Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής εβδομάδας 23 – 29 Μαΐου

Την εβδομάδα που μας πέρασε ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο Κλιματικός Νόμος 4936.

Δημοσιεύθηκε και η απόφαση για τον ορισμό Αναθέτουσας Αρχής και τον καθορισμό κάθε αναγκαίας σχετικής λεπτομέρειας για την εκπόνηση των μελετών καταγραφής/αναγνώρισης οδών στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Όπως βγήκε και η αντίστοιχη απόφαση για την οριοθέτηση οικισμών.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ευθ. Μπακογιάννης εξέδωσε διευκρινήσεις για τους ελέγχους αυθαιρέτων από τις ΥΔΟΜ.

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε από την περασμένη Τρίτη η πλατφόρμα mySynigoroslive. Φυσικά πρόσωπα και εκπρόσωποι επιχειρήσεων, μπορούν να επικοινωνούν εύκολα και γρήγορα με το Συνήγορο του Πολίτη και να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως.

Όπως με νόμο και ψηφιακά εργαλεία επέρχονται και οι αλλαγές στα έγραφα που οφείλουν να δέχονται πια οι δημόσιες υπηρεσίες.

Την εβδομάδα που μας πέρασε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας απάντησε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών με την οποία επισημαίνει ότι επιτρέπεται η υπερωριακή απασχόληση των Τεχνικών Υπηρεσιών στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Πολλά προβλήματα καθυστερήσεις και ανισοκατανομές παρουσιάζονται στο πρόγραμμα “Αντώνη Τρίτσης”. Και όπως φαίνεται έχουν αδειάσει και τα ταμεία.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στον Κλιματικό Νόμο και οι ΦΟΣΔΑ μπαίνουν στο παιχνίδι της Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την χρήση του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς εξηγεί πως θα προσδιορίζεται με τον Καναδικό Δείκτη.

Ανακοινώθηκε και η κατάργηση του “Εξυπηρέτηση από το Δήμο σας” από το «myKEPlive.gov.gr» και θα γίνεται ποια κεντρικά από το σύστημα.

Πολύ σημαντική είδηση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους αιρετούς είναι η έκδοση ΚΥΑ για την λειτουργία του Μητρώου Διαφάνειας.

Τέλος την εβδομάδα που μας πέρασε, βγήκε και συμπληρωματική χρηματοδότηση 310 χιλ. ευρώ για την ναυαγοσωστική κάλυψη.