Αναμονή για την αναθεώρηση τιμών Α’ τριμήνου του 2022

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η αναθεώρηση των συντελεστές πρώτων υλών για το Α’ τρίμηνο του 2022 επεσήμανε από το βήμα του 5ου Συνεδρίου για τις Υποδομές και τις Μεταφορές, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, ενώ έκανε γνωστό ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τους αναθεωρημένους συντελεστές για το Δ’ τρίμηνο του 2021.

Μια αναθεώρηση που την περιμένουν οι εργολάβοι για να συνεχίσουν έργα που έχουν σταματήσει ή να υπογράψουν συμβάσεις όπου έχουν κηρυχθεί ανάδοχοι. Η φράση «τις επόμενες ημέρες ξεκινά» που χρησιμοποίησε ο Υπουργός εμπνέει ανησυχία ότι οι καθυστερήσεις θα συνεχιστούν για αρκετό ακόμη διάστημα.

Κατά τα άλλα ο Υφυπουργός Υποδομών στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις που προχωρούν και αλλάζουν συνολικά τον τρόπο ωρίμανσης και δημοπράτησης των έργων, ενώ απαντούν στα αιτήματα της αγοράς.
Ενδεικτικά ανέφερε τη σύσταση του Παρατηρητηρίου Τιμών και της εταιρίας που συστήθηκε με αρμοδιότητα την επικαιροποίηση τιμών και προδιαγραφών για την άμεση προσαρμογή, σε real time τιμές αγοράς, των προϋπολογισμών δημοπράτησης των έργων.
Επίσης, τα έργα ψηφιοποίησης όπως το μεγάλο έργο Project management που θα ακουμπήσει στις αυξημένες ανάγκες ενημέρωσης, παρακολούθησης και προγραμματισμού του Υπουργείου Υποδομών και το έργο παρακολούθησης της στατικής συμπεριφοράς γεφυρών μέσω της εγκατάστασης ενός δικτύου οπτικών ινών.
Ίσως η σημαντικότερη τομή, κατά τον κ. Καραγιάννη, ήταν η αλλαγή στον Νόμο των Δημοσίων Συμβάσεων, τον 4412, τα οφέλη της οποίας «τα έχει δει ήδη η αγορά καθώς και τη θεσμοθέτηση της υποβολής πρότυπων προτάσεων από την αγορά και την ιδιωτική επίβλεψη σε μελέτες και έργα».
«Στη πλήρη τους λειτουργία και τα δύο αυτά εργαλεία θα αποτελέσουν ένα μεγάλο πολλαπλασιαστή ταχύτητας και δυναμικής στη παραγωγική διαδικασία των έργων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ήδη «το project pipeline μας έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρείες συμβούλων, επενδυτικούς και χρηματοοικονομικούς οίκους» υπογράμμισε.