Παρουσίαση του προγράμματος INCIRCLE για τον Κυκλικό Τουρισμό

Συνέντευξη – παρουσίαση του προγράμματος INCIRCLE για την προώθηση του Κυκλικού Τουρισμού παραχώρησαν στον Δημοσιογράφο – Διευθυντή του myota.gr Χάρη Κουγιουμτζόπουλο, ο ιδρυτής και συντονιστής του δικτύου CIVINET Ελλάδας Κύπρου κ. Κοσμάς Αναγνωστόπουλος και η συνεργάτιδα κ. Μαρία Καλατζοπούλου.
Οι διοργανωτές του INCIRCLE μίλησαν για την τεράστια σημασία του Κυκλικού Βιώσιμου Τουρισμού σε μια εποχή όπου η Κλιματική Κρίση και το Ενεργειακό Κόστος βάζουν επιτακτικά την ανάγκη μείωσης τους περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στον Τουρισμό.
Εξηγούν πως φτιάχνοντας ένα δίκτυο ανθρώπων από έξι χώρες τις Ευρώπης με εμπειρία και τεχνογνωσία, κατορθώνουν με συγκεκριμένη μεθοδολογία και με διαδικασίες διαβούλευσης να προάγουν ένα μοντέλο τουρισμού εξασφαλίζοντας την ποιότητα αλλά και την αποδοτικότητα.

Το INCIRCLE ανέπτυξε ήδη δράσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, στον Δήμο Ρεθύμνης και στην Λάρνακα της Κύπρου, με φωτοβολταϊκά στέγαστρα, 150 σημεία ρευμάτων ανακύκλωσης κλπ ενώ στοχεύει στην διαχείριση ενός Βιώσιμου Τουρισμού στους τομείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, Νερού, Ενέργειας και Βιώσιμης Κινητικότητας.

Η κυρία Καλατζοπούλου παρουσίασε την δράση του INCIRCLE στην Περιφέρεια Νήσων της Αττικής και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην συνεργατική ομάδα τονίζοντας ότι η ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων είναι το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη του Κυκλικού Τουρισμού στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο.

Ο κ. Αναγνωσόπουλος περιέγραψε συγκεκριμένη δράση – εφαρμογή που πραγματοποιήθηκε για ένα τριήμερο στην Αίγινα. Εκεί όπως μας είπε συνδυάστηκε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συνάντηση – συζήτηση φορέων, έγιναν βαρκάδες και κολύμπι στα γαλανά νερά, έγιναν πεζοπορίες και επισκέψεις σε σημεία φυσικού κάλους και πολιτιστικής κληρονομιάς και πραγματοποιήθηκε και ποδηλατική διαδρομή 10 χιλιομέτρων σε μια μεγάλη περιοχή του νησιού.

Η επιτυχία του εγχειρήματος ανοίγει τώρα τα φτερά των συμμετεχόντων που καταθέτοντας την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε περιμένουν την συνέχεια με νέα προγράμματα Κυκλικού Τουρισμού και περεταίρω ανάπτυξη του δικτύου.

Δείτε στο video την συνέντευξη που παραχωρήσανε