Ευρεία σύσκεψη στου Μαξίμου για το χωροταξικό των ΑΠΕ

Eυρεία σύσκεψη, αναμένεται στου Μαξίμου για το χωροταξικό των ΑΠΕ σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress. Ένα θέμα που ταλανίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως τις τοπικές κοινωνίες και που έχει εγείρει μεγάλες και πολλές τοπικές αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει κατεύθυνση, να μην εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες σε μικρά νησιά και ψηλά βουνά όπως στην σύσκεψη θα λυθεί και το θέμα της ανάγκης επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Η ολοκλήρωση του νέου Χωροταξικού, για το οποίο το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει πως η σχετική μελέτη πήρε μια ακόμη παράταση, μέχρι τον Απρίλιο του 2023, αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη των πολύ φιλόδοξων – ακόμη και για την ίδια την αγορά των ΑΠΕ – επιδόσεων που θέτει το REPower EU. Η διείσδυση των «πράσινων» επενδύσεων στο 45% από 40% το 2030, θεωρείται ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα.
Μόνο με ένα σαφές πλαίσιο που θα ξεκαθαρίζει όλα τα δεδομένα ως προς την εγκατάσταση ΑΠΕ στη χώρα, θα καταστεί δυνατό να επιτευχθούν τέτοιοι στόχοι, οι οποίοι θεωρούνται φιλόδοξοι ακόμη και για την ίδιους τους «πράσινους» επενδυτές.
Ελλείψει ενός σύγχρονου χωροταξικού και με τις τοπικές αντιδράσεις, η χώρα δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το υψηλό ενδιαφέρον για χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά, έργα αποθήκευσης και κάθε είδους τεχνολογίας «πράσινες» επενδύσεις. Από την άλλη το επενδυτικό ενδιαφέρον ξεπερνάει τις εγχώριες ανάγκες.
Αναμένεται βέβαια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διευκρινηστεί το τι σημαίνει «ψηλό βουνό» και «μικρό νησί».
Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες για το τι θα περιλαμβάνει το νέο Χωροταξικό, αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει :
• Αλλαγές για τις ελάχιστες αποστάσεις που προσδιορίζονται στο υφιστάμενο χωροταξικό, σε συνάρτηση με την πρόοδο της τεχνολογίας όσον αφορά το μέγεθος του ρότορα και το ύψος της ανεμογεννήτριας.
• Για να αντιληφθεί κανείς πόσο ξεπερασμένο είναι το σημερινό Χωροταξικό (του 2009) σε θέματα σαν το παραπάνω, αρκεί να επισημανθεί ότι βασιζόταν στο γεγονός πως η μεγαλύτερη, τότε, ανεμογεννήτρια είχε ύψος 80 μέτρα. Σήμερα η μεγαλύτερη έχει διπλάσιο μέγεθος και μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
• Ενα νέο πλαίσιο προετοιμάζεται για χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ θα επανεξεταστούν και θα βελτιωθούν οι κανόνες για το τοπίο σε σχέση με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
• Τη σωρευτική επίδραση από τα παραπάνω, η οποία αφορά τουρκικά και ρωσικά πάρκα, ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται και η δυνατότητα ευελιξίας.
• Τη δυνατότητα να διαφοροποιούνται τα νούμερα στους κανονιστικούς όρους (μέσα πάντα στα θεσπισμένα άνω και κάτω όρια), όσον αφορά τα υποκείμενα εργαλεία σχεδιασμού, έτσι ώστε να μπορούν και οι τοπικές κοινωνίες να κάνουν τις επιλογές τους.
• Το κανονιστικό πλαίσιο για τους σταθμούς αποθήκευσης.
• Την ενσωμάτων ρυθμίσεων που θα αφορούν χωροταξικά θέματα για το Υδρογόνο.