Δ. Παπαστεργίου: Οραματιζόμαστε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως αναπτυξιακή Τράπεζα της Αυτοδιοίκησης

Στο Workshop που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μακροπρόθεσμων Επενδυτών (ELTI) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νωρίτερα σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων.
Αντικείμενα του Workshop αποτέλεσαν οι μεγάλες προκλήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ότι αφορά την παροχή δημοσίων υπηρεσιών μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεων το διευρυμένο χάσμα μεταξύ της διαθεσιμότητας οικονομικών πόρων και των αυξανόμενων αναγκών των τοπικών κοινωνιών.
Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Πάγιο αίτημα των ελληνικών ΟΤΑ είναι η μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΟΤΑ

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, μεταξύ άλλων τόνισε:
Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η υιοθέτηση πολιτικών τοπικής ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα επείγουσα, μεταξύ άλλων, λόγω των μεγάλων και επίμονων περιφερειακών ανισοτήτων. Η παραγωγικότητα στη λιγότερο παραγωγική περιοχή μιας χώρας είναι 46% χαμηλότερη από την παραγωγικότητα στην πιο παραγωγική της περιφέρεια. Επιπλέον, στο ένα τρίτο των χωρών του ΟΟΣΑ, η αύξηση της παραγωγικότητας έχει επικεντρωθεί σε μια ενιαία, ήδη υψηλής παραγωγικότητας, περιοχή που συνήθως φιλοξενείται από τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Για το ρόλο και τη συνεργασία με το ΤΠΔ και τη διαχρονική σχέση του ταμείου με την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα επισήμανε: Πάγιο αίτημα των ελληνικών ΟΤΑ είναι η μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΟΤΑ
Θέλουμε να προωθήσουμε και να αναβαθμίσουμε τέτοιες ποιοτικές συνεργασίες. Για το λόγο αυτό πάγιο αίτημα των ελληνικών ΟΤΑ είναι η μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΟΤΑ. Μια Αναπτυξιακή Τράπεζα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα προσφέρει:

  1. νέα προγράμματα και εργαλεία χρηματοδότησης,
  2. εξειδικευμένους μηχανισμούς στήριξης, ιδίως για μεσαίους και μικρούς Δήμους και 3. ενημέρωση και εκπαίδευση.

Αναγνωρίζω ότι η εποχή μας είναι μια μεταβατική εποχή, με μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο επιτοκίου. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για να είστε πιο ευέλικτοι. Να ξαναδούμε τα επιτόκια αποταμίευσης, καθώς και τα επιτόκια δανεισμού, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας. Από την αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και αποτελεσματικότητας των ελληνικών Δήμων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα από τα «ελλείποντα» κέρδη του, λόγω της αύξησης του ποσοστού αποταμίευσης και της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού των Δήμων.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόνισε: Για να βοηθήσουμε τους «ξένους φίλους μας», πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η πραγματική πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών Τοπικών Αρχών είναι πολύ υψηλή. Έχει ένα από τα μικρότερα χρέη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, εξυπηρετούνται όλα τα δάνεια από όλους τους Δήμους και σε όλη την οικονομική κρίση παρουσίασε πλεονάσματα.
Ας είναι η σημερινή μας συνάντηση η συνέχεια και η αναβάθμιση της συνεργασίας μας για σύγχρονες, ποιοτικές και αποτελεσματικές τοπικές πολιτικές. Πολιτικές των οποίων η εφαρμογή αναμένεται να επηρεάσει θετικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μας.
Το workshop οργανώθηκε σε δυο μερη:
ΜΕΡΟΣ 1 – Κατανοηση της προοπτικης των Οργανισμών Τοπικης Αυτοδιοικησης και των προκλησεων για την υποστηριξη επενδυσεών σε υποδομες και υπηρεσιες

  • Η οικονομικη διασταση μιας «μητροπολιτικης» περιοχης – Όπου ο Δημαρχος Αθηναιων μοιραστηκε την εμπειρια της μεγαλυτερης μητροπολιτικης πολης στην Ελλαδα
  • Με επικεντρο το μεγεθος: Πώς μπορουν οι «μη μητροπολιτικοι» δημοι να χρηματοδοτησουν επενδυσεις και υπηρεσιες; – Δημητρης Παπαστεργιου – Πρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Τρικκαίων
  • Η χρηματοοικονομικη διασταση με επικεντρο την αστικη περιφερεια – Ο Δημαρχος Βαρης – Βουλας-Βουλιαγμενης – Γρηγορης Κωνσταντελλος θα μοιραστει την εμπειρια της χρηματοδοτησης των απαραιτητων υποδομών στην περιφερεια που συνδεονται με την ταχεια αυξηση του αριθμου των κατοικων της. Περιπτωση συνεργασιας με το Τ.Π. & Δανειων στη χρηματοδοτηση του οδοφωτισμου.

Μέρος 2ο: Πώς τα μελη του ELTI μπορουν να συμβαλουν στο βιώσιμο δημοσιονομικο μελλον των Οργανισμών Τοπικης Αυτοδιοικησης

Σε αυτο το μερος, τα μελη του ELTI, ανταλλαξαν εμπειριες και πρακτικες με στοχο την καλυτερη κατανοηση των βασικών στοιχειων και διαδικασιών που συμβαλλουν στην καλυτερη κατανοηση των αναγκών των οργανισμών της τοπικης αυτοδιοικησης, την επικοινωνια τους με τους αναπτυξιακους οργανισμους και την αξιοποιηση των μηχανισμών χρηματοδοτησης.