Από τον παγκόσμιο μετριασμό πάμε στην τοπική προσαρμογή για την Κλιματική Κρίση

Το Green European Jurnal δημοσίευσε σημαντικό άρθρο της Εκθεσης του IPCC για την κλιματική κρίση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από τον «μετριασμό» της κλιματικής κρίσης πρέπει να περάσουμε στην «προσαρμογή» καθώς είναι αργά ποια να αλλάξουμε τις εξελίξεις και αυτό σε τοπικό επίπεδο.

Η τελευταία έκθεση του IPCC κυκλοφόρησε στη σκιά της βίαιης εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Αν και δεν έχει λάβει την προσοχή που έλαβε η προηγούμενη έκθεση, τα ευρήματά της είναι δύσκολο να αγνοηθούν και το μοναδικό, σαφές μήνυμά της: βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και η ανάγκη προσαρμογής σε αυτήν είναι επείγουσα. Με τη συμβολή μίας επικεφαλής συγγραφέα της IPCC και περιβαλλοντικών ενδιαφερομένων, την Clare Taylor αναλύονται οι επιπτώσεις της έκθεσης και για τους δύο τομείς προτεραιότητας: την κλιματική πολιτική της ΕΕ και τον απολογισμό της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. τον υπόλοιπο κόσμο.

Η τελευταία έκθεση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022.

Βασίζεται στην προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2021 με τη φράση «Κόκκινος Κώδικας για Ανθρωπότητα», η οποία υπολόγισε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται για μια θέρμανση περίπου 1,1 βαθμού Κελσίου από το 1850 έως το 1900 και ότι τα επόμενα 20 χρόνια η θερμοκρασία του πλανήτη αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς. Ακόμη και με μια δραστική μείωση των εκπομπών, θα χρειαστούν 20 έως 30 χρόνια για να επιτευχθεί σταθεροποίηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης την ημέρα της δημοσίευσης της έκθεσης, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων στη δράση για το κλίμα στοχεύει επί του παρόντος στον μετριασμό (μείωση των εκπομπών) παρά στην προσαρμογή (προετοιμασία και προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής). «Οι επενδύσεις προσαρμογής πρέπει να γίνουν με το ίδιο σθένος και επείγουσα ανάγκη», τόνισε ο κ. Γκουτέρες.

Η έκθεση εστιάζει στις πόλεις, που θεωρούνται «τα καυτά σημεία» των επιπτώσεων και των κινδύνων για το κλίμα, αλλά και ως μέρη που μπορούν να «παρέχουν ευκαιρίες για κλιματική δράση – πράσινα κτίρια, αξιόπιστη παροχή νερού, καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας και βιώσιμα συστήματα μεταφορών που συνδέουν αστικές και αγροτικές περιοχές και «που αποτελούν όλα στοιχεία που μπορούν να προάγουν μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και με δικαιοσύνη», δήλωσε η συμπροεδρεύουσα της έκθεσης Debra Roberts. Ο Συμπρόεδρος Hans-Otto Pörtner σημείωσε πρόοδο, όπως η εμφάνιση του παγκόσμιου κινήματος νεολαίας για δράση για το κλίμα και μια «βαθύτερη κατανόηση των λύσεων», ενώ προειδοποίησε ωστόσο ότι «πέρα από κάποιες θερμοκρασίες, η προσαρμογή δεν είναι πλέον δυνατή».

Η έκθεση βασίζεται σε επιστημονική ανάλυση και ευρεία συναίνεση. Εκπονήθηκε από 270 συγγραφείς από 67 χώρες, 675 συνεισφέροντες συγγραφείς και περιέχει περισσότερες από 34.000 αναφορές και περισσότερα από 62.000 σχόλια από ειδικούς και δημόσιες αρχές.

Κλιματικές επιπτώσεις στην Ευρώπη

Η έκθεση ενισχύει έντονα τη συναίνεση του 2015 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς: κάθε αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη οδηγεί σε αύξηση των ακραίων καιρικών συνθηκών. Σε περίπτωση αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 3 βαθμούς στην Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων και των ανθρώπων που κινδυνεύουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερος από τον 1,5 βαθμούς. Για τη Νότια Ευρώπη, μια άνοδος 2 βαθμών θα οδηγήσει σε λειψυδρία για το ένα τρίτο του πληθυσμού της. Πάνω από το 40% του πληθυσμού της ΕΕ ζει σε ή κοντά σε παράκτιες περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι σε πλημμύρες, διάβρωση του εδάφους και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Η προσαρμογή είναι η πραγματικότητα και δεν βρισκόμαστε πλέον στο κλίμα της δεκαετίας του 1980», δήλωσε ο Wouter Vanneuville, ειδικός στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. «Ο μετριασμός (η μείωση των εκπομπών) είναι σημαντικός και είναι απαραίτητο να διατηρηθεί πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς. Αλλά ακόμα κι αν επιτυγχάναμε μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών μέχρι το τέλος του έτους, θα περνούσαν ακόμη δεκαετίες μέχρι να σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες.

«Η έκθεση επιβεβαιώνει πολλά τρωτά σημεία από το AR5 (η προηγούμενη έκθεση από το 2014)», πρόσθεσε ο Wouter Vanneuville, επικαλούμενος θερμοκρασίες ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη και τις πυρκαγιές στη Σουηδία, στην περιοχή της Μεσογείου και στην Ευρώπη. Οι πλημμύρες του 2021 στο Βέλγιο και τη Γερμανία, ειδικότερα, ήταν «ένα σημαντικό προειδοποιητικό σήμα».

«Αλλά ένα τέτοιο φαινόμενο θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί και σε άλλα μέρη, όπως στην κεντρική Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές λεκάνες απορροής ποταμών με τα ίδια χαρακτηριστικά και ένα παρόμοιο γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοιες καταστροφικές συνέπειες. Είναι αδύνατο να προβλέψουμε με ακρίβεια πού θα συμβεί αυτό. Η έκθεση ενοποιεί όλα αυτά τα δεδομένα και, υπό αυτή την έννοια, έχουμε ένα είδος αναφοράς, ένα νέο σημείο εκκίνησης», είπε.

Δεδομένης της πιθανότητας θέρμανσης πάνω από 1,5 βαθμούς, η αναφορά βγήκε επικαιροποιημένη. Περιγράφει τις κλιματικές επιπτώσεις μέχρι σήμερα, μελλοντικά σενάρια σε διαφορετικά επίπεδα θέρμανσης και, κάνοντας μια σαφή έκκληση για δράση, εξετάζει μια σειρά από εφικτές επιλογές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τώρα. Οι βασικοί κίνδυνοι (127 συνολικά) παρατίθενται για κάθε περιοχή του κόσμου.

Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Daniela Schmidt είναι επικεφαλής συγγραφέας και συντονιστής στο IPCC. Σε συνέντευξή της στην Green European Journal, εξηγεί: «Το νέο σημείο αυτής της έκθεσης είναι ότι δείχνει τι μπορούμε να κάνουμε. Η έμφαση στην προσαρμογή είναι πολύ έντονη. Η περιφερειακή ανάλυση περιγράφει τους βασικούς κινδύνους καθώς και τι μπορεί να γίνει για την ελαχιστοποίηση αυτών των κινδύνων».

Η Ευρώπη είναι εκτεθειμένη σε τέσσερις βασικούς κινδύνους: ανθρώπινη θνησιμότητα και νοσηρότητα καθώς και αλλαγές στα οικοσυστήματα λόγω της θερμότητας, ζέστη και ξηρασία στις καλλιέργειες, λειψυδρία και πλημμύρες και άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Αν και δίνεται στους κινδύνους το ίδιο βάρος, η Daniela Schmidt διευκρινίζει ότι η λειψυδρία είναι ένα οριζόντιο ζήτημα που περιορίζει τις αντιδράσεις προσαρμογής σε άλλους κινδύνους. «Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με διλήμματα, όπως η χρήση νερού ή για ψύξη των πόλεων ή για άρδευση και γεωργία».

Τα ακριβή περιγράμματα της κλιματικής προσαρμογής θα καθοριστούν σε τοπική κλίμακα: οι προτεραιότητες παροχής νερού θα διαφέρουν από τόπο σε τόπο, με την παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού συνήθως να είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Η εξέταση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κινδύνων προσδιορίζει επίσης την απάντηση της πολιτικής. Wouter Vanneuville: «Η ξηρασία γίνεται λειψυδρία ως αποτέλεσμα. Είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η ξηρασία. Η πρόληψη της λειψυδρίας ή ο καθορισμός μέτρων με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπεται η έλλειψη νερού, από την άλλη πλευρά, είναι εφικτός. Αυτό που κάνει η προσαρμογή είναι να εμποδίζει τις ξηρασίες να μετατραπούν σε πραγματική έλλειψη νερού».

Δημιουργώντας την κατάλληλη απάντηση

Ένα άλλο κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι η ανάγκη σχεδιασμού για την μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρεται σε βραχυπρόθεσμα κενά που θέτουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, «υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις κακής προσαρμογής σε πολλούς τομείς και περιοχές μετά την AR5. ».

Daniela Schmidt: «Οι ενέργειες που σχετίζονται με την κακή προσαρμογή είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Οι φυσικές υποδομές (φράγματα, θαλάσσια αναχώματα και παράκτια φράγματα) γύρω από ποτάμια και ακτές αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα συνεχιστεί, αλλά οι υγρότοποι μπορούν να παρέχουν αποτελεσματική άμυνα ενάντια στις παράκτιες πλημμύρες. Οι λύσεις που βασίζονται σε δομικά υλικά ενδέχεται να προσφέρουν μόνο προσωρινή προστασία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη, σε όλες τις προσπάθειες σχεδιασμού μας, όχι μόνο πώς μοιάζει ο κόσμος σήμερα, αλλά και πώς μπορεί να είναι στο μέλλον».

Γράφημα πληροφοριών από τη σελίδα 24 της Περίληψης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής

Μία από τις κύριες συστάσεις της έκθεσης είναι ότι οι δράσεις για το κλίμα πρέπει να μετριάσουν την αλλαγή και να επιτρέψουν την προσαρμογή (οι λεγόμενες «επιλογές χωρίς λύπη»), επειδή η προστασία και η αποκατάσταση της φύσης υποτιμούνται. τείνουν πολλές επιλογές. Η αναφορά παραθέτει και βαθμολογεί αυτές τις επιλογές χωρίς λύπη. Τόσο η προσαρμογή των δασών όσο και η ενεργειακή αξιοπιστία λαμβάνουν υψηλές βαθμολογίες (βλ. σχήμα).

Σχετικά με την επιλογή της προσαρμογής των δασών στην Ευρώπη, ο Schmidt προειδοποίησε κατά των μονοκαλλιεργειών ή της τυχαίας δενδροφύτευσης. «Έχουμε μια τεράστια ποσότητα πρώην δασωμένης γης στην Ευρώπη. Η αναδάσωση είναι επομένως μια επιλογή. Γνωρίζουμε ποια είδη να φυτέψουμε και πού. Έχουμε περιφερειακές προβλέψεις και προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, οπότε μπορούμε να το σχεδιάσουμε τέλεια. Η δάσωση [η φύτευση δέντρων εκεί που δεν υπήρχαν πριν] είναι πραγματικά επικίνδυνη και, στις μονοκαλλιέργειες, μας κάνει εξαιρετικά ευάλωτους». Ο αντίκτυπος των πολυετών ξηρασιών από το 2014 έως το 2018 στις ευρωπαϊκές δασικές φυτείες μονοκαλλιέργειας είναι ένα τέλειο παράδειγμα.

Όσον αφορά την ενεργειακή αξιοπιστία, η κλιματική ανθεκτικότητα της Βόρειας Ευρώπης αποδίδει καλύτερα από εκείνη της Νότιας Ευρώπης, λόγω της αποκεντρωμένης και βασισμένης στις ανανεώσιμες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των χαμηλότερων καλοκαιρινών θερμοκρασιών, σύμφωνα με την Έλενα Γεωργοπούλου, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συγγραφέα και συνεργάτη της αναφοράς. Η ακραία καλοκαιρινή ζέστη που βιώνει η νότια Ευρώπη από το 2000 έχει οδηγήσει σε αποτελεσματικά μέτρα προσαρμογής, όπως συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στις δάφνες της. Όλα τα ηλεκτρικά συστήματα θα είναι ευάλωτα καθώς «οι αιχμές θερμότητας αυξάνονται σε όλες τις περιοχές, αυξάνοντας σημαντικά τις απαιτήσεις ψύξης και επομένως τα φορτία αιχμής. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι σφοδρές καταιγίδες θα δημιουργήσουν επιπλέον κινδύνους σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες», τονίζει η κα Γεωργοπούλου. Η προσαρμογή της ενεργειακής αξιοπιστίας απαιτεί μέτρα από την πλευρά της ζήτησης για τη μείωση του φορτίου αιχμής και την αποφυγή της βραχυπρόθεσμης υπερβολικής εξάρτησης από τον κλιματισμό που αυξάνει το φορτίο αιχμής.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Εν ολίγοις, η έκθεση αποτελεί έκκληση για συστηματική προσαρμογή. Σε κάποιο βαθμό, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (η οποία καλύπτει εννέα τομείς πολιτικής), έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία παρουσιάζοντας τον Φεβρουάριο του 2021 μια νέα προσαρμοστική στρατηγική της ΕΕ.
Αυτή η στρατηγική απαιτεί τη συλλογή δεδομένων για τις οικονομικές απώλειες και θανάτους από ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα – το είδος των συνόλων δεδομένων που μπορούν να τροφοδοτήσουν και να επηρεάσουν τον ασφαλιστικό και τον τραπεζικό κλάδο, καθώς και την αυξανόμενη δυναμική για βιώσιμη χρηματοδότηση.

«Η προσαρμογή αξίζει περισσότερη προσοχή», δήλωσε η Carolina Cecilio, σύμβουλος πολιτικής για τους κινδύνους και την ανθεκτικότητα στην ανεξάρτητη περιβαλλοντική ομάδα σκέψης E3G, σε συνέντευξή της στην Green European Journal. «Οι πρωτοβουλίες της Πράσινης Συμφωνίας, όπως οι στρατηγικές για τα δάση και το έδαφος, αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα συνδυασμού μετριασμού και προσαρμογής, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Έχουν σταλεί πολιτικά μηνύματα, τώρα η εστίαση είναι στην εφαρμογή.

Η συστηματική προσαρμογή σε όλους τους τομείς πολιτικής θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις τόσο απαραίτητες επενδύσεις σε ανθεκτικές επιλογές χωρίς λύπη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Επιτροπή δεσμεύεται να κινητοποιήσει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε βιώσιμες επενδύσεις την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, παρόλο που το 30% του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2021 έως 2028) και το 30% του μέσου NextGenerationEU, που προορίζεται για την ανάκαμψη μετά την Covid, προορίζονται για πράσινες επενδύσεις, η τελική επίπτωση της έκθεσης είναι ότι στο εξής, κάθε ευρώ που δαπανάται θα πρέπει να προωθεί την ανθεκτικότητα μέσω της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων. «Η χρηματοδότηση πρέπει να προγραμματιστεί, να υπόκειται σε stress-tests
και να προστατεύεται από το μέλλον, υπό την προοπτική των διαφορετικών κλιματικών σεναρίων για να μεγιστοποιηθούν οι προσπάθειες προσαρμογής», είπε η κ. Σεσίλιο. «Οι κλιματικές επιπτώσεις επηρεάζουν ήδη την ΕΕ. Επομένως, υπάρχει ανάγκη να πιέσουμε για συστηματική προσαρμογή των πολιτικών και της χρηματοδότησης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – έχουμε ακόμα χρόνο, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να τον σπαταλήσουμε».

Υποστήριξη για παγκόσμια προσαρμογή στο COP27

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προσαρμογή –και οι τρόποι χρηματοδότησής της– θα πρέπει να είναι τα καυτά θέματα του επόμενου γύρου διαπραγματεύσεων στο COP27 στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο του 2022. Αυτή η παρατήρηση προέρχεται από το δικαιολογημένο αίτημα, κατά τη διάρκεια της COP26, των εθνών σε χαμηλά εισοδήματα , που θέλουν τα πλουσιότερα έθνη να συνεισφέρουν οικονομικά στις απώλειες και ζημιές που σχετίζονται με το κλίμα. Από αυτή την άποψη, η έκθεση δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτόν τον ισχυρισμό, υποδεικνύοντας ότι οι απώλειες και οι ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και στις οποίες είναι αδύνατο να προσαρμοστούμε “συγκεντρώνονται κυρίως στους φτωχότερους ευάλωτους πληθυσμούς”.

Οι εκθέσεις της IPCC γενικά δεν διαβάζονται ευχάριστα: αυτή η τελευταία έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι η μείωση και η προσαρμογή των εκπομπών δεν είναι στο σωστό δρόμο, ούτε στην Ευρώπη ούτε στον κόσμο. «Χρειάζεται ένα ζοφερό προφίλ ενός όλο και πιο ασταθούς κόσμου που χαρακτηρίζεται από ραγδαία κλιμακούμενη γεωπολιτική ένταση», δήλωσε ο Bas Eickhout, ευρωβουλευτής των Πρασίνων/EFA, μιλώντας στην Green European Journal. «Η αύξηση της χρηματοδότησης για την προσαρμογή θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση άμεσης δράσης και φιλοδοξίας για τον μετριασμό του κλίματος – και θα αποτελέσει κεντρικό σημείο της ατζέντας COP27. Η ΕΕ πρέπει να πάει προετοιμασμένη – ας χρησιμοποιήσουμε τους πολύτιμους μήνες μέχρι το Νοέμβριο για να αυξήσουμε τις προβλέψεις, επίσης μετά το 2025. Μόνο τότε θα είμαστε αξιόπιστος εταίρος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής στα μάτια του αναπτυσσόμενου κόσμου», πρόσθεσε ο κ. Eickhout .

ΠΗΓΗ: https://www.greeneuropeanjournal.eu/sadapter-ou-sinon-ce-que-le-dernier-rapport-du-giec-signifie-pour-leurope-et-le-monde/