Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειών ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Αργά το βράδυ της Παρασκευής κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, περιλαμβάνοντας επίσης το πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας. Στο νομοσχέδιο έχει ενταχθεί επίσης η ρύθμιση με την οποία υιοθετείται π μηχανισμός παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται οι τιμές των πλαφόν ανά τεχνολογία με βάση τα οποία θα αμείβονται οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

Αναλυτικότερα, ο τίτλος του νομοσχεδίου έχει έως εξής: «Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β’ Φάση, Aδειοδότηση Παραγωγής και Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και Ειδικότερες διατάξεις για την Ενεργεια και την Προστασία του Περιβάλλοντος».

Με το υφιστάμενο νομοσχέδιο, οι βασικές στοχεύσεις του Υπουργείου αφορούν στα εξής:

Μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα.
Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030
Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.
Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως εκτιμάται από το Υπουργείο, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030:

Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας στο 35%
Συμμετοχή 70% των ΑΠΕ στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο του νομοσχεδίου εδώ.