Ξεκίνησε η υπηρεσία ηλεκτρονικών τιμολογίων για έργα ΠΔΕ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2563 Τεύχος Β’ 24 Μαΐου 2022 η Αριθμ. 19315 ΕΞ 2022 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας κ. Κ Πιερρακάκη για την διάθεση των διαδικτυακών υπηρεσιών «Διαχείριση Ηλεκτρονικών Τιμολογίων» και «Διάθεση στοιχείων και έλεγχος πεδίων e-τιμολογίου» στο πληροφοριακό σύστημα «epde_einvoicing» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σκοπός της διάθεσης των διαδικτυακών υπηρεσιών είναι η παραλαβή και επεξεργασία ηλεκτρονικών τιμολογίων που αφορούν σε έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα οποία είναι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, όπως αυτό προσδιορίζεται στον ν. 4601/2019 και στις κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες αποφάσεις.

Η διάθεση των διαδικτυακών υπηρεσιών στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διενεργείται, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σύμφωνα με την Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., την Πολιτική Ορθής Χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών, καθώς και τις διατάξεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή. Ο φορέας και ειδικότερα οι χρήστες του πληροφοριακού συστήματος «epde_einvoicing» έχουν την υποχρέωση χρήσης των λαμβανομένων πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον για την αιτία για την οποία χορηγούνται τα στοιχεία των ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών.