Ψηφιακά η παρακολούθηση των ΕΔΕ

Εγκύκλιο με θέμα: «Διαδικασία εγγραφής και πρόσβασης στην εφαρμογή παρακολούθησης των πειθαρχικών υποθέσεων «e-Peitharxika» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας» έστειλε η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και το Τμήμα πειθαρχικής ευθύνης και δεοντολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία παρέχει ενημέρωση αναφορικά με τη διαδικασία εγγραφής και πρόσβασης στη νέα εφαρμογή e-Peitharxika στους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής κοινής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών και του Διοικητή της Ε.Α.Δ. και έχουν την υποχρέωση να καταχωρίζουν τα στοιχεία της πειθαρχικής προδικασίας και των πειθαρχικών υποθέσεων στην εν λόγω εφαρμογή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο
Στο ΦΕΚ 96 Α ́/11-6-2021 δημοσιεύτηκε ο ν. 4807/2021 «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», στο άρθρο 24 του οποίου προβλέπονται τα εξής: «1. Τα πειθαρχικά όργανα, μονομελή ή συλλογικά, καθώς και οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού υποχρεούνται, κατά λόγο αρμοδιότητας, να ενημερώνουν αμελλητί την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) για την παρακολούθηση εξέλιξης των διαδικασιών προκαταρκτικής εξέτασης, των διαδικασιών Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.), των πειθαρχικών διαδικασιών, καθώς και των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με τις πειθαρχικές διαδικασίες. Οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού υποχρεούνται επιπλέον να ενημερώνουν αμελλητί την ηλεκτρονική βάση και για την εξέλιξη των πειθαρχικών υποθέσεων μετά την έκδοση των πειθαρχικών αποφάσεων σε περίπτωση άσκησης ένδικων μέσων. 2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του Διοικητή της Ε.Α.Δ., που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τόσο για τις τυπικές μορφές πειθαρχικής προδικασίας όσο και για τις πειθαρχικές υποθέσεις, όσοι έχουν υποχρέωση καταχώρισης στοιχείων, οι έχοντες πρόσβαση στη βάση δεδομένων, τα στοιχεία που τηρούνται στη βάση δεδομένων, ο τρόπος πρόσβασης σε αυτά, ο χρόνος τήρησής τους, τυχόν στάδια έναρξης λειτουργίας της, οι όροι και οι προϋποθέσεις σχετικά με τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία αυτής».

Σε εφαρμογή των ανωτέρω, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) ανέπτυξε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία e-Peitharxika για την παρακολούθηση των μορφών της πειθαρχικής προδικασίας και των πειθαρχικών υποθέσεων. Ο Τομέας Ελέγχου Πειθαρχικών Διαδικασιών της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων της Ε.Α.Δ. αποτελεί την υπεύθυνη οργανική μονάδα για τη διαχείριση της εν λόγω βάσης δεδομένων και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ε.Α.Δ. την υπεύθυνη οργανική μονάδα για την επικαιροποίηση, τη συντήρηση και την εξαγωγή στοιχείων από την ανωτέρω βάση δεδομένων καθώς και για την τεχνική υποστήριξη των χρηστών.

Βάσει της παρασχεθείσας, με την προαναφερόμενη διάταξη, νομοθετικής εξουσιοδότησης εκδόθηκε η με αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.58/939/οικ.3131/1-3-2022 κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του Διοικητή της Ε.Α.Δ. (ΦΕΚ 1040 Β ́/1-3-2022), με την οποία ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα λειτουργίας και διαχείρισης της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τίτλο e- Peitharxika και συγκεκριμένα:

Α.1 – Άρθρο 2 – Πεδίο Εφαρμογής
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2, στις ρυθμίσεις της εκδοθείσας απόφασης υπάγονται οι φορείς και οι υπηρεσίες της Γενικής Κυβέρνησης, στο σύνολο των οποίων η Ε.Α.Δ. έχει την αρμοδιότητα παρακολούθησης των πειθαρχικών διαδικασιών συμπεριλαμβανομένων:
• των Ν.Π.Δ.Δ.,
• των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, των επιχειρήσεων τους
και των εποπτευομένων από αυτούς Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου
• των δημόσιων επιχειρήσεων
• των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, ακόμα και στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις αυτές εξαιρούνται ρητά από τους κανόνες περί δημοσίου τομέα, σύμφωνα με τους ιδρυτικούς τους νόμους

Δείτε όλη την εγκύκλιο με τις οδηγίες

https://www.myota.gr/wp-content/uploads/2022/06/peitharxika_.pdf