2ο STOP από ΣτΕ για τις αλλαγές Θεοδωρικάκου στον Κλεισθένη

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη νομοθετική ρύθμιση του το άρθρο 5 του νόμου 4623/2019 σύμφωνα με την οποία, αντιδήμαρχος στις νησιωτικές δημοτικές ενότητες θα μπορούσε να οριστεί μόνο κάποιος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας». Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ από τις 9 Αυγούστου του 2019, δηλαδή λίγο πριν αναλάβουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές αρχές (1η Σεπτεμβρίου 2019) και οριστούν αντιδήμαρχοι.

Πριν από λίγο καιρό Τμήμα έκρινε αντισυνταγματική και την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στις Επιτροπές.

Τι αναφέρει το ΣτΕ

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος Δημήτρης Σκαλστούνης και εισηγήτρια η Σταυρούλα Κτιστάκη) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβολή (νόμος 4623/2019) του τρόπου ανάδειξης αντιδημάρχου δημοτικού συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019. Συγκεκριμένα κρίθηκε αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι καθώς νοθεύει την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με το ΣτΕ ο επίμαχος νόμος παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1, 4, 5, 51, 52 και 102 του Συντάγματος.

Τι είχε συμβεί

Με βάση το πλαίσιο με το οποίο διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές στις 26 Μαΐου 2019 (δηλαδή τον «Κλεισθένη»), στις νησιωτικές δημοτικές ενότητες των νησιωτικών δήμων θα αναλάμβανε το αξίωμα του (χωρικού) αντιδημάρχου όποιος εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος σε κάθε μία από αυτές τις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ανεξαρτήτως παράταξης, ακόμα κι αν ανήκε σε μειοψηφούντα-αντιπολιτευόμενο συνδυασμό.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο δημοτικός σύμβουλος Σχοινούσας Νίκος Νομικός, μέλος της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» που ήρθε τρίτη σε δύναμη στις εκλογές για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, διεκδικώντας το δικαίωμα να εκπροσωπήσει το νησί του –καθώς, με βάση τον «Κλεισθένη», θα έπρεπε να είναι εκείνος αντιδήμαρχος Σχοινούσας.

Σε μια πρώτη απόφαση, το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα η ρύθμιση με την οποία τροποποιήθηκε το πλαίσιο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες της χώρας. Και έτσι, το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το efsyn.gr εκκρεμούν αποφάσεις της Ολομέλειας για άλλες δύο περιπτώσεις που ήδη έχουν κριθεί αντισυνταγματικές σε επίπεδο Τμήματος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης προέδρων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, καθώς και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων προς τις επιτροπές των Δήμων, οι οποίες συγκροτούνται με πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr