Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την στοχοθεσία και την αξιολόγηση

Κατατέθηκε στην Βουλή σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα»

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται Ενιαίο Πλαίσιο Δεξιοτήτων για τους υπηρετούντες στο δημόσιο τομέα υπαλλήλους και παρατίθενται οι δεξιότητες, οι οποίες το συγκροτούν και προσδιορίζεται το περιεχόμενο κάθε μίας.

Καθορίζονται οι βασικές αρχωές, οι οποίες διέπουν το νέο σύστημα αξιολόγησης. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι η αξιολόγηση υπαλλήλων και προϊσταμένων διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που εντάσσεται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου.

Εισάγεται ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός στόχων στις παρεχόμενες υπηρεσίες της οργανικής μονάδας, στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία της οργανικής μονάδας και στις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες των υπαλλήλων της οργανικής μονάδας.

Για κάθε στόχο καθορίζονται, επιπλέον, κατ’ ελάχιστο, οι δείκτες μέτρησης του βαθμού επίτευξής του, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Προβλέπεται και η καταχώριση των στόχων ανά ιεραρχικό επίπεδο και οργανική μονάδα.

Γίνεται αναλυτική περιγραφή της νέας διαδικασίας αξιολόγησης προϊσταμένων, η οποία πραγματοποιείται σε τρία (3) διαδοχικά στάδια, κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς. Η διαδικασία αξιολόγησης που περιγράφεται έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ρυθμίζονται τα σχετικά με τη βαθμολόγηση των αξιολογούμενων προϊσταμένων σε συνάρτηση με την επίτευξη στόχων, τις δεξιότητες και τον σφυγμό ομάδας.

Προβλέπεται η αξιολόγησης υπαλλήλων που επιδεικνύουν, κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς, όλως εξαιρετική απόδοση.

Ρυθμίζονται θέματα υποβολής ενστάσεων.

Εισάγεται η έννοια του Συμβούλου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και το καθεστός λειτουργίας του.

Διασφαλίζεται η διακριτική ευχέρεια ορισμού Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και σε ανεξάρτητες αρχές, σε Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, σε αυτοτελείς υπηρεσίες,

Ορίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα είναι ο φορέας που αναλαμβάνει τον συντονισμό των δράσεων των Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με σκοπό τη συνεργασία μεταξύ τους, για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων, ώστε η επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος να αποτελεί ταυτόχρονα στόχο και προϋπόθεση για την αποδοτική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Αναστέλλεται ο συμψηφισμός, από 1.6.2022 έως 31.5.2024, της προσωπικής διαφοράς

Προβλέπεται η καταγραφή και η δημοσιοποίηση των στοιχείων των συνεργατών των ιδιαίτερων γραφείων.

Δημιουργείται από την Προεδρία της Κυβέρνησης συγκεντρωτικός ηλεκτρονικός κατάλογος με τα στοιχεία των συνεργατών ιδιαίτερων γραφείων, οι οποίοι απασχολούνται σε όλους τους φορείς.

Προστίθεται νέα αρμοδιότητα σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Δεοντολογίας καθίσταται αρμόδια για την αυτεπάγγελτη ή κατόπιν αναφοράς εξέταση, ενδεχόμενης παραβίασης των υποχρεώσεων των μετακλητών υπαλλήλων και των ειδικών συμβούλων.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι τόσο οι μετακλητοί όσο και οι ειδικοί σύμβουλοι, καθώς και οι σύζυγοι και οι συμβιούντες τους, τα τέκνα τους, εταιρείες ή επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν, υποχρεούνται να μην συνάπτουν οποιασδήποτε μορφής σύμβασης με το Δημόσιο.

Εισάγεται ερμηνευτική διάταξη όσον αφορά στις αρμοδιότητες του Τμήματος Εσωτερικών Ερευνών και Διερεύνησης Καταγγελιών των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου των Υπουργείων.

Ολο το νομοσχέδιο μπορείτε να βρείτε εδώ