Τέλος στις φήμες περί μετάθεσης εκλογών και από Πέτσα

Από το βήμα της Βουλής ο Αν Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας έβαλε τέλος και επισήμως στις φήμες περί ενδεχόμενης παράτασης της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο κ. Πέτσας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, τόνισε πως «η τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και ουδέποτε εξετάστηκε κάποιο θέμα μετάθεσης του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών». Ο ίδιος υπογράμμισε πως «ισχύει ο νόμος 4804/2021, όπου στο άρθρο 5 παρ. 2, προβλέπει ότι οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου, του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου» και «στην παράγραφο 2 του άρθρου 43 του ίδιου νόμου, ορίζεται ότι οι περιφερειακές εκλογές, γίνονται την ίδια ημέρα με την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. ‘Αρα, είπε, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023».

Σημειώνουμε ότι τα μπέρδεψε λίγο διότι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 που επικαλέστηκε, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου 2024, αλλά προφανώς ήθελε να επικαλεστεί την παράγραφο 5 του άρθρου 5 όπου ορίζει ότι «για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η εκλογή δημοτικών αρχών διεξάγεται την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των αρχών της παρ. 1 γίνεται την 1η Ιανουαρίου 2024.»

Είχε προηγηθεί κατηγορηματική δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου στο ΔΣ της ΚΕΔΕ με την οποία είχε χαρακτηρίσει «παραφιλολογία» την υπόθεση της μετάθεσης των εκλογών και είχε διατυπώσει και την αρνητική στάση της ΚΕΔΕ σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπήρξε και Δελτίο Τύπου από την συνάντηση Πέτσα με ΚΕΔΕ όπου αναφέρει:
“Ερωτώμενος για το σενάριο περί μετατόπισης του χρόνου των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση που συζητείται πολύ έντονα, o Αν/της Υπουργός Στέλιος Πέτσας δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν έχει συζητηθεί ποτέ σε κυβερνητικό επίπεδο η παράταση της θητείας. Μάλιστα, τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο για την σταθερότητα στον εκλογικό κύκλο ενώ στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν τέθηκε ποτέ και από κανέναν τέτοιο ζήτημα”.

Και το myota.gr διερεύνησε το θέμα σε επίπεδο αρμόδιων Υπουργών και είχε γράψει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη.
Η φήμη φαίνεται να βγήκε ως άσκηση πίεσης, από ομάδα δημάρχων που είχαν συζητήσει το θέμα με τον κ. Πέτσα και οι οποίοι του είχαν εκφράσει παράπονα για τις τεράστιες καθυστερήσεις στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ζητούσαν μετάθεση των εκλογών για να προλάβουν να εκτελέσουν έργα.