν η αντίδραση διαπαραταξιακά της Ομοσπονδίας αλλά και πολλών Συλλόγων-Μελών που αντέδρασαν ομόθυμα στην αισχρή επίθεση της Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. έναντι της θεσμικής λειτουργίας της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Το αποτέλεσμα ήταν να απορριφθούν οι απαράδεκτοι ισχυρισμοί της Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. και το αίτημά τους για έκδοση Προσωρινής Διαταγής για απαγόρευση συνεδρίασης των οργάνων Διοίκησης της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Δεν θα επιτρέψουμε στους «εφιάλτες του κλάδου» να πετύχουν, ότι δεν κατάφεραν χρόνια τώρα συντονισμένα εργοδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, εγχώρια και μη, ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων! Η επίθεση της Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. στην καθημερινή θεσμική λειτουργία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είναι πιο αυταρχική και ωμή ακόμη και από αυτή που επιχειρεί να επιβάλλει ο νέος συνδικαλιστικός Νόμος έμπνευσης Κωστή Χατζηδάκη!
Η απάντηση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι ανυποχώρητη, σθεναρή, αποφασιστική και δυναμική. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Και ότι παραλάβαμε από τους παλιότερους θα το παραδώσουμε στους επόμενους πιο ισχυρό, πιο αποτελεσματικό. Και αυτή είναι η πιο ισχυρή μας δέσμευση στους εργαζόμενους!!!