Έκδοση Ψηφίσματος ΔΣ Μοσχάτου-Ταύρου για παράταση των συμβασιούχων Covid

To Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου-Ταύρου στην συνεδρίαση του την Τρίτη 24 Μαΐου 2022, αφού άκουσε την εισήγηση του Δημάρχου, τις θέσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ, των Σωματείων Εργαζομένων του Δήμου και τις απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων, εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στηρίζουμε διαχρονικά τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία υπηρετούν. Ο Δήμος μας είναι συνεπής στη απρόσκοπτη καταβολή των αποδοχών, των ασφαλιστικών εισφορών, της υπερωριακής απασχόλησης, βελτιώνοντας διαρκώς τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων με νέα οχήματα και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και αυτά παρά τη μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης.
Πολλοί εργαζόμενοι κέρδισαν δικαστικούς αγώνες στηριζόμενοι στη βούληση της Δημοτικής Αρχής την παρουσία του Δημάρχου στα δικαστήρια, καθώς και στις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Τη δυνατότητα που μας έδιναν μέχρι τώρα οι νομοθετικές ρυθμίσεις για παράταση ή όχι των συμβάσεων που είχαν συναφθεί πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας την αξιοποιούσαμε πάντα υπέρ των εργαζομένων, με θετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εξασφαλίζοντας τις πιστώσεις για την μισθοδοσία τους.
Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου όπως και όλοι οι Δήμοι της Χώρας, κατάφερε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που έχει επιφορτισθεί, όχι μόνο χάρη στις άοκνες προσπάθειες αιρετών και μονίμων εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και στην σημαντική ενίσχυση που προσέφεραν οι έκτακτοι συμβασιούχοι οι οποίοι προσλήφθηκαν για να καλύψουν επί της ουσίας τα τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς συνέπεια του παγώματος των προσλήψεων εδώ και πάνω από μια δεκαετία, των αθρόων συνταξιοδοτήσεων αλλά και με την κινητικότητα εργαζομένων, είναι υποστελεχωμένος σε κρίσιμες υπηρεσίες.
Οι Συμβασιούχοι αυτοί ιδιαίτερα την τελευταία διετία και λόγω της πανδημίας, συνέδραμαν με τις υπηρεσίες τους, σε νευραλγικούς τομείς, όπως η καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων, κτιρίων και σχολείων, το πράσινο, την τεχνική υπηρεσία, στα αθλητικά κέντρα, παιδικούς σταθμούς, κοινωνικές δομές, εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας και υγιεινής συμβάλλοντας αποφασιστικά στον αποτελεσματικό έλεγχο και τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στην πόλη. Η πολύτιμη εμπειρία των συμβασιούχων Covid και όλων των συμβασιούχων, είναι απαραίτητη για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Αποδείχτηκε πως η εργασία τους, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υποστελεχωμένες, κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου μας.
Κατανοούμε πλήρως την αγωνία και την απόγνωση των εργαζομένων αυτών, τους οποίους έχουμε στηρίξει κατ΄επανάληψη. Όμως όπως είναι γνωστό οι Δήμοι δεν νομοθετούν. Οι Κυβερνήσεις νομοθετούν στη Βουλή. Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι και γι΄αυτό έχουν ξεκάθαρο στόχο, διεκδικώντας την παραμονή τους από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο αγώνας των εργαζομένων για την παραμονή τους είναι δίκαιος αφού σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δίνουν όλες τους τις δυνάμεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.
Η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της γιατί οι ανάγκες της Αυτοδιοίκησης σε προσωπικό είναι ιδιαίτερα αυξημένες και επιτακτικές».
Καλούμε την Κυβέρνηση να καταργήσει τον πρόσφατο Νόμο με τον οποίο υποχρεώνει τους Δήμους να εφεσιβάλλουν τις πρωτόδικες αποφάσεις των δικαστηρίων οι οποίες δικαιώνουν τους εργαζόμενους γιατί με τον τρόπο αυτό καταργείται η αυτοτέλεια του θεσμού της Αυτοδιοίκησης δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων αυτών καλύπτεται από τα Δημοτικά τέλη και όχι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Το Υπουργείο Εσωτερικών να προκηρύξει άμεσα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προβλέποντας ειδική μοριοδότηση των συμβασιούχων που εργάζονται καθ΄όλη την διάρκεια της πανδημίας.
Το ανωτέρω ψήφισμα να σταλεί στο Υπ. Εσωτερικών, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ